fbpx

FRISS HÍREK

A NER elhagyói és a renegátok

- Advertisement -

A Szabad Európa vette számba azokat, akik 2010 után nyilvánosan szakítottak a Fidesszel. Az okot Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki tanácsadó pár napig tartó felmondása adta, amelyet Orbán-kritikus nyilatkozatok is kísértek. A lap megvizsgálta, mi lett a sorsuk ezeknek az elhagyóknak és renegátoknak.

Közszájon forognak történetek, amelyek munkahelyi retorziókról szólnak olyan emberekkel szemben, akik mertek akár egy Fidesz-kritikus Facebook-like-ot is nyomni. Példa erre Szert Boglárka ügye, aki az Antall József Tudásközpont egyik jogi vezetője volt. Elbocsátását a munkaügyi bíróság véleménynyilvánítás elfojtásának minősítette, elmaradt munkabérét is megítélte.

A Fidesz általában egyik emberét sem hagyja magára: állami vagy piaci munkákkal kárpótolja azt, akitől valamiért megválik, ezért a nyilvánosság előtt kevesen szakítottak eddig a párttal. Ezzel együtt nem bocsát meg az általa árulóknak minősítetteknek. „Aki tisztességesen viselkedik, ha megsebesül is a csatatéren, kihozzuk, de aki nem, arra mi is lőni fogunk” – mondta Orbán Viktor egy frakcióülésen akkor még földművelésügyi államtitkára, Ángyán József szerint.

A felmerült nevek közül a legismertebb és legnagyobb hatalmú a 2013 előtti korszakból Orbán gazdasági háttérembere, Simicska Lajos. Hozzá lehet még venni néhány közeli munkatársát, mint Fonyó Károlyt vagy Csintalan Sándort.

Simicska a választásokig fenntartotta korábban fideszes médiabirodalom részeként működő, majd ellenzékivé váló lapjait, támogatta a Vona Gábor vezette Jobbikot, de már a választás előtt megkapta a háborút lezáró üzenetet a Fidesz vezetésétől: vagyonától meg kell válnia, de kivásárolják, és szabad elvonulást kap. Cserében a nyilvánosság nem tudott meg semmit a haveri kapitalizmus és a Nemzeti Együttműködés Rendszere kiépülésének történeteiről.

Az egyik legismertebb renegát Hadházy Ákos, aki hangfelvételen mutatta be, hogyan osztják el a Fideszben a trafikkoncessziókat. Így lett fideszes városi képviselőből immár harmadik ciklusát megkezdő ellenzéki parlamenti képviselő. Az állam asszisztálásával vagy szervezésében megvalósuló korrupciós eseteket nyilvánosság elé táró politikus számára ez jelent védelmet, bár Kövér László parlamenti házelnök már három hónapja nem teszi lehetővé, hogy letegye esküjét és átvegye legújabb mandátumát.

Hasonló cikkünk:  Nyárias húsvéthétfő után lehülés, szerdától itt a tavasz

Ángyán József 2006–2014 között országgyűlési képviselő, 2010–2012 között a második Orbán-kormányban a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára volt. Nyilvánosan szakított Orbánnal, miután szerinte korábbi ígéretei és pártprogramja dacára a Fidesz-kormány nem a családi gazdaságokat támogatja, hanem birtokkoncentrációt generáló földpolitikája révén itt is klientúrát épít.

Ángyánt személyesen nem hurcolták meg, de a 2014-es választás után a gödöllői egyetem rektora megszüntette a professzor által létrehozott és vezetett Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetet.

Illés Zoltán az agrárminisztérium környezetvédelemért felelős államtitkáraként asszisztálta végig a környezetvédelmi intézményrendszer felszámolását. A paksi beruházás kritikusaként a párt nem indította a 2014-es választáson, azóta szintén interjúkban bírálja a kormányzatot. Megélhetése nemzetközi munkák, illetve a Közép-európai Egyetemen lévő tanári állása révén biztosított.

Az ismert politikus névrokona Kósa Lajos, 2019 októberéig Rákóczifalva város polgármestere 2020-ban bejelentést tett az ügyészségen arról, hogy megyei fideszes vezetők hogyan vették rá, hogy pályázati pénzek, közpénzes megbízások az általuk javasolt emberekhez, cégekhez jussanak. Cserében ő lett gyanúsított pályázati pénzeknek nem az eredeti célokra való felhasználása miatt. Ezeket a rákényszerített pályázatok, beruházások miatt forráshiányossá vált önkormányzat működésére, kötelező feladatok ellátására használták fel.

Kósát bíróság elé is citálták. A most lezáruló per nyomán visszavonta állításait, és nyilvánosan bocsánatot kért az interjúiban említett fideszes politikusoktól.

A lap még számba vette Csaba László közgazdász, egyetemi tanárt, aki Orbán Viktor tanácsadója volt. A nyilvánosság előtt többször elmondta az Orbán-kormány gazdaságpolitikájáról, hogy az ország nem előre-, hanem hátrafelé halad.

Egyetemi tanár társa Chikán Attila. Ő egy ideig az első, 1998–2002 közötti Orbán-kormány gazdasági minisztere is volt, de 2010 után visszafogottan ugyan, de már kritizálta a Fidesz-kormányt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...