fbpx
10.4 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Bodrozsán: muszáj leszek besegíteni, Karikó: alakuljanak cselekvő közösségek – Bács 2

- Advertisement -

Ahogy azt tettük a Bács 1. körzet esetében, úgy a Bács 2. egyéni választókerületben induló jelölteket is megkérdeztük, hogy mit gondolnak a térség állapotáról és mit tennének másként, ha az országgyűlésben főállású politikusok lennének 2022-től.

Kérdéseinkre válaszolt az Egységben Magyarországért ellenzék jelöltje, Bodrozsán Alexandra önkormányzati képviselő, aki médiatudományok szakon végzett, illetve a közigazgatásban szerzett tapasztalatot a 4. kerületi önkormányzat munkatársaként. És felelt Karikó Ágnes a Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) képviselője, aki az egyik legfontosabb munkatapasztalatának azt tartja, hogy csapatban tud dolgozni. A grafikus és lakberendező politikus jelenleg az animációs filmek világában tevékenykedik. Szeberényi Gyula Tamás (Fidesz), a Normális Élet Párt (NÉP), illetve a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje, Faragó Dániel nem válaszoltak a kérdéseinkre.

Ilyennek látják a térség állapotát és ezt tennék másként, mint ami most van

Karikó Ágnes (MKKP): „Ha a Fidesznek hiszek, akkor Magyarország is erősebb, mint valaha, a világ többi részén pedig apokalipszis van, de nap, mint nap tapasztaljuk a bőrünkön, hogy ez közel sem így van.” A Kutya Párt passzivistája szerint ugyanis:

„az utak, a közvilágítás romokban vannak, a kerékpárutak szintén siralmasak, a városvezetés új hobbija pedig fák kivágása lett. Szerintem nagyon ciki, hogy egy megyei jogú városba érve ez a látvány fogad mindenkit.”

Karikó szerint problémás az is, ahogy kinéz a vasútállomás, amit már többször is megpályáztattak, sőt, mi több – teszi hozzá kritikusan – „fejlesszük tovább a KTE pályán egy intermonumentális egységgel és 4 évente terveztessük meg újra”. Ehelyett inkább azt kellene kijavítani, ami már van: „korszerűsítsük a vasútállomást, rakjuk rendbe az utakat az egész városban, elvégre erre fizetünk adót, meg parkolási díjat, ami nem kevés.”

És mit tehet mindenki a saját környezetében? A Kutya Párt egyik csodafegyvere Karikó szerint: a részvételiség, ugyanis: „két út van, amit a Kutya Pártos akcióink során is követni szoktunk: ha meg tudod csinálni – csináld meg; ha nem – hívd fel rá a felelős figyelmét. Mi pontosan ezt csináljuk és az a célunk, hogy öntudatos, cselekvő mikroközösségek alakuljanak ki, akik odafigyelnek a környezetükre és ha ezek a közösségek összeérnek,
egy szuper város lenne, szuper légkörrel.”

Közös betonbigyó festés MKKP Kecskemét Facebook oldal

Bodrozsán Alexandra (egységes ellenzék): „Bács-Kiskun megye Budapest után az 5. legerősebb gazdasággal rendelkezik az országban. Sajnos azonban a Kecskemét és környékén élők ebből nem sokat tapasztalnak.”

Szerinte ugyanis a kormány elképesztő összegekkel támogatja a külföldi nagyvállalatokat, az állami közbeszerzések pedig a NER-közeli cégeket hizlalták fel. A tisztességesen, piaci alapon működni próbáló kkv-szektor sokkal nehezebb helyzetben van, és politikai kapcsolatok nélkül esélye nincs a növekedésre vagy az exportpiacok elérésére.

Ezért – mondja Bodrozsán – gazdasági téren kell megerősíteni a kkv-szektort. A kisebb hazai cégek kapjanak legalább annyi támogatást, mint az idetelepülő külföldi cégek. A közbeszerzési rendszert ezért gyökeresen át kell alakítani, hogy „ne néhány politikailag jól helyezkedő nagyvállalkozónál landoljon az állami pénzek közel fele, ahogy az elmúlt 12 évben történt”. Egyes becslések szerint a túlárazások, a monopóliumok és a korrupció együttesen akár a többszörösére is növelhetik egy-egy állami beruházás költségét.” – érvel az ellenzéki politikus.

És mi a helyzet Kecskeméttel? Milyen lenne a jó várospolitika?

Bodrozsán Alexandra (egységes ellenzék): „A három legégetőbb megoldandó kérdés: az utak borzalmas állapota, a közvilágítás súlyos hiányosságai és a szemétkáosz. Ha ezeket megoldottuk, utána lehet továbbhaladni a 21. századi szolgáltatások kiépítése felé, hogy egy valódi európai nagyvárost építsünk Kecskeméten.”

De hogyan? A polikus így érvel:

„Az ellenzék közös kormányprogramja világosan fogalmaz: nagyságrendekkel több pénzt fogunk szánni a magyar utak felújítására és karbantartására. A Fidesz kilopta a pénzt ebből az elmúlt 12 évben, mi ezt vissza fogjuk pótolni. Az önkormányzatok is célzott támogatást kapnak ehhez az új kormánytól. A kecskeméti közvilágítást sürgősen fel kell újítanunk, erre egyértelmű garanciát vállaltam. Ha kormányváltás lesz, a Parlamentbe jutva megszerzem az ehhez szükséges állami forrásokat, bármennyi pénzről is legyen szó. Ebben nem kötök kompromisszumot. A szemétkáosz megoldása elsősorban önkormányzati feladat, de mivel láthatóan túlnőtt Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester képességein, itt is muszáj leszek besegíteni.”

Hasonló cikkünk:  Zuhan a Fidesz támogatottsága a biztos pártválasztók körében, a Tisza Párt jelentősen erősödik

Karikó Ágnes (MKKP): Utak, világítás, kerékpárutak állapota komoly bajok, ahogy az is, hogy a fiataloknak nincs, ami a városban tarthatná őket. „Nincsenek szórakozóhelyek, rendezvények, kulturális programok – legalábbis olyanok, amik a fiatalokat is megszólítanák.”

A képviselőjelölt kifogásolja azt is, hogy az önkormányzatnak meg kellene kérdeznie az érintetteket mielőtt olyan beruházást terveznek valahová, ami nagyban érinti a mindennapi életüket, így például a Dobó körútra tervezett többemeletes parkoló- és üzletházról. Továbbá az állatvédelemre és a környezetvédelemre is több erőforrást kell fordítani.

És hogyan? Karikó szerint „jó lenne, ha az adó, amit befizetünk ilyen-olyan módon, az arra menne, amire szántuk. Például az utak karbantartására. A világításra. Az egészségügyre. Ennyire egyszerű az egész.”

Magyar Kétfarkú Kutya Párt
MKKP plakát a belvárosban Kecskeméten / Fotó: kecsup.hu

Az első parlamenti felszólalásukban mit mondanának?

Karikó Ágnes: „A realitás az, hogy a Kutya Párt 4-5 képviselője juthat majd be, ha úgy alakul. Ezek között én nem leszek ott, de azoknak, akik bejutnak kívánom, hogy legyen több értelme bejutniuk, mint az elmúlt években volt az ott levőknek.”

Bodrozsán Alexandra: „Az állam országos szinten mihamarabb biztosítson forrásokat az ELIOS-ügyben átvert településeknek, hogy a működésképtelen, pislákoló közvilágításukat sürgősséggel kicserélhessék. A rossz közvilágítás Kecskeméten is rendszeres baleseteket okoz, és elfogadhatatlan, hogy egy európai nagyváros utcái naplemente után sötétbe boruljanak.”

Mást mutathat politikailag Kecskemét és mást a vidék, de vasárnap a végeredmény számít

Bács-Kiskun megyét hosszú ideje a Fidesz hátországának tekintik, miután a megyében kifejezetten erősnek számító egykori rendszerváltó MDF-t, és a jobb sorsra érdemelt kisgazda párt maradványait is magukba szívták Orbánék még sok-sok évvel ezelőtt. 2010-ig összesen tíz választókörzetből állt a megye, ez 2014 óta hatra csökkent. Bács-Kiskun megye 1. és 2. körzeteit, ami korábban Kecskemétet jelentette, jelentősen megnövelték a városközponttól egyik irányban a Dunáig, másik irányban a Tiszáig.

A körzethatárok ilyen módon történő átrajzolása nagyon is tudatos politikai döntésen alapult, ugyanis a városok, ahol Orbánék támogatottsága változó, meg kellett támogatni a biztosabbnak tűnő vidéki, inkább kormánypárti választói csoportokkal.

Ezért különösen fontos az, hogy a jelöltek az elmúlt időszakban milyen politikai munkát végeztek a körzethez tartozó településeken. Nem elég ugyanis Kecskeméten nyerni ahhoz, hogy valaki egyéni mandátumot nyerjen. 2018-ban, ha csak Kecskemétet vesszük figyelembe, a kecskemétiek többsége nem a Fideszre szavazott, bár akkor az ellenzéki pártok külön indultak. Most először fordul elő az 2006 óta, hogy a nem-Fideszesek – a kisebb pártoktól eltekintve – egy hasonlóan nagy politikai koalícióra adhatják le a voksukat, mint a 12 éve kormányzó Fidesz-KDNP.

Míg Bács-Kiskun megye 1. körzetben jelentős mértékben számít az, hogy miként szavaznak a nem kecskemétiek, addig a 2. körzetben valamelyest hangsúlyosabban vannak jelen a kecskemétiek. De nem mindegy, hogy aki jobban is szerepel most vasárnap Kecskeméten, az mekkora különbséggel teszi, ha eközben Ballószögön, Helvécián, Szentkirályon, Városföldön és Tiszakécskén elmarad az ellenfelétől.

Ha egy kicsit viszont előre tekintünk az időben, és miután véget ér a választás vasárnap este és az eredmények értékelését is elvégezték, nem lesz mindegy, hogy a politikai pártok és jelöltjeik milyen eredményeket produkáltak Kecskeméten. Márcsak azért sem, mert 2024-ben önkormányzati választások lesznek, ami most távolinak tűnik, de a politikában egyik választás következik a másikból.

Kapcsolódó cikkünk:

Kordik legalizálná a marihuánát, Szőkéné utat építene, Erős nyugdíjat emelne – Bács 01

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...