fbpx

FRISS HÍREK

Az EU felszámolná a letelepedési kötvény-programot

- Advertisement -

Február 21-én jelent meg egy, a Kremlben készült videófelvétel, amelyen Vlagyimir Putyin az orosz politikai, katonai és titkosszolgálati vezetőkkel egyeztet a küszöbönálló ukrajnai hadműveletek indokairól, az orosz megszállás alatt álló donyecki és luhanszki területek független államként való elismeréséről – írja a Direkt36.

A felvételen Putyin szigorú hangnemben vonja kérdőre egyik titkosszolgálati vezetőjét, amiért nem foglal állást egyértelműen a tervezett katonai műveletekről. A megszorongatott férfi Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője, akit Putyin kijavít és többször is felszólít, hogy „beszéljen egyenesen”.

Nariskin nemcsak Putyin keménykedése, hanem magyarországi kapcsolatai miatt is érdekes, amiről a Direkt36, a 444 és az orosz Novaja Gazeta írt korábban. Nariskin Andrej nevű fia és más családtagjai ugyanis azon orosz állampolgárok között voltak, akik magyar vízumhoz jutottak a Rogán Antal által kezdeményezett letelepedésikötvény-programban.

A kötvényprogram 2013 júniusában indult, és több mint 1 milliárd eurónyi értékesítés után 2017 márciusában szűnt meg. Az Államadósság-kezelő Központ szerint a letelepedési kötvények kibocsátása többek között azért vált szükségtelenné, mert az államadósság devizaadósság-aránya 2017-re tartósan csökkent, és mert a magyar állampapírok a nagy nemzetközi hitelminősítőknél átkerültek a befektetésre ajánlott kategóriába. Az orosz–ukrán háború február 24-i kirobbanása után az Európai Parlament (EP) elfogadott egy olyan javaslatot, amelyben felszólítja az Európai Bizottságot, hogy 2025-ig szüntesse meg az ilyen programokat.

Hasonló cikkünk:  A tőzsde helyett Putyintól vesszük a gázt - ez két év alatt 564 milliárdos kárt okozott Magyarországnak

Az Európai Parlament március kilencedikén fogadta el a letelepedési kötvények felülvizsgálatáról szóló jogalkotási indítványt. Az EP sajtóközleménye szerint az uniós állampolgárságot nem lehet árucikként kezelni, ezért a parlament azt szeretné, ha egy központi szabályozási rendszeren keresztül az uniós tagállamok először korlátoznák, majd teljesen kivezetnék az olyan vízumprogramokat, amelyek letelepedési jogokat biztosítanak nem EU-s tagállamokból érkező személyeknek.

via direkt36.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...