fbpx

FRISS HÍREK

A sztrájk alapjog, polgári engedetlenségi akció volt a jakabszállási általános iskolában

- Advertisement -

Az országban ma is több intézményben folytatódott a hetek óta tartó polgári engedetlenségi akciósorozat, amelyet a pedagógusok a szakma kilátástalan helyzete, valamint a kormány sztrájkjogot korlátozó intézkedései miatt indítottak. Egy hete a kecskeméti Katona, Bólyai és Bányai gimnáziumokban nem vették fel a munkát az oktatók, amiről a kecsup élőben közvetített.

A mai napon is több fővárosi és vidéki iskolában folytatódott a pedagógusok polgári engedetlenségi megmozdulása, többek között a Jakabszállási Általános Iskolában. A 19 pedagógus és oktatást-nevelést segítő munkatárs a nyilatkozatukban azt írják, hogy:

mindenkit arra kérnek, hogy az oktatás ügyének kérdésében támogassa a pedagógustársadalom törekvéseinek megvalósulását. Egyúttal kifejezik szolidaritásukat mindazon pedagógusokkal, oktatást-nevelést segítő kollégákkal, akik alapvető alkotmányos jogunk ellehetetlenítése ellen polgári engedetlenség formájában tiltakoznak.

Levelüket ezzel zárják: „A SZTRÁJK ALAPJOG!”

A jakabszállási pedagógusok polgári engedetlenségéhez szolidaritásból több szülő is csatlakozott.

A teljes nyilatkozatot szó szerint közöljük:

NYILATKOZAT

Mi, a Jakabszállási Általános Iskola pedagógusai és oktatást-nevelést segítő munkatársai úgy döntöttünk, hogy 2022. 03. 01-én, kedden 8:00-tól 12:30-ig polgári engedetlenségi akcióval csatlakozunk a pedagógus társadalom számottevő részét megmozgató országos kezdeményezéshez.

Polgári engedetlenségünk ideje alatt nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet, sem azt előkészítő, elősegítő munkát. Munkabeszüntetésünk munkaidőnk neveléssel-oktatással le nem kötött részét nem érinti.

A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk. Akciónk nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen.

Hasonló cikkünk:  Márkafüggetlen autósok találkoztak Tőserdőben - galériával

Kiállásunk oka a társadalmi felelősségvállalás, valamint hitelességünk megőrzése. Hiszünk abban, hogy egy polgári demokráciában a problémákról történő egyeztetés vezethet megoldáshoz, vagy ezek esetleges sikertelensége esetén a sztrájk lehet a következő lépés.

Megmozdulásunkkal a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) Kormányrendelet ellen tiltakozunk, amely a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, végképp kiüresíti a munkavállalói jogérvényesítés ezen formáját, így alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg. Demonstrációnk célja, hogy az Alaptörvényben deklarált érdekérvényesítő alapjogot korlátozó rendeletet a kormány visszavonja.

Cselekedetünkkel példát szeretnénk mutatni, s kérünk mindenkit, hogy az oktatás ügyének kérdésében támogassa a pedagógustársadalom törekvéseinek megvalósulását! Szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat mindazon pedagógusokkal, oktatást-nevelést segítő kollégákkal, akik alapvető alkotmányos jogunk ellehetetlenítése ellen polgári engedetlenség formájában tiltakoznak!

A SZTRÁJK ALAPJOG!

Jakabszállás, 2022. március 1.

Az engedetlenségben részt vesznek:
Mészárosné Fekete Zita
Bori Ernő
Zsámboki Csilla
Törökné Valkai Erzsébet
Szőkéné Végh Dóra
Mészáros Melinda
Kócsó Krisztina
Forczek Mónika
Kerényiné Piros Gabriella
Vörösné Kerekes Vanda
Dr. Zsoldosné Lukács Erzsébet
Fazekas Emőke
Ugrináné Vakulya Judit
Csikós Sándorné
Vörösváczki Béla
Valter Sándor
Szolidaritást vállal:
Veresné Szabó Krisztina
Sántha Melinda
Talmácsiné Brachna Andrea
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...