fbpx

FRISS HÍREK

Mennyit ér a magyar állampolgárság? DeAndre Kane kosárlabdázót honosítottuk, végül lelépett

- Advertisement -

A magyar férfi kosárlabda válogatott 2017-ben négy évtized után jutott ki az Európa-bajnokságra. Az együttes akkori (és jelenlegi) szövetségi kapitánya Sztojan Ivkovics, aki egyben a kecskeméti férfi kosárlabdacsapat, a KTE-Duna Aszfalt szakmai igazgatója is.

A Magyar Kosárlabdázók Szövetségének (MKOSZ) vezetője, Szalay Ferenc (Szolnok Fideszes polgármestere) és Ivkovics szerették volna megerősíteni a válogatottat, ezért honosították az amerikai DeAndre Kane-t. 2017. májusában Ivkovics még úgy nyilatkozott a csapat felkészüléséről, hogy a megállapodásnak megfelelően Kane is részt vesz a gárda nyári edzőtáborozásán.

Az amerikai játékos 2017. június 1. napján tette le a magyar állampolgársági esküt a szolnoki városházán. Kane a vele készült interjúban elmondta, hogy:

Budapest csodaszép képeken és az a kevés is tetszett, amit láttam belőle, majd ha bő egy hónap múlva jövök, megnézem jobban. Ja, és van Vapiano, amit imádok, mint ahogy az olasz ételeket általában.

A játékossal az magyar szövetség az ügynökén keresztül vette fel a kapcsolatot, Kane pedig így tekintett a lehetőségre:

Ez óriási lehetőség számomra, válogatott lehetek, képviselhetek egy országot – amelyről bevallom, egyelőre nem sokat tudok –, s Európa-bajnokságon játszhatok. 

Fotó: Mikhail Kireev/Sputnik

Ehhez képest 2017. augusztus végén, napokkal az Európa-bajnokság kezdete előtt a szövetségi kapitány úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy Kane nem jelent meg a válogatott edzőtáborában, de közben csatlakozott új klubjához, az izraeli Maccabi Tel-Avivhoz. Az MKOSZ pedig úgy nyilatkozott, hogy Kane szerződésszegést követett el, „ennek értelmében a játékosnak számítania kell jelentős összegű kártérítés kifizetésére. A honosítás visszavonásának lehetőségeit jogászok vizsgálják, a pontos kártérítés mértékéről pedig a szövetség elnöksége fog dönteni az Európa-bajnokságot követően.”

Hasonló cikkünk:  Élete a birkózás, szeretne példát mutatni a gyerekeknek is

Magyarország ugródeszka volt a Maccabi Tel-Avivhoz

Kane, immár a magyar útlevéllel a zsebében könnyebben tudott leigazolni a Maccabi Tel-Avivhoz, mert az izraeli szabályok szerint Európai Uniós ország polgáraként nem terhelte a légiós keretet, így mindkét fél jól járt. Kane kapott egy uniós állampolgárságot, és egy erős liga kiváló, európai szinten jegyzett csapatába szerződhetett, míg a Maccabi Tel-Aviv az immár magyar Kane mellett további amerikai légióst tudott szerződtetni.

Az interneten elérhető adatbázisok áttekintésekor úgy tűnik, Kane még mindig rendelkezik a magyar állampolgársággal is, tehát a belebegtetett szankció, a honosításának visszavonását nem kezdeményezték, vagy az nem járt eredménnyel.

Az ügyben megkérdeztük az érintetteket, ezért kérdéssel fordultunk az MKOSZ-hez, és Sztojan Ivkovicshoz, miszerint Kane szerződésszegése miatt kezdeményezték-e a magyar állampolgárságának visszavonását. A Köztársasági Elnöki Hivatalnál is érdeklődtünk arról, hogy ki és milyen indokkal kezdeményezte DeAndre Kane honosítását, illetve történt-e intézkedés az érintett magyar állampolgárságától való megfosztása iránt. Amint kapunk választ, megírjuk.

Vélemény: különösen aggasztó, hogy ily módon juthatnak hozzá külföldiek magyar állampolgársághoz, ráadásul szerződésszegés is történt, mivel Kane nem vett részt a válogatott felkészülésében és az EB-n sem. A folyamatot végignézve erős a gyanú, hogy Kane-nek csupán a további karrierje, átigazolásainak könnyítése miatt volt szüksége a magyar útlevélre.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...