fbpx

FRISS HÍREK

Eladták az önkormányzati telket, most a Bajza utcai kiserdő helyére építenék a bölcsődét

- Advertisement -

A Széchenyivárosban, a Bajza József utcában május eleje óta nem csitulnak a kedélyek, amióta Engert Jakabné (Fidesz) alpolgármester a helyi lakosokat azzal szembesítette, hogy a sorház előtti kiserdőt kivágják és a helyére zöldítéssel együtt négycsoportos bölcsődét építenek.

A helyi lakosok nem a bölcsődeépítés ellen, hanem a helyszín kiválasztása ellen tiltakoznak, ami szerintük a jobban megközelíthető Irinyi utca Bolyai Gimnáziummal szembeni sarki építési területen lenne a megfelelőbb. Ha azt nem értékesítette volna az önkormányzat.

Másként olvassák a térképet

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a KTV Közélet című műsorában beszélt először arról 2019 novemberében, hogy az önkormányzat egy négycsoportos bölcsődére nyújt be pályázatot, aminek a megépítését az Arborétum és a Budai út összekötéséből létrejövő új út mellett feltárt területre javasolnak, a Bajza utca csatlakozásánál.

A helyi tulajdonosok és az önkormányzat között kialakult konfliktus abból fakad, amit a lakók nehezményeznek, hogy nem vonták be őket az előkészületekbe és több mint két évvel később tudták meg, hogy pontosan hová is tervezik építeni a bölcsődét. Szerintük ugyanis a polgármester által megnevezett „új út mellett feltárt terület” sehogy sem illik a képletbe. Az Arborétum és Budai út összekötője ugyanis a kiépülőben lévő Károly Róbert körút, ahová közvetlenül nem csatlakozik a Bajza József utca.

Engert Jakabné alpolgármester, Dobos József a körzet önkormányzati képviselője (jobbra) – lakossági fórum, 2022. május 2. / kecsup.hu

A pályázati kiírás szerint a beruházást 2023. december végéig kellene befejezni, különben elúszik a pénz. A Városházán hely és időszűke miatt is dönthettek végül úgy, hogy a Bajza József utcai véderdőt nevezik meg a bölcsődeépítés helyéül. Az önkormányzat részéről a májusi lakossági fórumon arra a kérdésre, hogy miért ezt a területet jelölték ki, a válasz az volt, mert városi tulajdonban van.

Elkelt az önkormányzati telek

Az, hogy hová épül egy bölcsőde, annak vannak kritériumai: legyen jól megközelíthető autóval és közösségi közlekedéssel is, egy jól behatárolt lakott területet szolgáljon ki és lehetőleg ne nagyforgalmú ki/bevezető négysávos út mellett épüljön. A Bajzai utcai lakók szerint ezért a Berzsenyi-Irinyi találkozásánál lévő, jelenleg üresen álló terület a legideálisabb helyszín egy új bölcsődének. Időközben azonban elkelt ez a mára már felértékelődött értékes önkormányzati rész.

A telekeladásra 2019 nyarán került sor, amikor az önkormányzat tudhatta már, hogy a katonatelepi és a hetényegyházi  bölcsődéken kívül a Széchenyivárosban is szeretne új bölcsődét építeni. A pályázatot ősszel be is nyújtották.

A terület 2019-ig önkormányati tulajdonban volt, abban az évben adták el, amikor pályázatot nyújtott be a város bölcsődeépítésre / Fotó: kecsup.hu

A májusi lakossági fórumon az is elhangzott, hogy megnőtt a lakossági igény egy új bölcsőde megépítéséhez. Három évvel ezelőtt pedig Szemereyné azt is mondta, hogy azért a kiépülőben lévő Károly Róbert körút mentén képzelik el az építkezést, mert a széchenyivárosiaknak, de a Petőfiváros, Felsőszéktó, Úrihegy, Vacsihegy, Vacsi köz,  Budai hegy, Máriahegy térségében lakóknak is ideális lenne.

Hasonló cikkünk:  Bántalmazás miatt folyik vizsgálat a kitüntetett hokiedző ellen

Két év alatt kétszer váltott céget a telek

Az önkormányzat mindennek ellenére eladta a frekventált helyen fekvő építési telket. Az első vevő a kecskeméti Szövetség Téri Irodaház Vagyonkezelő és Szolgálató Kft. volt. A lekért tulajdoni lapból kiderül, hogy az adásvétel 2019 nyarán, kora őszén történt. Rövid időn belül a telek, ha tulajdonost nem is, de céget cserélt és került a Magnolia Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonába. A két Kft. ugyanis azonos címen működik, a nevezett telek melletti Domby Lajos utcában, ahol további hat cég van még bejegyezve, derül ki az Opten cégadatbázisából. Mindegyik cég profilja az építőiparral és ingatlannal kapcsolatos. A vezető tisztségviselő személyi köre szintén megegyezik, közülük az egyikben pedig feltűnik dr. Homoki Tamás fideszes kecskeméti alpolgármester fia is.

Tiltakoznak a helyi lakosok, megvédenék a kiserdőt, Szamlert is megkeresték

A Bajza József utcai lakók a május eleji lakossági fórumot követően előbb május 16-án, majd néhány nappal később is tartottak figyelemfelkeltő megmozdulást azért, hogy megvédjék a maguk által gondozott zöldterületet illetve, hogy alternatív helyszínt találjanak a bölcsődének. A kezdeményezésükhöz online aláírásgyűjtést is indítottak, amiben arra kérik a kecskemétieket, segítsék megóvni a Bajza József utcai 2200 négyzetméternyi zöldterületet.

Minap a helyiek megkeresték a Fidesz listás új önkormányzati képviselőt, Szamler Lászlót is a Széchenyivárosi Zöld és Pont Facebook csoportban, akit a polgármester nem mellesleg úgy mutatta be, hogy komoly harcost kaptak a Széchenyivárosiak. A Bajzai utcaiak azt kérik a képviselőtől, hogy álljon az ügyük mellé. Szamler diplomatikus választ adott: „A helyzet összetettsége, súlya megköveteli, hogy a beruházásban érintett mindegyik fél tényszerű érveit, véleményét megismerjem mielőtt állást foglalok. Mai nap is történtek egyeztetések és az elkövetkező napokban folytatódnak.”

A helyiek véleménye világos, megvédenék a véderdőt és máshová javasolják építeni a bölcsődét. Az önkormányzat álláspontja is elég egyértelmű, a véderdő helyét választották ki. Az ügynek folytatása minden bizonnyal még lesz, amiről tudósítani fogunk a kecsUP-on.

A bölcsődét a véderdő helyére építenék meg 2023. december végéig. A helyi lakók megvédenék a kiserdőt. / Fotó: kecsup.hu

 

Kapcsolódó cikkünk:

Vita a Bajza József utcába tervezett bölcsődéről, a helyiek megvédenék a véderdőt

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...