fbpx
6.1 C
Kecskemét
2023. március 28., kedd

FRISS HÍREK

Nepop Ljubov igazi robbanásokról beszélt a Kerámia Stúdió kettős kiállításán

Július 7-én publicisztikai eseménnyé vált a Nemzetközi Kerámia Stúdió kettős kiállításmegnyitója. Nepop Ljubov ukrán nagykövet a tőlünk keletre zajló háborúról beszélt, tragikus kontextusba helyezve Yuriy Musatov alkotásait – háttérbe szorítva a Stúdió többi kiállított műtárgyát. 

A 2021-es új műtárgyak kiállítását Strohner Márton, a Kerámia Stúdió vezetője nyitotta meg. A színes gyűjteményben nemzetközileg elismert művészek munkáit találjuk. Pár rövid gondolat után viszont átvezette a közönséget egy kisebb teremhez, a nagykövet nyitotta meg Yuriy Musatov önálló kiállítását. Az Álmok (My Dreams)  olykor szatirikus, de mindig erős és magával ragadó alkotásait a művész szorongása ihlette. Robbanások füstfelhői és földönkívüli mellszobrok, amelyeket a nagykövet a háborúval kapcsolt össze:

“A háború kérdéseire nincs válasz, ezért robbanások vannak a fejünk helyén…Önök segíthetnek, hogy megállítsuk Oroszországot. Nem lesz igazi béke, ha most Ukrajna áldozatul esik.”

Az ukrán keramikus 10 évvel ezelőtt azt álmodta, hogy egy hatalmas robbanás elpusztítja őt és az otthonát. Ezt az élményt dolgozza fel a robbanások statikus megformálásával, ami egy állandó projektje lett. Egy másik álmában elveszett az emberség a környezetéből, és ő maga is elidegenedett, amit a sztereotipikus földönkívüli ábrázolásokkal szeretne megragadni. Nem sokkal az Invasion project megszületése után a Covid járvány valóban elszigetelte egymástól az embereket. Robbanásai csupán most váltak húsbavágóan aktuálissá, bár az évek alatt valószínűleg sok új jelentés épült a robusztus felhők köré. A nagykövet felszólítása sok réteggel lecsupaszította a ezeket a műtárgyakat.

Hasonló cikkünk:  Fellobogózná a Március 15. utcát Józsa Bálint képviselő
Hasonló cikkünk:  Kemenceszellemek és nyers agyag - Fatűz kiállítás a Kápolna Galériában

Musatov konceptuális kiállítása és a háborús emlékeztető mellett a szomszédos kiállításnak már nem jutott annyi figyelem. Pedig különleges műtárgyakat találunk a 2021-es nemzetközi gyűjteményben: klasszikus formák újraértelmezéseit; esztétikus kerámiákat, amelyek megőrizték a funkcionalitásukat, vad kísérleteket egymásra halmozott anyagokkal; tárgyakat, amik meghaladták az egyszerű értelmezési rétegeket; és egy nagy kerámia-macskát. A sok eltérő alkotás sajnos nehezen érvényesül egymás mellé szorítva a szűkös térben. Ennek ellenére izgalmas felfedezni a kiállítóteret, saját asszociációkat keresve az kerámiákhoz.

Vlodimir Zelenszkij elnök 9-ei rendeletében több nagykövettel együtt Nepop Ljubovot is felmentette tisztségéből. Továbbra is rossz hírek érkeznek hozzánk keletről, mialatt itthon is sok a pánik. A művészet segíthet feldolgozni a szorongást és társadalmi problémákat, de egy modern műalkotás jobban érvényesül, ha teret hagy a szabad gondolatoknak. A két kiállítás még július 22-éig megtekinthető a Nemzetközi Kerámia Stúdióban, és nyitott minden interpretációra, kerámia-macskával és robbanásokkal együtt.

Radics Jakab beszámolója

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...