fbpx
16.6 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Felkészületlenül érte a nyugdíjasokat a káromkodás – Miért volt slam poetry a Kamra-Túra civil piknikjén?

- Advertisement -

Június 17-én civil pikniket tartott a Kamra-Túra Homokháti Gazdák Egyesület. Napsütésben telt a péntek délután az Iparművészeti múzeum udvarán, ahol az épp aktuális uniós támogatás bemutatása után fiatal előadók is bemutattak – egy másfajta értelemben.

A Széchenyi 2020 pályázat keretében a 12,71 millió forint támogatást nyert a Kamra-Túra Homokháti Gazdák Egyesület a városi civil közösségek erősítésére. 

Már 2020 tavaszán szeretettek volna pikniket szervezni, ahol a többi helyi civil érdekeltség is megjelenhet. Erre csupán most került sor a koronavírus miatt. A közönséget Dene Orsolya, egyesületi tag és a piknik főszervezője fogadta. Megnevezett civil szervezetként a Kamra-Túra volt jelen. A többi csoport – ha el is jött az eseményre – nem szólalt fel.

Az alkalmat hivatalosan Horváth Attiláné, a Városi Szociális Közalapítvány elnöke nyitotta meg. A CLLD program beruházásairól beszélt, és sikerként könyvelte el a hunyadivárosi- és széchenyivárosi közösségi házak folyamatban lévő építését: “A pénzeket jó helyre juttatjuk, becsülettel.” Kiemelte a kecskeméti közösségi összefogás fontosságát a főként nyugdíjasokból álló hallgatóságnak.

A kisebb nyári záporok miatt sátrak alatt vendégelték meg az érdeklődőket a helyi termelők. Ezalatt Batiz Károly, a Kamra-Túra titkára tartott beszámolót a helyi civil szervezetek tanulmányi útjáról. Április 24. és 27. között 18 szervezet képviselője utazott Bécsbe, ahol több sikeres civil projektet ismerhettek meg közelebbről.

Nem csupán a civil szervezeteket várták pénteken. A fiatal generációnak külön programot hirdetett a Kamra-Túra az évzáró napján: meghívtak 4 “slammert”, hogy lépjenek fel az uniós beruházások és sajtkóstolás után. Mi az a slam? Munding Kamilla, Székely Zoárd, Horváth Florencia és Nagy Sándor mindent elkövetett, hogy érthetően és szalonképesen mutassák be a slam poetry műfajt az idős korosztálynak.

A slam angol kifejezés. Csapást, csapódást, egy váratlan benyomást jelent. Bárhogyan is igyekeztek felkészíteni a fellépők a nyugdíjasokat, a hatás valóban ilyen volt. Egy slammer nyers, őszinte gondolatokat ad át erős gesztusokkal körülbelül 3 percben. Szabálytalan versszakokban, vagy még szabadabb szerkezetben fogalmaz meg izgalmas képeket, amiket a hétköznapi élet és a társadalmi problémák ihlettek.

A társadalmi probléma talán még kapcsolódhat is a közösségi összefogásért dolgozó civil szervezetekhez. Egy egyetemi közegből érkező fiatal viszont egészen máshogy látja a világot, mint egy termelői mézet kóstoló nagymama. Arról a kontrasztról nem is beszélve, hogy a slam poetry előtt Horváth Attiláné, VSZK elnök “Tisztelettel és barátsággal” üdvözölte az egybegyűlteket, egy Babits idézettel megtoldva a városi ügyeket. Nagyon kevés fiatal jött el a piknikre, ezért a 4 slammer humoros, néha kegyetlenül igaz és komoly megállapításai a nyugdíjasoknak jutottak. 

Hasonló cikkünk:  Csak júniusban lesz kész a csomópont átépítése a Katona József Gimnáziumnál

Az elhangzott kulturális utalások nagy része idegen volt a közönségtől, egyedül Horváth Florencia használt az idősek által is ismert referenciát:

“Mindig gondolkodtam,

hogy a vidám, vagy a szomorú

dolgok érdeklik-e jobban az embereket, 

mert mégiscsak arról kellene beszélni,

és mióta kiderült, erőlködöm,

hogy viccesebb legyek, mint a Sas kabaré”

Nagy Sándor viszont olyan hétköznapi vereségekről beszélt, amikkel sokan azonosulni tudtak:

– Iskolás éveim jumpscare mondata: “ahol kinyílik a napló”

– Zörgő chipset bontok, és mindig akkor bontok rajta egy kicsit, amikor a tanár elkezd pofázni

– Mindig be kellett számolnom anyám barátnőjének, hogy milyen lett a bizonyítvány

Munding Kamilla Kecskeméten nőtt fel, ezért előre elnézést kért egy régi tanárától a “vérig kancás picsahiszti” miatt:

“Jaj, anya bazmeg, hát akkor is hallgatnom kellett volna rád,

hogy dobjuk ki a picsába, és akkor most nem állnék itt

egy szál alsónemű után picsogva, és igen,

betegesen rajongok egy nyomorult bugyiért…”

Nehéz vonzóvá tenni a Homokháti Gazdák Egyesület és a többi helyi szervezet tevékenységét a huszonévesek körében. “A legtöbb fiatal ma nem akar földműveléssel foglalkozni, és itthon nem veszik komolyan a civil szervezeteket.” – mondta Batiz Károly, amikor a Bécsben látottakról és a Kamra-Túra terveiről kérdeztük. “A generációkat összekapcsoló projekteket találtuk inspirálónak Bécsben.” Szeretnék gyakorlatba ültetni a külföldön látott példákat: összekötni a most rendszertelenül működő civil szervezeteket, és megszólítani a fiatal generációt.

Izgalmas ötlet volt slam poetry előadást szervezni a termelői kóstoló mellé. Azt mutatja, hogy a Kamra-Túra valóban célközönségének tekinti a fiatalokat. Bár ez az alkalom nem volt eredményes, írjuk a covid számlájára. 

“Most azt hiszitek, mondani fogok valami fontosat,

Pedig fejben a birodalmi indulót skandálom,

És amíg ti irodai aktakukacként,

Mi bohém betyárokként éljük túl itt a balkánon.”

Slammelte Székely Zoárd, és a sorokat egy politikai vicc követte: “Te ma már szültél magyart?” Mellette egy kisebb tábla hirdette a 12 milliós uniós támogatást, és a csattanót hallva egy idős hölgy nagyot kortyolt a borospharából.

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...