fbpx
12.3 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Szűk hét esztendő után elérhető közelségbe került a KTE-nek az első osztály

- Advertisement -

Ha ma este nem nyer a Diósgyőr, aki otthon fogadja a Soroksár együttesét, kijelenthető, hogy szűk hét esztendő után ismét első osztályú csapata lesz Kecskemétnek. Vasárnap a labdarúgó NB II 36. fordulójának megyei rangadóján a 2. helyezett Kecskemét a 12. Tiszakécskét látta vendégül a Széktói stadionban. A lila-fehér együttes Szalai Gábor góljával 1–0-ra megnyerte a megye derbit, így Kecskemét átmenetileg 6 pontra ellépett a DVTK-tól.

Ha a borsodiak ma este nem nyernek, behozhatatlan hátrányba kerülnek, még akkor is, ha véletlen Szabó István gárdája elvesztené az utolsó két meccsét ellenben pedig a diósgyőriek megnyerik mindkettőt. A két csapat közti gólkülönbségben is jobban áll a KTE, így reálisan elérhető közelségbe került számára az első osztály.

Sokan el sem hitték, hogy egyszer tényleg lesz első osztályú csapata Kecskemétnek

Kecskemét a magyar futballtérképre a 2007/2008-as szezonban került fel, amikor közel 100 év várakozás után bajnoki címét szerzett az NBII-ben, majd 2011-ben megnyerte a Magyar kupát és 2012-ben második lett a Ligakupa sorozatban.

A feljutásnak köszönhetően a városban a helyi futball népszerűsége és vele együtt a nézettsége is jelentősen megnőtt. Az anyagi hátteret két vállalkozás biztosította. 2006-ban Rózsa Pál és Versegi János megvásárolták a helyi NB II-es csapatot menedzselő KTE Kft.-t. A vezetőedző akkor Török László volt, akit két edzőváltás követett, míg végül 2007 nyarán Tomiszlav Szivics és stábja vették át az irányítást. Munkájuk olyan jól sikerült, hogy egy zsinórban a 14 győzelmet hozó – a szurkolók körében csak „tavaszi hadjáratnak” elkeresztelt – szezon végén a csapat az első helyen végzett.

Kecskemét – Vác 5:0 / 2008. május 17. Széktói Stadion, Kecskemét

Kecskemét önkormányzata is mellé állt a csapatnak, többek között biztosította részére a stadion használatot, anyagilag támogatta az utánpótlást, de ennél tovább nem nagyon folyt bele a város a klub életébe. Hallani lehetett olyan híreket is, hogy nem volt felhőtlen Zombor Gábor volt polgármester és Rózsa Pál tulajdonos viszonya. Előbbi azt kérte, hogy a város akkor tud több forrást biztosítani, ha nagyobb belelátása van az anyagiakba.

Az NB I-be jutás minden évben több és több forrást igényelt, amit nem volt könnyű találni. 2008-11 között a hulladékfeldolgozással foglalkozó Ereco Zrt. lett a csapat névadó szponzora, 2011-12-es szezonban a Szerencsejáték Zrt. volt a főszponzor, míg 2012-től a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. lett a névszponzor.

Majd jött a feketeleves és három év a megyei bajnokságban

A 2014-2015-ös szezonban hiába szerepelt szépen a KTE, Bekő Balázs irányításával a 9. helyen végeztek, mégis ez az év a búcsút jelentette az élvonaltól. Az MLSZ a Győr, a Pécs, a Kecskemét, a Nyíregyháza és a Pápa számára nem engedélyezte az élvonalbeli indulást, amit maga Csányi Sándor az MLSZ elnöke jelentette be 2015. május 13-án.

A szabályzat szerint a licenc nem adható meg, ha a kérelmező saját tőkéje két egymást követő évben negatív, azzal a kitétellel, hogy a klub egy ízben kivételes elbánásban részesülhet, amennyiben a szabályzatban előírt határidőn belül rendezi a pénzügyi helyzetét. Csakhogy ezt a kártyát a Kecskemét már kijátszotta. NBI-es licenc hiányában pedig nem indíthatott csapatot a KTE, a névhasználati joggal rendelkező kft. gyakorlatilag megszűnt.

Hasonló cikkünk:  Kamu igazoltatásokkal csaltak ki TAO-pénzeket a KTE kézilabdacsapatánál

A túlélést a KLC-KTE SI felnőtt csapata jelentette, akik a megye I-es bajnokságban szerepeltek, ez lényegében a negyedosztály. Az átmeneti évek után 2017 nyarán 100 százalékos tulajdonrészt szerzett a csapatot fenntartó cégben a Horváth Építőmester Zrt. (HÉP).

A kecskeméti focicsapat gazdasági háttere stabilnak tűnik, ami a KTE szempontjából tervezhetővé teszi az építkezést. A HÉP-nek nem lehet oka ugyanis panaszra, a jelenlegi politikai kurzus hatalomra kerülésének évétől, 2010-től eltelt 12 évben folyamatosan növelte árbevételét. Sorra nyeri el a munkákat. A portfóliójában van energetikai felújítás, hotel, sportcsarnok, uszoda és autópálya mérnökség építése is, ami éppen a tervezettnél 1,1 milliárd forinttal drágább. De a HÉP újítja fel a kecskeméti Városházát is. És egy másik cégükön keresztül liciten szerezték meg egymilliárd forintért a boglári kempinget is.

Kitűzött cél a biztos bennmaradás, az események azóta felpörögtek

„A folyamatosságban hiszünk, mindig a kitűzött célok mentén dolgoztunk eddig szezonról szezonra. A hátterünk stabil, a működésünk biztos lábakon áll, de ez azért lehet így, mert nagyon szigorúan vesszük a számokat, illetve azt, hogy mennyi pénz áll rendelkezésünkre.  A klubnál két lábbal a földön állnak, örülnek a jó eredményeknek, ugyanakkor a kitűzött cél továbbra is a biztos bennmaradás, lehetőség szerint minél jobb eredménnyel.” – nyilatkozta tavaly augusztusban dr. Filus Andor, a KTE ügyvezetője.

A 2021–2022-es szezon ebben a szellemben is indult. A szurkolók ugyan titkon mindig reménykednek a feljutásban, de a lelátón is inkább az hallatszott, hogy érjen oda a csapat a dobogóra, ami így is szép és nagy teljesítmény. Az események időközben felpörögtek. Néhány hete a vezetés megkérte az első osztályba a licencet, amit meg is kapott.

Szabó István a KTE mestere / Fotó: kecskemetite.hu

Szabó István mester is mindig óvatosan és kimérten nyilatkozott, amikor arról kérdezték, cél-e a feljutás. Ahogy Filus, a mester is azt mondta, hogy a cél a biztos bennmaradás és, hogy minden hazai meccset meg kell nyerni. Néhány hete ez nagyot változott, amikor már azt mondta, megmutatja a csapata, hogy képes minden meccset megnyerni.

A feljutás célja tehát megérett. Az eredmények tekintetében egyelőre az látszik, a KTE visszajuthat az első osztályba.

Ha ez megvalósul egy szépséghibája lesz azért a történetnek. A Széktói Stadion nem felel meg az MLSZ előírásainak és a hazai meccseit a KTE-nek idegenben kell játszania, míg nem lesz arra alkalmas stadion Kecskeméten. Volt néhány éve arról szó, hogy a város kapjon új stadiont az Orbán-kormány lázas stadionépítésében, de Szemereyné Pataki Klaudia polgármester azt mondta, a város a saját büdzséjéből nem száll be az állami építkezésbe. Akkor ugyanis a kormány azt kérte Kecskeméttől, hogy valamennyi önrészt vállaljon be. Erről azóta is megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint nem az önkormányzat feladata támogatni a látványsportot, mások szerint viszont ezt a ziccert nem kellett volna elhalasztani.

Most itt tartunk. Könnyen lehet tehát első osztályú focicsapat ismét Kecskeméten, de egy ideig akkor idegenben kell játszaniuk a lila-fehér focistáknak. Mindenesetre a KTE szurkolók örülhetnek, mert Szabó István játékosai a vártnál máris túlteljesítettek.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...