fbpx
16.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

Ma van a gyermekkönyvek és a meseírás világnapja és az Autizmus Világnapja is

- Advertisement -

1967 óta április másodikán tartják a gyermekkönyvek és a meseírás világnapját, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának (IBBY) célja ezzel az ünneppel pedig az, hogy megszerettessék az olvasásta kicsikkel. Minden évben a Tanács más-más tagországa szervezi a világnaphoz kapcsolódó programokat.

De miért is fontos az olvasás? A szórakozáson és a lehengerlő történetek megismerésén kívül fejleszti a koncentrációt és a fantáziát, kiránt a mindennapokból, csökkentheti a stresszt (kivéve, ha krimit olvasunk), javítja a memóriát, gazdagítja a szókincset és persze műveltebbé tesz.

A szerencsés véletlen azonban úgy hozta, hogy nekünk magyaroknak még egy okunk van örülni április másodikának, ugyanis Süsü, Mirr-Murr, A nagy ho-ho-horgász “apukája”, Csukás István is aznap ünnepelné a születésnapját. A 2020-ban, 83 éves korában elhunyt író és költőt élete során Kossuth-díjjal és kétszer József Attila-díjjal is kitüntették, emellett megkapta a Nemzet Művésze címet, valamint számos más irodalmi és kulturális elismerést, emlékeztet a colore.hu.

És ma van az Autizmus Világnapja is

Legalább százezer érintett él köztünk, Magyarországon.

2007 december 18-án, az ENSZ 62/139-es határozata jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön. Az Autizmus Világnapja ENSZ határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban.

Hasonló cikkünk:  A leggazdagabb magyarok 675 milliárd forintot mozgattak át vagyonkezelő alapítványokba

Az autizmussal élő személyek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a miénk. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés ráadásul megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat. (168.hu)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...