fbpx

FRISS HÍREK

Három éve van tengeri kikötője Magyarországnak, de hajó még nem látta

- Advertisement -

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter legújabb elmélete szerint azért drága az élelmiszer, mert Magyarországnak nincs tengeri kikötője. Ez az érvelés legutóbb májusban bukkant fel a kormányzati kommunikációban, de akkor az Oroszországgal szembeni uniós olajembargó ötletét utasította el Orbán Viktor miniszterelnök azért, mert Magyarországnak nincs tengerpartja. „Természetesen, akinek van tengere, és vannak tengeri kikötői, az hajókon tud szállítani olajat a világ bármely pontjáról, de vannak országok, amelyeknek nincsenek tengerei, nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket” – fogalmazott egészen pontosan a kormányfő – írja a 444.hu.

Most tehát az a baj, hogy nincs tengeri kikötőnk, három évvel ezelőtt azonban éppen azzal büszkélkedett el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy Magyarország egy 300 méter hosszú partszakasszal rendelkező 32 hektáros területet vásárolt meg Trieszt kikötőjében 31 millió euróért, 60 éves koncessziós szerződés keretében. A miniszter akkor arról beszélt, hogy a magyar kikötőrész fejlesztésére létrejön egy magyar vállalat, ami felügyeli a 100 milliós fejlesztést is, aminek három év alatt el kell készülnie. Ez a 3 év éppen most jár le, tehát ha az eredeti kormányzati tervek megvalósulnak, akkor mostanra már üzemelnie kellene a trieszti magyar kikötőnek.

Hasonló cikkünk:  A magyar gazdaság rossz helyzete miatt a GKI megszorításokra számít

A 60 évre kötött koncessziós szerződésből eltelt 3 év, de a kikötő nem üzemel, ellenben folyamatosan termeli a veszteséget. Pedig a mesteri terv szerint a magyar vállalkozások innen bonyolíthatnák le exporttevékenységüket, amely az eredeti kormányzati elképzelések alapján évi 78 ezer konténert jelentene. Ez még egy ideig várat magára.

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...