fbpx
9.1 C
Kecskemét
2024. február 28., szerda

FRISS HÍREK

Történelmi Fidesz siker – romokban az ellenzék

- Advertisement -

Az ellenzék számára legkedvezőbb előrejelzések szerint is fideszes győzelmet vártak a közvéleménykutatók, mindössze annyi reménysugár jutott Márki-Zay csapatának, hogy szoros lesz, és a kétharmad legalább nem lesz meg a kormánypártoknak.

Ma már tudjuk, hogy elementáris győzelmet aratott a Fidesz-KDNP, újabb kétharmaddal, sőt mostani győzelme a valaha volt legnagyobb. Ez azt jelenti, hogy kettővel több képviselője lesz várhatóan, vagyis már 135 bátorról beszélhetünk, nem 133-ról. Ezzel együtt az ellenzék romokban hever, nem túlzás azt mondani, hogy a reményekhez és a kezdeti felmérésekhez képest csúfos eredményt produkált. A fővárost valóban megnyerte, ahogy arra számítani lehetett, vidéken azonban teljesen súlytalan.

Számokban kifejezve: Fidesz-KDNP 53%, egyesült ellenzék 35%

És még 6%-kal a Mi Hazánk is bejutott a parlamentbe. A Fidesz tábora 2,6 millió fölött, az ellenzéké pedig bő 1,7 millió. Márki-Zay Péter pedig kétszeresen is vereséget szenvedett, miután egyéniben Hódmezővásárhelyen is kikapott. Ott Lázár János tért vissza a politikába több, mint 10%-os különbséget rámérve riválisára. Billegő körzetek csak előzetesen léteztek, végül is ezekben is tarolt a Fidesz, nulla esélyt adva az ellenzéknek.

Orbán azonnal beleszállt Brüsszelbe

A Fidesz-KDNP természetesen (és joggal) örömittas beszédeket tartott, élén a miniszterelnökkel. Ez a győzelem még a Holdról is látszódik, de Brüsszelben egészen biztosan – mondta a választás éjszakáján Orbán Viktor. Amivel meg is mutatta talán a politika irányát, ami lényegében a korábbi folytatása. A békét hirdető párt várhatóan továbbra is csatában áll majd az Európai Unióval. Ez még a jobbik eset, a legrosszabb forgatókönyv itt az, ha Orbán Viktor kivezetné hazánkat a tagságból.

Hasonló cikkünk:  Lesz vizsgálóbizottság közvilágítás ügyében, de a polgármester némileg átírta az ellenzék elképzeléseit

Szétesik-e az ellenzék vagy igyekeznek együtt maradni?

Erre a kérdésre az idő adja meg majd a választ. Mindenesetre a Jobbik elnöke egyenesen arról beszélt az eredmény után, hogy Márki-Zay Péter nem leváltotta az ellenzéket, amit hirdetett, hanem megbuktatta azt. A DK elnöke pedig azt mondta, hogy talán nem a legjobb kapitánya volt az ellenzéknek. Márki-Zay Péter mellé nem állt oda egyik pártnak az elnöke sem, amikor a vereség után kiállt beszélni. Az ellenzék számára azért is fájdalmas csapás a választás eredménye, mert semmilyen reménysugárt nem hagyott a közeljövőt tekintve. Ha együtt sem, akkor sehogy-lényegében így indultak neki a kampánynak tavaly. Ehhez képest az lett, hogy együtt még annyira sem ment, mint korábban.

Az ország tehát -a főváros kivételével- sárgára színeződött. Jobban, mint valaha.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Miért jönnek és mennyit keresnek az ázsiai vendégmunkások, és valóban kirúgják miattuk a magyarokat?

Régóta központi téma és borítékolhatóan sokáig még az is lesz a harmadik országbeli - fülöp-szigeteki, indiai, vietnámi, mongol, kirgiz...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...