fbpx

FRISS HÍREK

NATO-csapatok állomásozhatnak és vonulhatnak át Magyarországon

- Advertisement -

Még tegnap jelent meg az a rendelet, amelyben a magyar kormány engedélyezi – a NATO állam- és kormányfői testületének 2022. február 25-i nyilatkozatában megerősített döntéseire tekintettel – a NATO reagáló erők Magyarország területén szárazföldi és légi úton történő áthaladását az ukrajnai háború miatt. E szerint a kormány azt is engedélyezi, hogy Magyarországra, ezen belül a Dunántúlra települjenek a NATO reagáló erők – írja a 24.hu.

A rendelet az Ukrajnába történő áthaladás esetét kivéve engedélyezi a szövetséges fegyveres erőknek az előbbiekbe nem besorolható, a NATO döntésén alapuló áthaladását Magyarország területén szárazföldi és légi úton, valamint szükség szerint Magyarországra történő telepítését, ideértve a gyakorlatokon és kiképzési feladatokon való részvételt.

A kormányrendelet 3. pontja szerint a kormány megengedi azt, hogy Magyarország területén más NATO-tagországokba szállítsanak az ukrán fegyveres erők számára szánt, „a halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseket és platformokat”, azt viszont nem, hogy ugyanezeket az eszközöket közvetlenül átvigyék a magyar-ukrán határon, akár szárazföldi, akár légi úton.

Hasonló cikkünk:  Szórólapokon hívják fel a magyar turisták figyelmét Ukrajna helyzetére egy lengyelországi városban

A nem halálos erő célba juttatására tervezett felszerelések és készletek, például egyéni védőeszközök, elsősegélynyújtó felszerelések és üzemanyag esetében azonban nem tesznek különbséget, mind a NATO-tagok, mind Ukrajna esetében engedélyezett a közvetlen szállítás. A rendelet végrehajtásában Benkő Tibor honvédelmi miniszter mellett Varga Mihály pénzügyminiszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vesz részt – számolt be a 24.hu.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...