fbpx
3.3 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Az ellenzékiek 30%-a elhitte, hogy Márki-Zay háborúzni akar

- Advertisement -

Egy kutatás világít rá, talán éppen arra, hogy miért bukta el nem várt különbséggel a választást az ellenzék. A korábbi felmérések jóval szorosabb várható eredményt mutattak, sőt több ilyen az ellenzék előnyét mérte. Csakhogy a kampány finisében jött az orosz-ukrán háború, ami a magyar belpolitikára is hatással volt.

A HVG.hu által publikált felmérés szerint annyira befolyásolta a magyar választást, hogy még az ellenzéki szavazók 30%-a is elhitte, hogy az ellenzék háborúba vinné Magyarországot. Ezt a „közmédia” terjesztette, és úgy tűnik, mivel gyakran bemondták, sokan igaznak is vélték.

A kutatás szerint a párt nélküliek 61 százaléka tartotta igaznak azt az állítást, hogy Márki-Zay magyar katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába. 

Márki-Zay Péter a Szabad Európának arról beszélt, hogy látták a felmérésekből, hogy a háború a Fidesznek kedvez.

„Biztos vagyok benne, hogy a Fidesznek is volt több lejárató kampánya ellenzéki jelöltekkel kapcsolatban, néhányat be is dobtak, de semmi nem érdekelte az embereket. Akkor bármilyen botrány lehetett, bármit beszélhettünk a programról, a háború teljesen háttérbe szorított minden más témát. Nem a mi választásunk volt, hogy a háború téma lesz, hanem a Fideszé. Ráadásul a kezdetektől fogva azt mértük, hogy a háború nagyon kedvez Orbánnak. Olyankor az emberek mindig stabilitásra vágynak.”

A felmérés során arra is rákérdeztek, igaznak tartják-e a választók azt a kijelentést, hogy „a baloldal elvenné a 13. havi nyugdíjat”, ezt az ellenzéki szavazók 20 százaléka tartotta igaznak, míg a párt nélküliek  45 százaléka. A Dimenzió Média Alapítványnak a Závecz Research és a Mérték Médiaelemző Műhely közreműködésével végzett március végi országos vizsgálata azt mérte fel, hogy hányan találkoztak, és hányan tartottak igaznak egyes a Fidesz-kampányra jellemző állitásokat. Ábrán az eredmény.

Hasonló cikkünk:  Aki ellátogat Orbán ünnepi beszédére, jól meg is lesz figyelve

Facebook/Vox Populi választási kalauz

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...