fbpx
19 C
Kecskemét
2022. május 17., kedd

FRISS HÍREK

Közel 20 milliárd forintot fizetett vissza a kormány az EU-nak szabálytalan projektek miatt

A Végrehajtás Operatív Program (VOP) célja a 2007–2013 között Magyarországra érkező uniós támogatások hatékony és szabályos felhasználásának biztosítása volt az európai uniós forrásokat kezelő magyar szervek fejlesztésével. Erre a célra durván 92 milliárd forintot adott az EU, ám az utóellenőrzések során számos szabálytalanságot talált, ezért nagyjából a pénz negyedét, kb. 20 milliárd forintot vissza kellett fizetnie a kormánynak az Átlátszó információi szerint.

Az Európai Bizottság a Miniszterelnökséget érintő két VOP-projektnél annyira szabálytalannak ítélte meg a pénz felhasználását, hogy a teljes összeget visszakérte Magyarországtól. Információink szerint a Fidesz-kormány egy darabig próbálta cáfolni az EU megállapításait, de aztán inkább elfogadta a közel 20 milliárd forint visszafizetését, hogy lezáruljon a VOP elszámolása, és ne legyen más intézkedés az ügyben.

Egy kormányrendeletnek köszönhetően 2013 óta lehetőség van arra, hogy az EU által szabálytalanság miatt visszakért uniós támogatást ne az érintett kedvezményezett, hanem a központi költségvetés, vagyis a magyar államkassza fizesse vissza. Az Átlátszó információi szerint „az Uniós fejlesztések fejezetbe tartozó fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásának rendjéről” szóló,  549/2013. (XII. 30.) számú kormányrendeletre és a nemzeti érdekre való hivatkozással kérte a Miniszterelnökség, hogy a központi költségvetésből kerüljön visszafizetésre a 3 vizsgálat során kiszabott összesen 23 milliárd forint pénzügyi korrekció, amiből az uniós rész 19,6 milliárd forint.

Hasonló cikkünk:  A NATO és ukrán légiszállítók is vihettek fegyvert a magyar légtéren keresztül
Hasonló cikkünk:  Jól szerepeltek a Mercedes diákjai a Szakma Sztáron

A lap hozzáteszi, hogy igazából mindegy is, hogy az állam melyik zsebéből fizeti vissza a pénzt.

“A baj inkább azzal van, hogy a szabálytalanságok felelőseiről nincs hír: feltehetően se komoly nyomozás, se számonkérés nem volt az ügyben, és a számlát az adófizetők állták ismét. Abszurd módon egy kormányzati gumiszabály pedig mindezt hivatalossá teszi.” – írja az Átlátszó, amely az érintett szabálytalan projekteket is felsorolja.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...