fbpx
4 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Kiakadtak a horgászok, a vaddisznók miatt vége az éjszakai horgászatnak a kecskeméti szabadidőközpontban

- Advertisement -

Több jelzést kaptunk a kecskeméti szabadidőközpont záportározó taván rendszeresen horgászóktól, miszerint – számukra teljesen váratlanul és furcsa indoklással – az idén már nincs lehetőségük a kedvelt éjszakai horgászatra. Utánajártunk a hírnek.

A szabadidőközpont bejáratánál a kapun belül kihelyezett hirdetőtáblán olvasható a kiírás, amely arról tájékoztat, hogy „az éjszakai horgászatok határozatlan ideig elmaradnak”, és „a szabadidőközpont területén a megnövekedett vadállomány kilövése továbbra is folyamatban van.”

A pénztárnál kérdésünkre elmondták, hogy

„pár hónapja nem lehet éjszaka horgászni, azért, mert vaddisznók vannak a területen, és a veszélyességük miatt tilos zárástól nyitásig a szabadidőközpont területén tartózkodni.”

A horgászok szerint a vaddisznók helyett más van a háttérben

Beszélgettünk horgászokkal is, akik elmondták, hogy mit tudnak, illetve hallottak a dologról. Mivel többekkel társalogtunk, ezért különböző véleményeket hallottunk, azonban lényeges pontokon ugyanazt adták elő.

Egyöntetűen állították, hogy az idei évben megváltozott a szabadidőközpont vezetésének a hozzáállása a horgászokhoz. Korábbi években 3-4, de volt, hogy 5 alkalommal is telepítettek a halat, idén eddig mindössze egyszer került sor haltelepítésre. Megváltoztatták egyes halfajok kifogható méretére/súlyára vonatkozó előírásokat, ezek sem a horgászok javára történt módosítások voltak.

Az éjszakai horgászat megszüntetésének indokaként a területen felbukkanó, tanyázó vaddisznó kondát hozta fel nekik a terület kezelője. A horgászok több szempontból is kifogásolják ezt, így bár rendszeresen járnak ki, sosem találkoztak még a vaddisznókkal, nyomukat sem látták.

Amikor a tavalyi év végén megvásárolták az idei évre szóló bérletüket, nem gondolták volna, hogy az éjszakai horgászat megszüntetésével, és egyetlen haltelepítéssel kell szembesülniük. Egyik társuk megpróbálta a horgászok véleményét, tiltakozását összegyűjteni, és eljuttatni a fenntartónak, de ebből a kezdeményezésből végül semmi nem lett. Érdemleges hivatalos tájékoztatást nem kaptak a helyzetről, és

„nem érzik azt, hogy a központ vezetése arra törekedne, minél hamarabb számolja fel a területre tévedt vadállományt, ezzel elhárítsa azt a veszélyt, amelyre hivatkozással megtiltja a központ területén tartózkodást zárás után.”

Hasonló cikkünk:  "Szerettem volna jobbá tenni az életemet" - két ázsiai vendégmunkással beszélgettünk

Hozzátették, hogy az említettek miatt a korábban megszokottnál jóval kevesebb horgász jár ide ki, „a reggeli kapunyitásnál voltak olykor 20-an, most jó, ha 3-4 pecás vár bebocsátásra.” Amikor a kapunál a negatív változásokat többen szóvátették, erre a reakció az volt, hogy „nem kötelező ide járni horgászni.”

Azt gyanítják, hogy az éjszakai horgászat betiltása a vaddisznókra való hivatkozással csak egy indok, azt érzékelik, mintha arra törekedne a szabadidőközpont vezetése, hogy minél kevesebben horgásszanak. Elhangzott az is, hogy nem lepődnének meg, ha az egy folyamat része lenne, mert szerintük

„5 év múlva akár magánkézbe is kerülhet az egész szabadidőközpont.”

Kedvelt volt a kecskeméti pecások körében az éjszaki horgászat a Benkó Zoltán Szabadidőközpont / kecsup.hu

A domb felőli bejárattól a vasúti sínhez közel található őrházig ottjártunkkor mintegy 10 horgász hódolt szenvedélyének. Beszélgetőtársaink szerint idén jelentősen visszaesett a horgászok száma. Többségük nyugdíjas, a horgászat öröme, a kellemes környezet és az ismerősök miatt jár ki.

Megemlítették azt is, hogy a sárkányhajósokkal több nézeteltérésük volt már, mivel a hajón ütött dob elriasztja a halakat, az evezősök a jobb idő beköszöntével gyakran fürdenek a tiltás ellenére, az edzés végén direkt beborulva a hajóból. Legutóbb egyikük egészen közel úszott az úszóhoz, ezért szóltak neki, hogy menjen onnan, mire az illető „nyomdafestéket nem tűrő módon küldte el őket az …-ba.”

Mivel mindenképpen szerettünk volna tisztán látni, ezért kérdésekkel fordultunk a fenntartó Hírös Sport Nonprofit Kft-hez. Azt tudakoltuk, hogy mikor érzékelték a vadállomány megjelenését a szabadidőközpont területén, mikor és milyen intézkedéseket tettek a terület lezárására, és a vaddisznók kilövésére, befogására, melyik vadásztársaság, mikor és mennyi összegért vállalta és végezte a feladatot, illetve mikor várható a terület megtisztítása a vaddisznóktól, valamint az éjszakai horgászat újraindítása. Amint a válaszokat megkapjuk, közöljük portálunkon.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...