fbpx
10.2 C
Kecskemét
2022. szeptember 27., kedd

FRISS HÍREK

Küzdelmes a fák öntözése, városi szintű megoldásra lenne szükség

A város időjárásának megváltozása napjainkban már észlelteti a kedvezőtlen hatását, ami komoly kihívással van és lesz a jövőben Kecskemét agrárgazdasági, vízgazdálkodási, energetikai, zöldfelület-gazdálkodási, de humán-egészségügyi helyzetére is, röviden a város teljes üzemeltethetőségére és így pedig az élhetőségére.

Az öntözés évek óta meghaladja az önkormányzat teherbíróképességét, mert hiány van eszközökből, anyagi és emberi erőforrásból is. És az önkormányzat egészen biztosan tehetett volna többet is a vízmegtartás területén – például záportározók kialakítása, a csapadékvíz elvezetése helyett, annak tárolása különböző gyűjtőkben -, amire a város környezetvédelemmel kapcsolatos dokumentumai is hangsúlyosan utalnak.

Az elmúlt években Kecskemét sok-sok pontján került sor faültetésre, amit hol a civilek, a társasházak, az utcabeli közösségek, a cégek, hol pedig az önkormányzat kezdeményezett. A vízhiány miatt az öntözésük azonban komoly kihívást jelent, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy nemcsak a frissen ültetett facsemetéket kell locsolni, hanem a többéves fákat is. Egy elültetett fa minimum 5 éves gondozást, száraz időszakban heti legalább egyszeri locsolást igényel. Hiába tehát a sok-sok önkéntes gondoskodó kéz, a saját erőből is fogytán van, ahogy a közforrásból is, amikor több ezer fát kell életben tartani az egyre forróbb nyarakon. Ezért is sürgetik a civilek egy komplex program kidolgozását, megvalósítását.

Hasonló cikkünk:  GöncPiac ruhavásár Kecskeméten - beszélgetés a szervezőkkel, Németh Katával és Veres Dorinával

A Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. (KVÜ) egy apróbb lépéssel már próbálkoztak tavaly is, amikor a KVÜ kísérleti jelleggel öntözőzsákokat helyezett ki a Budai úti kőkereszthez, a rézsűbe ültetett japánakácok köré, illetve a ménteleki buszforduló facsemetéinek a vízellátására. Akkor azt magyarázták, hogy a zsákokból lassabban, 10-12 óra alatt csepeg ki a víz, így a fácskák hatékonyabban tudják hasznosítani. Az öntözési időszak végéig az öntözőzsákokat hetente kell utántölteni. Ezt most idén is bevetették. Munkába állt két új locsológépük, egy 8 m3 és egy 2,6 m3 tartállyal rendelkező jármű is. És továbbá 300 db öntözőzsákot is kihelyeztek.

Hasonló cikkünk:  Épül a játszótér - Leviczky képviselő pedig beállt a pofonfa alá

A próbálkozás látható. Ahogy az is, hogy az erőforrásokból hiány van, ami viszont már városi szintű segítséget és beavatkozást igényel a következő évekre vonatkozóan.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...