fbpx

FRISS HÍREK

Forró ponton túl: amikor az orosz hadsereg bombázott egy atomerőművet, egyre több a civil áldozat

- Advertisement -

Az orosz-ukrán háború nyolcadik napja.

Reggelre sikerült eloltani a tüzet Európa legnagyobb atomerőművében, amit az éjjel az orosz tüzérség bombázott, majd elfoglalt

Március 3-án éjszaka az orosz hadsereg lőtte a zaporizzsjai Enerhodarhoz tartozó atomerőművet, melynek eredményeképpen tűz ütött ki a létesítményben. Szerencsére csak egy melléképületben. Az ukrán tisztiorvosi szolgálat helyi illetékesei reggel tervezetten végeztek méréseket a környéken, akik azt mondták, hogy a helyi idő szerint (március 4.) reggel hét órai adatok szerint nem nőtt meg a radioaktív háttérsugárzás mértéke Európa legnagyobb atomerőművében. Ez Európa legnagyobb atomerőműve, hat darab, egyenként 950 megawattos reaktor termel itt áramot. Az ukrán tűzoltók megkezdhették a mentést a zaporizzsjai erőműnél. Enerhodor polgármestere szerint a harcok egyelőre leálltak a környéken.

Az orosz csapatok az éjjel órákon át lőtték az erőművet is, ezen az térfigyelő kamera felvételéből kivágott képkockán egy bomba becsapódása látható. Fotó: -/AFP

Az ukrán hatóságok jelentése szerint (8 óra körül) az orosz csapatok elfoglalták a zaporizzsjai atomerővűvet, amit az éjjel tüzérséggel is támadtak. „Az erőműt üzemeltető személyzet felügyeli a termelő egységek állapotát” – közölte egy helyi hatóság a Reuters jelentése szerint. (via NEXTA, 444, hvg, BBC)

Kína felfüggeszti valamennyi üzleti tevékenységét Oroszországban és Fehéroroszországban

Az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bankot (AIIB) azért hoztak létre 2016-ban, hogy ellensúlyozza a Világbank és az EBRD nemzetközi befolyását. Ezzel egy időben ugyancsak bejelentette oroszországi tevékenységének a felfüggesztését a sanghaji központú Új Fejlesztési Bank is. Úgy látszik, hogy egyre inkább csökken az orosz szövetségesek támogatási kedve is. (hvg)

Az IKEA is kivonul

A svéd bútoripari konszern felfüggeszti valamennyi kiskereskedelmi tevékenységét Oroszországban és Fehéroroszországban. Az IKEA körülbelül 15 ezer dolgozót foglalkoztat Oroszországban. Az Index által talált video alapján a vásárlók még megvettek mindent, amit értek, ameddig lehet.

Az orosz erők csapást mérnek lakóházakra Csernyihiv központjában. / Foto: Northern Territorial Defense Forces – The Kyiv Independent/twitter

Számháború

Nehéz pontosan megmondani hány ember vesztette életét eddig az orosz-ukrán háborúban, mivel mindkét fél jelentősen torzít a „sikereikről” és a veszteségeikről. A Kreml március 2-án ismerte el először, hogy egyáltalán vannak veszteségeik, akkor 498 elesett és 1597 sérült katonáról számolt be. A harcjárművekben keletkezett veszteségeiket azonban nem közölték. Az ukrán veszteségekről is csak találgatások folynak, a Pentagon 1500 főre becsülte azt. (Portfolio)

Egyre több a polgári áldozat, iskolákat és lakóépületeket is ért orosz bombatámadás

Több mint kétezer civil esett áldozatául az ukrajnai orosz inváziónak, jelentette be még szerda délután az ukrán katasztrófavédelem. Tíz dolgozójuk is életét vesztette, mentés közben.

„Harkiv súlyosan megszenvedi a folyamatos bombázásokat. Repülők cikáznak fölöttünk, rakétákat, gránátokat lőnek ki ránk és a lakóépületeket támadják” – mondta el Ihor Terehov polgármester. Szerinte nem állomásoznak ukrán csapatok az oroszok által tűz alatt tartott háztömbökben, ami azt jelenti, hogy „szándékosan támadják a lakóépületeket” Az ukrán mentőszolgálat csütörtök reggel azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában Harkivban 34 civil halt meg és 285 a sebesültek száma. (hvg, CNN)

Még február 24-én történt támadás egy kórházépület közelében a keleti területen fekvő Vuhledarban. Az akciónak négy polgári áldozata és tíz civil sérültje volt – jelentette az Amnesty. Az északkeleti Szumi térségében található Ohtirkában a Szonecsko óvodát ért találat. Több gyermek megsérült. (Euronews)

Hasonló cikkünk:  Orbán újra a Kossuth rádióban indította a péntek reggelt

Putyin célja, hogy elfoglalja Kijevet. A főváros külsejében napok óta harcok dúlnak, Kijevet pedig folyamatosan lövik és már nemcsak katonai objektumokat. Az alábbi videón, hogy az orosz hadsereg miként lőtte szét az alig 13 ezres Borodyanka várost.

Más városokban is lőtt az orosz hadsereg civilek lakta helyekre. Két iskolát és lakóépületeket is légitámadás ért csütörtökön a belarusz határ melletti, Kijevtől északra található Csernihivben. A támadás halálos áldozatainak száma mostanra elérte a 22-t – közölték. (Sky News)

Néhány napja egy haditudósító egy kijevi lakóépületből jelentkezett, amit szintén találat ért.

Kovács Zoltán: Az önök narratívája, hogy megpróbálják oroszbarátsággal vádolni a magyar kormányt

És közben zajlik a magyarországi választási kampány is, ami egyre inkább az orosz-ukrán háborúról és a Putyinhoz való viszonyról is szól. Az ellenzék míg Putyint nyíltan támadta az elmúlt években, addig Orbánék gazdasági érdekekre hivatkozva szoros politikai viszonyt alakítottak ki Budapest és Moszkva között. A háború kitörése óta, ha akarná bárki is, ezt a kérdést nem lehet az asztal alá söpörni.

Alig egy hónapja kérkedett a Moszkvából hazatérő Orbán Viktor a szokásos pénteki rádióinterjújában, hogy már 12-szer tárgyalt Vlagyimir Putyinnal, büszkén számolt be arról, hogy van egy magyar modell, aminek köszönhetően kifejezetten jó és sikeres együttműködés alakult ki az oroszokkal, ebbe pedig „tizenhárom évnyi munkát fektettem személyesen, és úgy látom, hogy ez működik”.

Miután Putyin megtámadta Ukrajnát, március 3-án, Kovács Zoltán a Gulyás Gergelynek feltett 444 kérdésére így válaszolt: „Az önök narratívájában teljesen nyilvánvaló, hogy megpróbálják oroszbarátsággal vádolni a magyar kormányt, de ezek a számok meg magukért beszélnek.” (Itt Kovács elmondta, hogy Putyin az elmúlt három évben 75 ország vezetőjével tárgyalt.)

A 444 cikkében emlékeztet arra, hogy:

  • a koronavírus járvány előtt Orbán Viktor évente legalább egyszer találkozott Vlagyimir Putyinnal, a Krím elfoglalása (2014) után például Orbán látta először vendégül Putyint.

Legutóbb február 1-jén fogadta Putyin Moszkvában Orbánt, ami nemcsak a hosszú fehér asztal miatt maradt emlékezetes, hanem azért is mert Orbán az útját békemissziónak nevezte.

„A mostani moszkvai látogatás békemisszió is, mert elmondhattam, hogy az Európai Unió egységes, és nincs olyan európai vezető, aki konfliktust akarna Oroszországgal” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvában. (hirado.hu)

A Kreml által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalása Moszkvában 2022. február 1-jén. / Fotó: MTI/Kreml

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...