fbpx

FRISS HÍREK

Visszalépett az önkormányzat, maradnak a fák és nem lesz föld alatti építkezés a színház mellett

- Advertisement -

Épp a cikket írtuk arról, hogy egyre több kecskeméti szervezet és civil közösség tiltakozik a színház mellett lévő közpark védelmében és azért, hogy ne vágják ki a fákat, amikor jött a hír, hogy a kecskeméti önkormányzat visszavonta a terveket.

Öveges László főépítész jelentette be, hogy a korábban ismertetett színházi felújítási tervek egyikét sem fogadta el az önkormányzat, ami azt jelenti, hogy a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház felújítása és bővítése során nem lesz föld alatti építkezés és a közpark fáit sem fogják kivágni. A főépítész ezt a Kecskeméti Médiacentrumnak nyilatkozta.

Az eredeti tervek szerint ugyanis kivágták volna a fákat a Katona József Színház mellett lévő közparkban, és helyükre barokk stílusú parkot építettek volna. A közparkot is megszüntették volna, és csak a terület 15%-a lett volna zöldfelület, írtuk meg a kecsup-on, miután ezt először a Kecskeméti Városszépítő Egyesület szúrta ki, illetve tette közzé közösségi oldalán. Azóta sokan kritikusan kommentálják a terveket, ezzel is tiltakozva a belvárosi közpark megőrzése érdekében.

Kivágták volna a fákat a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház mellett lévő közparkban / Fotó: kecsup.hu

A Katona József Színház és a Ruszt József Stúdiószínház felújítását részletező településrendezési terv módosítását ismertető adatlapon az is olvasható, hogy „a közpark megszűnése zöldfelületi, városökológiai szempontból nagyon kedvezőtlen”. Illetve az is, hogy „a megszűnő közparkrész nem csak ökológiailag értékes, hanem elhelyezkedése miatt is, mivel a belvárosban nagyon kevés a közparknak, közkertnek nevezhető összefüggő zöldfelület.”

A színház épületét azért újítják fel, mert a működéséhez a mostaninál nagyobb területre van szükség, viszont mivel műemlék épületről van, ezért átépítésre nincs lehetőség. Így az új irodákat és termeket félig a föld alatt helyezték volna a színház körül, annak tetejére pedig barokk stílusú parkot álmodtak. A Katona és a Ruszt épületét egy híddal is össze kötötték volna. A beruházáshoz ezért megszüntetnék a közparkot és kivágnák a nagy lombú fákat. Ez volt a terv, míg végül vissza nem vonták.

Az ilyen beruházásokról társadalmi párbeszédet kellene folytatni

Elsőként a Kecskeméti Városszépítő Egyesület szólalt meg az ügyben, és küldték el az önkormányzatnak az észrevételeiket.

Kedden egy figyelemfelkeltő akciót tartottak a közparkban a „tervezett átgondolatlan fakivágások ellen”, amit a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) szervezett. Két országgyűlési képviselőjelöltjük, Karikó Ágnes és Kordik Szabolcs mellett több tucatnyian vettek részt a megmozduláson és helyeztek el leszedhető feliratokat a fákra. A Fonográf zenekar Ne vágj ki minden fát üzenetével vették körbe a fák törzseit. Elmondták, hogy az ilyen beruházásokról társadalmi párbeszédet kellene folytatni.

Fonográf zenekar Ne vágj ki minden fát üzenetével vették körbe a fák törzseit / Fotó: kecsup.hu

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület közgyűlési frakció is kifejezte aggodalmát a közpark megszüntetése tervéről, illetve a Dobó körútra tervezett parkolóházzal kapcsolatosan is. Mint azt írják, a Szövetség szívügyének tekinti a belváros védelmét és a lakosok egészséges környezetének megóvását. Elfogadhatatlannak tartják a színház melletti fák kivágását és a

Hasonló cikkünk:  "Csak a kiemelkedően teljesítő étterem tud fennmaradni" - bemutatjuk a Fekete Gólya konyhafőnökét

„Domus parkoló helyére tervezett robosztus, parkolóháznak álcázott, de lényegében bevásárló központ megépítését.”

Mindezért az ellenzéki frakció a Területrendezési Terv módosítását kezdeményezi a soron következő városi közgyűlésen.

Érik a parkolóház ügye?

Király József frakcióvezető elmondta, hogy a Domus Áruház előtti parkolóház ügyében a Szövetség kezdeményezésére létrejött munkacsoport első ülésére február második felében kerül sor. A polgármester ugyanis ígéretet tett arra, hogy a 11 kérdésükre legkésőbb február 15-ig írásban megkapják a válaszokat. Erről fogják tájékoztatni a közvéleményt, mert a színház mellett lévő közpark megszüntetésének tervéről és a Dobó körútra tervezett parkolóházról nyílt és valós társadalmi párbeszédet kell folytatni – mondta az ellenzéki politikus.

A Dobó körútra tervezett többemeletes parkolóház tervét január 27-ig lehetett véleményezni. Tíz kecskeméti civil közösség és egyesület aláírásával a Városi Civil Kerekasztal – Fenntartható Fejlődés Szakkerekasztal ezt a határidőig meg is tette, amiről a sajtót is értesítették, amit a kecsup-on meg is jelentettünk.

A városvédő civilek szerint a Kecskemét belváros szívébe tervezett többemeletes felszíni parkolóház terve a város közgyűlése által elfogadott “klíma- és környezetvédelmi célokat figyelmen kívül hagyja, valójában azokkal teljesen ellentétes hatások érvényesülnének”.

A fák értékben kimutathatók / Fotó: kecsup.hu

Hasonló problémára hívják fel a figyelmet, mint amit a színház kapcsán is megfogalmaztak azok, akik a fák kivágása ellen tiltakoztak, miszerint

hiányolják a beruházással kapcsolatos valós és széleskörű társadalmi párbeszédet.

Továbbá azt is kifogásolják, hogy a parkolóház kapcsán nem érhetők el a forgalomszámlálással egybekötött hatástanulmányok. Anélkül ugyanis nem lehet megalapozott döntést hozni, ha nincsenek tisztában azzal a kecskemétiek, hogy a parkolóház forgalomnövekedéssel jár-e.

A civilek végül arról is beszélnek, hogy egy olyan Kecskeméten szeretnének élni, ahol „előnyt élveznek az egészséges városi élhetőséggel szemben támasztott elvárások”, hogy Kecskemétet „a mainál jobb minőségben adhassuk örökül a gyermekeinknek.” Az ügyben online petíciót is indítottak “Élhető belvárost Kecskeméten – emberi környezetet, és ne parkolóházakat!” címmel, amiben kérik a kecskemétiek támogatását az élhető belvárosért kezdeményezésükhöz.

Most tehát ott tartunk, hogy a mai napon  a kecskeméti önkormányzat elutasította a korábban ismertetett színházi felújítási terveket, ami azt jelenti, hogy maradnak a fák és nem lesz föld alatti építkezés. A parkolóház ellen folyik egy civil kezdeményezés és hamarosan megtartja első ülését a parkolóház tervét vizsgáló munkacsoport.

A témát nyomon követjük a kecsup-on.

Maradnak a fák és nem lesz föld alatti építkezés a színház mellett / Fotó: kecsup.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...