fbpx
17.2 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Kordik legalizálná a marihuánát, Szőkéné utat építene, Erős nyugdíjat emelne – Bács 01

- Advertisement -

Az elmúlt választási eredmények összevetése alapján Bács-Kiskun megye 1. számú körzet nem tartozik a csatatér-körzetek közé. De mivel az április 3-i választás 2006 után először ismét fej fej melletti versenyt mutat, és a hazai választási rendszerben az egyéni körzetekben lejátszott párharcok határozzák meg a végeredményt, kiemelten fontos az egyéni teljesítmény. A jelölteknek ehhez komolyan mozgósítaniuk kell a választóikat. Hogy mivel és hogyan teszik, ez eltérő, de az közös, hogy különböző ügyekbe kapaszkodnak és azok mentén igyekeznek hol racionálisan, hol érzelmi úton meggyőzni a helyi közvéleményt.

Hogy mik lehetnek ezek a problémák, arról a körzet öt jelöltjét kérdeztük. Salacz László (Fidesz), illetve a Normális Élet Párt (NÉP) jelöltje nem válaszolt a kérdéseinkre. Utóbbi párt a Gődény-féle oltásellenes szervezet, ami egyébként több olyan ajánlóívet adott le, amin elhunyt emberek adatai és hamis aláírások szerepeltek, ezért a választási iroda és a Kétfarkú Kutya Párt is feljelentést tett.

Kérdéseinkre válaszolt az Egységben Magyarországért ellenzék jelöltje, Szőkéné Kopping Rita, aki üzemgazdász, a kereskedelemben dolgozott értékesítési területen, 2014 óta kecskeméti önkormányzati képviselő. Felelt Kordik Szabolcs a Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) indulója, aki a buddhista főiskolán végzett, de lánctalpas jármű és teherautó jogosítványa is van, jelenleg a kereskedelemben dolgozik. És reagált az ex-jobbikos Torockai-párt, a Mi Hazánk Mozgalom (MHM) politikusa Erős Erzsébet, aki nyugdíjasként mezőgazdasági gazdálkodó.

Milyennek látják a térség gazdasági helyzetét és mit tennének másként, mint ami most van?

Kordik Szabolcs (MKKP): „a helyzet reménytelen, de nem rossz.”

„Rengeteg rabszolga jellegű gyártósori munkahely van, ami szellemi erőfeszítést nem igényel, képzetlen, gyakran ukrán illetve más nemzetiségű munkaerő is remekül el tudja végezni. A környék értékes mezőgazdasági területeit gyárcsarnokokkal vetették be, melyek gyárba szökkentek, majd jelentős környezetszennyezést, és gépjárműforgalom növekedést virágoztak, végül levegőszennyezést és az európai uniós fizetések harmadát termették meg, az itt élőknek, dolgozóknak.” – írja le a térség helyzetét a Kutya Párt jelöltje.

MKKP plakát az Akadémia körút – Irinyi utca kereszteződésben / Fotó: kecsup.hu

Ehelyett ezt tennék:

„Növénytermesztés fejlesztése, ipari és orvosi kendertermesztés, ehhez kapcsolódó feldolgozó üzemek létrehozása. Marihuána legalizálása, ellenőrzött termelése, értékesítése. A meglévő termelési negyed – Mercedes és kiszolgáló üzemei – tömegközlekedési fejlesztése.”

Szőkéné Kopping Rita (egyesült ellenzék): „városvezetésnek fontosabb volt Orbán vejének a gazdagítása”

Az egységes ellenzék jelöltje úgy látja, hogy:

„Vidéken több településen a helyi munkahelyek hiányában gyakori az ingázás, vagy a munkaerő elvándorlása. Kecskemét pedig, a Mercedes gyárnak köszönhetően fejlődik. Azonban pont ez az egylábonállás a legnagyobb problémája is egyben. Az iparűzési adóbevétel jelentős. Ennek ellenére városunk egyre rosszabb állapotban van. Szemét, elhanyagolt közterek, járhatatlan utak és sötétség esténként az Elios-lámpáknak köszönhetően. Mert az akkori városvezetésnek fontosabb volt Orbán vejének a gazdagítása, mint a város polgárainak biztonsága.”

Szőkéné szerint a gazdaság fejlődésének egyik alapja a megfelelő infrastruktúra, azon belül is a járható utak. Gond – írja a politikus, hogy a gépjárműadót elvették a településektől, ami kifejezetten a helyi úthálózat karbantartására és fejlesztésére szolgált volna.

A térség másik nagy problémájának látja az ellenzéki politikus a Homokhátság korábbi lecsapolását, ami miatt átalakult a térség élővilága és szinte megsemmisült a mezőgazdaság. Szakértők bevonásával állítaná vissza a Homokhátság korábbi ökológiáját.

Erős Erzsébet (MHM): „Hazánk, így Kecskemét is az elmúlt harminc év globalista – liberális szellemű gazdaságpolitikájának következtében szinte gyarmati sorba került.”

Hasonló cikkünk:  Hirdetésben keresi a Kétfarkú Kutya Párt a kecskeméti jelöltjeit

A jelölt szerint ez azt jelenit, hogy: „Alacsony munkabérek, külföldi nagyvállalatok ill. magyar politikai oligarchák határozzák meg a gazdasági folyamatokat. Kecskeméten meghatározó szerepet tölt be a Mercedes gyár és kiszolgáló üzemei, így a munkalehetőségek adottak és magasabbak a mutatók, mint az ország elmaradottabb területein.”

Erős a természeti adottságokra építené a jövő gazdaságát, mint a föld, víz és a magyar szaktudás. Magas hozzáadott értékkel bíró termékeket állítanának elő, amelyek magasabb bérek fizetését is lehetővé tennék, és ez nem más, mint a helyben megtermelt zöldség- gyümölcstermesztésre, állattartásra épülő feldolgozóipar lenne. Az áfát 7%-ra csökkentenék. Ugyancsak a már meglévő adottságokra épülne a turizmus, amiben kiemelt a termálvíz vagy éppen a hazai borvidékek jó minősége – mondja a Mi Hazánk politikusa.

Mik Kecskemét legnagyobb problémái és ezekre mik lehetnek a megoldások?

Szőkéné Kopping Rita (egyesült ellenzék): „Kecskeméten és a településeken jelentős a panelépületek száma. Ezek a 60-as években épültek. Energetikailag már igen elavultak. Folytatnunk kell a korábbi panelprogramot, kiegészítve a megújuló energiaforrások alkalmazásának támogatásával. Ezekben az épületekben jellemzően idősebb, kisnyugdíjas emberek élnek. Ezért az önrész csökkentésével vagy megszüntetésével kell újraindítani a programot. Április 3-án az igazi rezsicsökkentésről is döntünk!”

Erős mondatok Kordik Szabolcstól (MKKP): „A nihil, szürke unalmas városvezetés, szürke, unalmas várost eredményez. Az egymás iránti közöny, harag, amely az elmúlt évek kormányzati kommunikációjának eredménye. Lerohadt utak, járdák, csatornarendszerek.”

Hogyan másként a Kutya Párt politikusa szerint?

„Kulturális fejlesztés, koncerttermek létrehozása, elérhető árú, kulturált szórakozóhelyek a fiataloknak és idősebbeknek is, több zöldterület a városközpontban, az állomáspark rehabilitálása, rendezvények szervezése. Helyi oktatás fejlesztése, valódi egyetemi várossá alakítása. CEU tanszék létrehozásával a külföldi diákok idecsábítása, amely beindíthatná a város életét. Kodály intézet fejlesztése.”

Erős Erzsébet (MHM): „Kecskemét legnagyobb problémája jelenleg a rendkívül rossz minőségű útjai, a szinte már balesetveszélyes közvilágítás, és a csúcsidőben megnövekedett gépjármű forgalom. Ugyancsak probléma a belváros területén kívül egyre kiszélesedő kötelező parkolási díj. Kevés a zöldfelület a településen. A megoldás kézenfekvő a felvetett problémákra, az pedig az útjavítás minél hamarabbi elvégzése, a fényforrások cseréje. A parkolás és a csúcsidőben megnövekedett forgalomra megoldást jelentene a város szélén létrehozandó több nagy parkoló, és az ehhez kapcsolódó környezetbarát tömegközlekedési rendszer működtetése. Zöldfelületet akár utcai faültetéssel is lehet növelni.”

Torockai szerint Covid diktatúra van Magyarországon – Akadémia krt. / Fotó: Kecsup.hu

Erről beszélnének az első parlamenti felszólalásukban

Erős Erzsébet (MHM) a nyugdíjasok érdekében azt javasolná, hogy a nyugdíj alapját a mindenkori létminimum jelentse, azaz ne lehessen kevesebb, mint százezer forint. Még mindig van, aki 28.500 forintot kap egy hónapra, ennyi ugyanis a minimálnyugdíj.

Szőkéné Kopping Rita (egyesült ellenzék) a korrupció felszámolásáról beszélne, ami átszövi a mindennapjainkat és szerinte „csak az boldogul, aki az orbáni világot imádja. Ennek egyik legszomorúbb következménye a félelem”. Egy olyan országot szeretne építeni Szőkéné, ahol mindenki emelt fővel járhat Magyarországon.

Kordik Szabolcs (MKKP) megköszönné az emberek bizalmát és meghirdetné az első hivatalos Ingyen Sör Fesztivált Kecskeméten.

A Bács-Kiskun megye 2. számú körzet jelöltjeivel folytatjuk.

Kapcsolódó cikkünk:

Kordik legalizálná a marihuánát, Szőkéné utat építene, Erős nyugdíjat emelne – Bács 01

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...