fbpx
14.2 C
Kecskemét
2023. április 1., szombat

FRISS HÍREK

Fakivágások ellen tüntettek a Dózsa György úton, megvédenék Kecskemét legöregebb tölgyfáját is

Megütközve értesültek arról a kecskeméti környezetvédő civilek, hogy ki akarják vágni a Katona József Gimnázium sarkához közeli, városképileg meghatározó tölgyfákat. A Zöld Küldetés Egyesületnek nemrég tudomására jutott, hogy három itt lévő tölgyfát az Izsáki útépítés miatt ki akarnak vágni, az amúgy már négysávos Dózsa György út ezen szakaszán. Úgy tudják, egy új kapubejáró útkapcsolat és a gyalogátkelő áthelyezése miatt kellene kivágni Kecskemét legnagyobb tölgyfáját.

Információik szerint a tervezés kezdeti szakaszától az önkormányzat a fa megtartása mellett volt, de az engedélyes tervek készítésénél ezt nem vették figyelembe, és fakivágási engedélyt sem kértek az út engedélyezését megelőzően.

A beruházó NIF Zrt. a Zöld Küldetés Egyesület megkeresésére közölte, hogy van már engedélyes terv az útra, amin nem kívánnak változtatni. A civilek a zöldfelületi terveket azonban hiába kérték, azokat nem adták ki, arra hivatkozva, hogy még nincsenek véglegesítve.

Tiltakozás a Dózsa György úti tölgyfák kivágása ellen

A fák megóvása érdekében, amik közül az egyik tölgy körülbelül hetven-nyolcvan éves, és még bőven élhetne, villámakciót szervezett a Zöld Küldtetés Egyesület és a Kecskeméti Városszépítő Egyesület.

„Tiszteletet a fáknak”, „A józan ész halála”, „Ne vágjatok ki minden fát”, „Fák=élet” – ilyen és ehhez hasonló feliratú molinókon üzenték a tüntetők, hogy ezekre a fákra, mint egy közös kincsre, úgy kellene vigyázni.

Hasonló cikkünk:  Korlátozná a Fidesz-KDNP Kecskeméten a képviselői kérdéseket, interpellációkat

Fotó: Zöld Küldetés Egyesület

A fák oxigént termelnek és egyszerre szén-dioxidot és port kötnek meg. A város ezen nagyforgalmú útszakaszán erre pedig külön oda kell figyelni, érvelnek a favédő kecskemétiek. Farkas Barta Kata, a Zöld Küldetés Egyesület elnöke a tüntetés előtt hangsúlyozta: Kecskemét tölgymatuzsálemének éves szolgáltatási értéke 20 millió forint. Ez azt jelenti, hogy ekkora összeget kellene költeni annyi facsemete beszerzésére, amelyek összesen együtt a tölgyhöz hasonló mutatókat produkálnának.

Hasonló cikkünk:  Izsáki út: Nyáron egy nagyobb forgalmi változás várható

Király József önkormányzati képviselő, a Városszépítő Egyesület elnöke a demonstráción elmondta, „szerették volna a szóban forgó tölgyfát helyi védettség alá helyezni, de nem történt előrelépés.” – számolt be a Zöld Küldtetés Egyesület a demonstrációról szóló beszámolójában.

Kecskeméten nem ez volt az első alkalom, amikor civilek, egyesületek, politikusok és magánszemélyek tüntettek a városi fák védelmében. Emlékezhetünk a színház melletti fák kivágása elleni tiltakozásra és a Dobó körútra tervezett ötemeletes Univer parkolóház és pláza elleni megmozdulásra, amiről a kecsUP-on beszámoltunk.

A Dózsa György úti fák védelmében szombaton újabb demonstrációra kerülhet sor.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...