fbpx

FRISS HÍREK

A Szeberényi nevelt fia elnökölte egyesület 15 milliót nyert a megalakulás után öt hónappal

- Advertisement -

A Patrióta Civil Kurázsi Egyesületről túl sokat nem lehetett hallani. Ez nem csoda, hiszen egy éve létezik. Kecskeméten eddig az egykori fideszes képviselőjelölt, a Szamler László által gründolt Széchenyivárosi Zöld és Pont Civil Társaság mellett bukkantak fel az önkormányzati hírportál beszámolói szerint.

Szeberényi nevelt fia az egyesület elnöke

Viszont nagyon szerencsés egyesületről van szó. Tavaly februárban hozott végzést a bíróság a nyilvántartásba vételéről. Elnöke Nagy István, aki Szeberényi Gyula Tamás alpolgármesternek, a Bács megyei 2-es körzet fideszes jelöltjének a nevelt fia. Cikkünk fotóján ő látszódik Szeberényi plakátján a háttérben, bekarikáztuk. Majd öt hónappal később, máris 15 millió forintot nyertek el két minisztériumi pályázaton összesen. Az egyik a Miniszterelnökség által felügyelt Városi Civil Alap, innen több, mint 7,7 millió forintot húztak be. Az egyesület beszámolója szerint ebből három akusztik koncertet szerveztek tavaly és idén is lesznek programjaik. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától pedig 8 millió forintot nyertek tavaly júliusban. Ebből a pénzből négy művészeti tevékenység köré szerveztek tehetséggondozó műhelyt.

Szintén 15 millió forintot nyert a Városi Civil Alaptól a fideszes Fürjes Balázs személyi titkára elnökölte hegyvidéki egyesület is a fővárosban és még sok-sok fideszes körődésű egyesület. Egy hírportál szerint ez talán nem is a véletlennek köszönhető.

Ez már tényleg rendszerszintű korrupció: a kultúrkasszát is megfúrták a Fidesz „civiljei”

Ezzel a címmel írt cikket tavaly szeptemberben a Válasz Online. Ebben azt írja, hogy

Hasonló cikkünk:  Már Nagy István agrárminiszter is Csádra fordította tekintetét

a Városi Civil Alap szinte csak Fidesz-segédszervezeteknek osztott sok pénzt. Ráadásul nem valamiféle normatív rend szerint, hanem választókerületi logika alapján – példáulbuszra, ingatlanra, kommunikációra, azaz a kampányban is remekül hasznosítható dolgokra. 

A cikkben szerepel a kecskeméti Patrióta Civil Kurázsi Egyesület két nyertes pályázata is példaként. A lap megnézte a két minisztérium által nyilvánosságra hozott döntési listát és döbbenetes megálapításra jutott.

„Elvileg két különböző minisztérium határozott a támogatásokról – saját belső szabályok szerint. Elvileg. A gyakorlatban viszont az történt, hogy – mint alább egyenként is végigbogarászható – összesen 130 olyan egyesületet és alapítványt azonosítottunk, amely egyaránt szerepel VCA és az EMET lajstromain. Csak azért nem többet, mert a városi alap – a nevéből adódóan – kizárólag a nagyobb településeket célozta, az előadó-művészeti szervezetek kultúrtámogatásában viszont ott vannak a falvak is. Ami a lényeg, hogy a 130 duplán finanszírozott érdekeltség 80 százalékánál találtunk valamilyen fideszes kötődést. Jellemzően országgyűlési képviselők, polgármesterek, alpolgármesterek, helyi képviselők zsebszervezeteiről van szó.”

A cikket azzal zárja a Válasz Online, hogy „előfordulhat, hogy alulról nézve ez nem korrupció, hiszen a pályázók csak jelentkeztek a meghirdetett kiírásokra. Ám a korábbi és a mostani cikkünkben feltárt ténytömeg ismeretében lehetetlen, hogy ne legyen egy „láthatatlan kéz” vagy hivatali hatalmasság, aki épp a közelgő választásokra optimalizálja az állam civil és kulturális támogatási rendszerét.”

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...