fbpx
13.2 C
Kecskemét
2022. október 2., vasárnap

FRISS HÍREK

A KATA-t a konzervatív Fidesz alkotta, most kivégzi – piac helyett tervgazdálkodásra készül

„Miért éppen most, és miért éppen a KATA-t „öli meg” a kormányzat? Az időzítésre könnyen választ adhatunk. A fegyelmezetlen gazdálkodás okozta, válság súlyosbított költségvetési lyukakat be kell tömnie. Az eddig KATA-t fizetők nagy része pedig több adót fog fizetni, legalábbis rövid távon.

De miért éppen így próbálja növelni a kormány az adóbevételeit? Miért nem a KATA vagy más, általános adónemek emelésével? Egyrészt kommunikációs célból: a kormány mindenáron fenn akarja tartani a látszatot, hogy nem emel adót. A KATA azonban eddigi formájában a 2010-es évek elején, az első kétharmados ciklusban kialakított adórendszer egyik sarkköve volt. Mostani feláldozása jól tükrözi azt a szemléletváltozást, amely azóta a Fidesz-kormányzat gazdaságpolitikájában végbe ment.”

– írja a Válasz Online felkérésére Mike Károly konzervatív közgazdász.

Milyen célt szolgált a KATA?

Teszi fel a kérdést Mikes. Válasz: az önfoglalkoztatókra, a kisebb vállalkozásokra minden modern gazdaságban jellemző, hogy a nagy adórendszerek peremén egyensúlyoznak, barkácsmegoldásokkal, sokszor a szürke-fekete zónában operálnak.

A KATA  adónem „népszerűsége” is ezt tükrözte: a sufni- és szürke-fekete megoldásokat követők bejöttek a hidegről. A korábbiaknál egyszerűbb, ösztönzőbb és nagyobb bevételt hozó adórendszer jött létre. A mögöttes eszmény az öngondoskodás erősítése volt: a munkavállalás és a jövedelemszerzés ösztönzése

– összegez Mikes.

A KATA része volt egy konzervatív, piacpárti, az öngondoskodást előtérbe állító gazdaságpolitikai vonulatnak

A mostani tiltakozás jelentős részben abból fakad, hogy sokan gondosan, a szabályokban bízva kialakított egzisztenciákat kényszerülnek feladni, újraszabni. S kérdésként vetik fel, hogy miért bízzanak meg az új szabályokban, ha a régiekben csalatkozniuk kellett – véli Mike.

Hasonló cikkünk:  Sokan várják, hogy megszólaljon Kecskemét polgármestere az elszálló rezsiárak miatt
Hasonló cikkünk:  Üzemanyag ársapka, de mi legyen a segédmotorosokkal?!

A KATA tehát minden praktikus szempont mellett része volt egy konzervatív, piacpárti, az öngondoskodást előtérbe állító gazdaságpolitikai vonulatnak. Ugyanakkor a Fidesz-kormányzatban egy ezzel ellentétes vonulat is jelen volt:

  • a kiváltságok osztogatásán alapuló politikai kézivezérlés,
  • kivetett ágazati különadók,
  • a multinacionális cégekkel tökélyre fejlesztett különalkuk,
  • a politikai marketing patikamérlegén kimért adókedvezmények és támogatások,
  • a növekvő klientelizmus,
  • egyes szektorok kormányzati hátterű „elfoglalása”, újabban a drasztikus árszabályozások.

A magát konzervatívnak mondó párt, most a tervgazdálkodás felé nyit

A 2010-es évek eleje óta lassú, de egyenes irányú és mára igen markáns elmozdulást látunk a klasszikus európai konzervatív mintákat – joguralom, öngondoskodás, szabad piac – követő szemlélettől egyfajta „új jobboldali” gazdaságpolitika felé, amely

  • a hatalmi központosítás,
  • a paternalizmus és
  • egyfajta új tervgazdaság jegyeit erősíti.

A KATA beáldozása ebbe a trendbe illeszkedik. A gazdasági válságok sokszor megingatják az elveket, cafatokra tépik a gazdaságpolitika amúgy is viseltes vitorláit – írja Mikes a cikkében, amit egészben a Válasz Online portálon olvashat el.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...