fbpx

FRISS HÍREK

Lehetne egy sétálós, zöld, gondozott sétány a Görögtemplom utca Kecskemét központjában

- Advertisement -

A Görögtemplom utca Kecskemét belvárosának egyik apró, de annál forgalmasabb központi fekvésű utcája. Több kiemelt találkozási pontot is összeköt. Gyalogosan vagy kerékpárral ezen az utcán jutunk el például a Széchenyi tér sarkán lévő Malom Központtól, illetve Aranyhomok Hoteltől a Katonai József Könyvtárig, a Piaristák terén lévő gimnáziumig és rendelőkig, tovább haladva a Centrumig és a Budai utcai oly sokak által kedvelt piacig.

A Görögtemplom utca egyik sarkán áll Kecskemét egyik legszebb szecessziós épülete, a hajdani Iparos Otthon, ma Ifjúsági Otthon és a másik sarkán az 1800-as évek második évtizedében épült görögkeleti templom. Mögötte az utca hosszanti oldalán nyúlik el a könyvtár előtt fekvő térig a belső udvaros üzletsor, végén a könyvesbolttal és az órás közkerttel. Az utca másik felét a barna kapuival az Ifjúsági Otthon és a mögötte húzódó emeletes lakóház határozza meg, aminek a végén befordulhatunk az országban is egyedülálló keramittal borított Arany János utcába.

A Görögtemplom utca és közvetlen környezete a központi fekvésével és az épített örökségével Kecskemét városképét meghatározó egyik legszebb és hangulatosabb meg- és áthaladó utcája.

Lehetne.

Az utca burkolata ehelyett kátyúktól és foltozásoktól hemzseg, ami a napi közlekedőkben a lepusztultság és a gazdátlanság érzetét keltheti. A „gombák”, ami üzletek közül három is üresen áll, szintén az elhagyatottságot mutatják. A Görögtemplom utca évtizedek óta lényegében egy zsúfolt és koszos parkoló.

Hasonló cikkünk:  Olvasd el mit gondolnak szerkesztőségünk tagjai a sajtószabadságról!

Lehetne ezzel szemben egy rövidebb, de hangulatos korzó padokkal, kioszkkal, zöld növényzettel, időszakos gasztrorendezvénnyel vagy piaccal. Bármivel javítható lehetne, ami a mostani szürkeséget élettel és színnel váltja fel. Talán ekkor az omladozó templom hátsóját is felújítanák. Az autókat onnan kizárnák ezzel az utcát átadva a gyalogosoknak, a családoknak, a beszélgető szépkorúaknak, a fiataloknak és a szolgáltató szektornak. Az üres gombák helyett normális és a kor igényeinek megfelelő helyek jöhetnének létre itt, serkentve ezzel a már működő boltok forgalmát is.

A Görögtemplom utcából többet lehetne kihozni, mint amit most mutat magából

Ehhez viszont a városvezetésnek és a főépítészi osztálynak kellene nyitottabban, határozottabban, előrelátóbban cselekedni. Kis lépésekkel is haladhatnának. A kátyúk eltüntetése, a szintkülönbségek kiegyenlítése, legalább a gombák közötti parkolóhelyek megszüntetése már komoly lépésnek bizonyulna. Néhány pad és zöldnövényzet kihelyezése sem okozhat gondot, hogy az utca használata és kinézete emberközilebb, szebb és klasszabb legyen a mostaninál, ami inkább egy sikátorra emlékeztet, messze alulmúlva azt, ami méltó lenne Kecskemét belvárosához.

Kapcsolódó cikkünk:

Lehetne egy sétálós, zöld, gondozott sétány a Görögtemplom utca Kecskemét központjában

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...