fbpx
6.8 C
Kecskemét
2022. december 10., szombat

FRISS HÍREK

Pénz még nincs, de annak a negyedét már kiosztotta a kormány

Mészáros Lőrinc érdekeltsége is kapott milliárdos előleget a helyreállítási alap meg nem érkezett támogatásából. Brüsszel még egyetlen fillért sem utalt a pályázatokra, ennek ellenére már 160 milliárd forintot fizettek ki, amit a költségvetés finanszírozza elő. Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság helyreállítási alapjából a Magyarországnak járó vissza nem térítendő támogatás csaknem negyedét már előre kiosztotta papíron az Orbán-kabinet.

Körülbelül 6000 milliárd forint járna Magyarországnak abból a helyreállítási alapból, amit az Európai Unió hozott létre, a koronavírus negatív gazdasági hatásait ellensúlyozandó. Ebből az összegből nagyjából 2300 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás, és hozzávetőlegesen 3700 milliárd forint pedig kedvezményes hitel. A pénzt jogállamisági problémák – elsősorban a korrupció – miatt tartja vissza az unió, így Magyarország az egyetlen tagország, amelynek terveit nem fogadta el Brüsszel.

A palyazat.gov.hu kormányzati oldalon elérhető adatok alapján már 192 pályázat nyert vissza nem térítendő támogatást az időközben meghirdetett helyreállítási alap forrásaiból, amit brüsszeli pénz híján egyelőre a magyar költségvetés finanszíroz elő.

A nyertes pályázatok alig több mint harmada esetében történt előleg kifizetés, összesen 68 pályázatra utaltak ki támogatást. Ezek közül a legjelentősebb pályázat a Klebelsberg Központé, amely 158 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyert el, amelyből csaknem 15 milliárdot már ki is fizettek. A Klebelsberg Központ a „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára” program megvalósítására kapja a pénzt, amelynek keretében felmenő rendszerben összesen 560 ezer tanuló kap személyes használatra notebookokat.

Hasonló cikkünk:  Álomfal Kiskunhalason

Előleget kapott még a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány, amelynek a teljes pályázati támogatását előre kifizették. Csaknem 10 milliárdot kapott előre a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, amely „Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium létrehozása és komplex fejlesztése” címén 9,5 milliárd forintot nyert.

Hasonló cikkünk:  Az Európa Tanács teljes körű ellenőrzési eljárás alá vonja Magyarországot

Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos vállalkozó érdekeltsége sem maradt ki a pénzosztásból. Az Opus Titász Áramhálózati Zrt. 13 milliárd forintot nyert el „Rugalmas és biztonságos villamosenergia-hálózat biztosítása az időjárásfüggő megújuló energiaforrások integrálása érdekében” című pályázatával, amiből csaknem 8 milliárd forintot ki is fizetett előre a magyar állam.

Ahhoz, hogy Magyarország megkapja a támogatást, sok dolga lesz még a kormánynak. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy kormányinfón azt mondta, tíz felett lesz azoknak a törvényeknek a száma, amit várhatóan módosítani kell majd a megállapodás érdekében az őszi parlamenti ülésszakban, ugyanakkor azt nem árulta el, melyek ezek.

via 24.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...