fbpx
17.3 C
Kecskemét
2024. július 27., szombat

FRISS HÍREK

Rezsicsökkentés helyett bedugaszolt geotermikus távfűtés Kecskeméten

- Advertisement -
  • A természeti erőforrásokban szűkös alföldi város alatt, kétezer méter mélységben hatalmas geotermikus készletek rejlenek. Kézenfekvőnek tűnik ilyen adottságok között, hogy Kecskemét a távfűtésének legalább egy részét helyben kiaknázható, megújuló energiaforrásból és olcsóbban biztosítsa a lakóinak és cégeinek. Éppen ezért 11 évvel ezelőtt a városi közgyűlés zárt ajtók mögött egy projektcég létrehozásáról döntött.
  • Míg olyan megyei jogú városokban, mint Szegeden, Győrben és Miskolcon már működnek nagyobb geotermikus energiát felhasználó távhőszolgáltató rendszerek, addig Kecskeméten a nagyratörő helyi terv 10 év alatt nem valósult meg. Még próbafúrásokra sem került sor.
  • A beígért akár 20 százalékos költségcsökkentés most nagyon jól jönne, amikor elszálltak a rezsiárak és az ország ezer szállal függ az orosz gáztól.

Akár 20 százalékos költségcsökkentést is eredményezhet egy geotermikus energián alapuló városi hőellátó rendszer. A korábbi becslések szerint a hírös város alatt, kétezer méter mélyen, hatalmas geotermikus készletek rejlenek, s ha ezt a jelenleg is zajló mérések igazolják, akkor Kecskeméten óriási az esély arra, hogy példaértékű fejlesztés vegye kezdetét.” – nyilatkozta 11 évvel ezelőtt az Innotékának Nagypál Sándor volt alpolgármester, aki 2010 és 2014 között Kecskemét infrastruktúrájáért és beruházásaiért felelt.

Hogy Kecskemét a távfűtésének egy részét megújuló energiaforrásból és olcsóbban biztosítsa, helyi fülnek most is jól csengő terv lenne, ahogy tűnt ez a 2008-as gazdasági válságból való kilábalás időszakában is. A szűkös természeti erőforrású homoki vidéken a városvezetés jó irányban kereste a kiutat azért is, mert az energiahatékonyság fokozása érdekében a lokális, környezetbarát energiaforrás hasznosítása összhangban áll azóta is az EU energiauniós, illetve a 2030-ig szóló nemzeti energiastratégia céljaival. A magyar dokumentum a külföldi energiakitettségünk miatt Magyarország energiafüggetlenségének erősítését is megfogalmazta.

A nagyratörő helyi terv 11 év alatt végül nem valósult meg, ahogy az ország orosz gáztól való kitettsége sem csökkent. A háborút senki sem láthatta előre, de azt igen, hogy idővel a kőolaj- és földgáz ára fenntarthatatlan lesz, ezért pedig más alternatívát kell keresni. Hazánk annak ellenére, hogy kedvező geotermikus potenciállal rendelkezik, nem használja ki ezt az adottságát, legfeljebb 10-15 százaléka hasznosul, ismerte el a volt Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára egy 2021 őszi konferencián.

A kecskeméti önkormányzat az Eu-Fire Kft.-vel közösen egy projektcég létrehozásáig jutott el, de a gáz legalább részbeni geotermikus energiára való kiváltásáig már nem. Nemcsak új kutak fúrására nem került sor, de a meglévő egy darab 2500 méter mélységű és 130 ºC hőmérsékletű kút hasznosítására sem, ami 1000 átlagos háztartás nem fűtési célú elektromos energia igényét és mintegy 240 háztartás fűtési hőigényét tudná biztosítani – olvasható az elmulasztott lehetőségről a 2020–2025 időszakra vonatkozó városi gazdasági programban.

Hazánkban jelenleg a megyei jogú városok közül Szegeden, Győrben és Miskolcon működnek nagyobb geotermikus energiát felhasználó távhőszolgáltató rendszerek, ezek közül a szegedit az önkormányzati SZETÁV üzemelteti, a miskolci és a győri a PannErgy Csoporté.

Alvócég Kecskeméten

Az EU-Fire Kft. 2011-ben tűnt fel Kecskeméten, ekkor a várost 2/3-os többséggel a fideszes Zombor Gábor polgármester vezette. Kovács Imre, az EU-FIRE Kft. Geotermális Divíziójának vezetője mutatta be családi cége addigi tevékenységét a 2011. júniusi közgyűlésen. Az Orbán-kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló vállalkozó akkor azt is elmondta, a Nemzeti Fejlesztési  Minisztérium felkérte a cégét, hogy a zöld energia tervekkel kapcsolatos kormányzati elképzelésekhez szolgáltassanak adatokat, illetve működjenek közre ezek kidolgozásában.

Az Eu-Fire Kft.-ét EU-BAU Buildings Kft. néven 2001-ben alapították. Eleinte építészeti projektmenedzselési tevékenységgel foglalkoztak, időközben nevet változtattak és a tevékenységüket is bővítették. Ma a cég egyszerre foglalkozik termálfűtéssel, génmegőrzéssel, húsfeldolgozással, szürkemarhával, borászattal, de gyártanak orvosi gumikesztyűket, szikéket és ollókat is, amire több milliárd vissza nem térítendő állami támogatást kaptak a koronavírusjárvány alatt, amiről a honlapjukon is beszámoltak.

A cég a 2010-es kormányváltást követő évben egy 40 millió eurós uniós támogatást nyert el, amiből 7,3 milliárd forintot le is hívtak, de a Békés megyei, Battonya mellé beígért földhő-erőműből végül semmi nem lett. Ahogy a Kiskunhalasra tervezett erőműből sem, ahol 1,3 milliárdot szántak kútfúrásra, de kiderült, hogy a térség nem alkalmas a beruházás fogadására. Mosonmagyaróváron 3 milliárd forintból eddig a kutat és a visszasajtolókat fúrták meg. A távvezeték és az erőmű megépítése még várat magára, aminek az átadását 2018 végére ígérték.

„Akár 20 százalékos költségcsökkentést is eredményezhet egy geotermikus energián alapuló városi hőellátó rendszer” – érveltek 2011-ben a projekt mellett. / Fotó: kecsup.hu

Kovács a kecskeméti bemutatkozásában egyébként bölcs elképzelésnek tartotta, hogy a város a meglévő gázmotorok mellé biomasszára és geotermális energiára épülő kiegészítő lehetőséget keres. Az előzetesen összegyűjtött adataik alapján, amik egy részét a MOL-tól vásároltak, arról beszélt, hogy

kecsegtető lehetőségek kínálkoznak Kecskemét környékén. Mintegy 24 környező kút adatait dolgozták eddig fel és amennyiben létrejöhet a projektcég, akkor további kutatásokat kell végezni.” – olvasható a közgyűlésről készült jegyzőkönyvben.

A projektcéget, Kecskeméti Termálrendszer Kft. néven a kecskeméti önkormányzat és az Eu-Fire Kft. 2011-ben közösen alapította. A kecskeméti termálcég élére határozatlan időre Kovács Imrét nevezték ki, míg a szerződő EU-Fire Kft. ügyvezetője ekkor Kovács Péter volt, aki történetesen Kovács Imre fia. Más önkormányzatokhoz hasonlóan Kecskemét is nagyon kis, mindösszesen 7 százaléknyi részesedést tudott kikaparni magának a projektcégben. Nem ez az egyetlen szűk keret, amit magára húzott a fideszes kecskeméti önkormányzat. Vállalták azt is, hogy a projektcég fennállásáig geotermális energia kitermelés és hasznosítás kapcsán nem folytat tárgyalásokat a Kecskeméti Termálrendszer Kft. és az EU-FIRE Kft.-n kívül más természetes vagy jogi személlyel. Ezt az akkori maroknyi ellenzéki képviselő úgy értékelte, hogy Kecskemét önmaga lábát kötötte meg. A projektcég feladata az volt, hogy egy tartósan működtethető, „zöld” villamos energiatermeléssel kiegészített geotermális rendszer megvalósítását készítsék elő.

A Kovács család vállalkozásának nem ez az egyetlen érdekeltsége, tucatnyi leányvállalatuk van, ezek többsége alvó cégnek tűnik. Ezekben általában közel 100 százalékos tulajdonrésze van az anyacégnek, a kecskeméti, a kiskunhalasi, a mátészalkai és mosonmagyaróvári önkormányzatok mindösszesen 1–15 százalékig részesek azokban a leányokban, amelyeket a távfűtés geotermális alapokra helyezésére hoztak létre. Az éves beszámolók szerint a Kecskeméti Termálrendszer Kft. 2018 óta 0 Forint nettó árbevételt ért el, az adózott eredménye pedig 2020-ban mindösszesen 10 ezer Forint volt. 2021-es bevallását a cég még a törvényi előírások ellenére sem adta le, pedig azt 2022. május 31. napjáig meg kellett volna tennie. Kovács Imrét 2016 után négy ügyvezető váltotta, 2022 augusztusától Szabó Péter vezeti a céget.

Hasonló cikkünk:  Olvasónk számolt be arról, milyen módszerrel csalták ki a pénzét

Geotermikus távfűtés Kecskeméten egy megvalósítatlan terv maradt

A kecskeméti geotermális hőtermelési rendszer kiépítése érdekében alapított projektcég szindikátusi szerződését 2012 tavaszán kötötték meg, és a városi közgyűlés ekkor egy pályázat benyújtásáról is döntött. A cél az volt, hogy összeálljon egy komplett terv (benne: megvalósíthatósági tanulmány, üzleti terv, pénzügyi tervezés, közbeszerzési dokumentáció elkészítése) a Kecskemét mélységében lévő hő használatára. Az Európai Bizottság Intelligent Energy – Europe Programjában a geotermikus projekt előkészítéséhez az Európai Unió 75 százalékban, azaz 285 ezer euróval járult hozzá, olvasható az Eu-Fire honlapján. Ez akkori árfolyamon számolva 84 millió Forint volt, plusz 28 millió saját forrás.

A természeti erőforrások elvileg adottak a geotermális hőtermelési rendszer kialakítására Kecskeméten. A város a geotermikus energia koncesszióra kijelölt terület, amit továbbá a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal (MBFH) a geotermikus energia kinyerésére kedvező területnek minősített. 2011-ben Kovács Imre ezzel kapcsolatban azt vázolta fel a kecskeméti döntéshozók előtt, hogy 2000-2300 méter mélységben 90-100 Celsius fok hőmérséklet van, de létezik 1 kút majdnem 3000 méter mélységben, ahol 187 fokos talphőmérsékletet találtak. Ez nagyon kedvező eredménynek tűnt ahhoz, hogy a geotermális energiát városi szinten hasznosíthassák.

A panelházak megfelelő szigetelésére is szükség lenne Kecskeméten / Fotó: kecsup.hu

A projektnek külön weboldalt is készítettek (https://iee.kecskemet.hu/new/hu/). A GeoKec projekt révén elért eredmények között felsorolják: a tervezett beruházáshoz kapcsolódó engedélyeztetési eljárás és tervezési dokumentum előkészítését és beszerzését. Továbbá, hogy „az elkészült üzleti terv alapján a bevonható pénzügyi erőforrások azonosításra kerültek, a projekt pénzügyi modellje rendelkezésre áll, így a projekt finanszírozása a döntéshozók és érintettek számára átláthatóvá vált”. A Dokumentumok fül alatt még találunk letölthető anyagokat, köztük sablonokat (együttműködésről, titoktartásról), egy geotermális fűtőrendszer tender-tervezet, ami kivitelezésre viszont nem használható. És angolul a megvalósíthatósági tanulmányt, ami inkább egy jól adatolt helyzetképet mutat, mint részletes tervet.

A projektben résztvevők szerint tehát eredményként lehet elkönyvelni a fentieket. Ahelyett, hogy az eredmények oldalon a megvalósítható műszaki tartalmat, a kiépítendő geotermikus rendszert, a várható lakossági és önkormányzati megtakarítást, összességében azon részleteket látnánk, amik szemléletesen bemutatják mindenki számára, hogy az importgázt valóban lehet csökkenteni Kecskeméten.

Portálunk birtokába került a kecskeméti geotermális hőtermelési rendszer kiépítésének egy vázlatos terve. A megvalósítást eredetileg három szakaszra bontották volna. A geológiai szakasszal, tehát a kutatófúrásokkal indult volna a kivitelezés, ahol fokozatosan érték volna el a hőszolgáltatás 400 ezer GJ és 28 MW maximális kapacitást. A beruházás becsült összértékét 2012-ben 30 millió euróra becsültékk. A szükséges mennyiségű forrást főként pályázatokon keresztül vonták volna be.

A program financiális okok miatt még a próbafúrások előtt abbamaradt.

Egy a kecskeméti energiaszektort jól ismerő forrásunk azt mondta, hogy a geotermikus energiára vonatkozó koncessziós jogokkal sem éltek. Ennek egyik folyománya az volt, hogy amikor a minisztérium koncessziós pályázatot írt ki a geotermikus energia hasznosítására a régióban senki sem pályázott, a jogot nem adták át másnak.

Kerestük Kovács Imrét, hogy mi volt szerinte az oka, amiért nem valósult meg a geotermikus energián alapuló hőellátó rendszer kiépítése Kecskeméten. A vállalkozó válaszában azt írta, hogy őszinte sajnálatára nem tud érdemi válasszal szolgálni a 10 évvel ezelőtti részletekről, mert közben elmúlt 70 éves és nyugdíjba vonult. Érdeklődtünk a Kecskeméti Termálrendszer Kft. új ügyvezetőjénél, Szabó Péternél is, aki elmondta, hogy azért nem valósult meg a geotermikus energián alapuló városi hőellátó rendszer, mert a város vezetése végül a biomassza-alapú fűtőmű megépítését támogatja. Ami a projektcég munkáját illeti, azt sikeresnek ítéli: a pályázatban foglalt feladatokat maradéktalanul teljesítette, hiszen felmérte a város környékének geológiai és geotermális adottságait és kidolgozta a geotermikus rendszer kiépítésének lehetséges változatait.

Egyszóval a Kecskeméti Termálrendszer Kft. tette a dolgát, ám Kecskemét végül más utat választott. És miután az önkormányzat a biomassza-fűtőmű mellett döntött, a Kecskeméti Termálrendszer Kft. lényegében szünetelteti tevékenységét.” – válaszolta az ügyvezető, aki megerősítette azt, hogy próbafúrásra nem került sor.

A Kecskeméti TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. is vizsgálta a geotermikus energia hasznosításának a lehetőséget, de az eredmények alapján gazdaságosabbnak ítélte a biomassza alkalmazását. Az önkormányzati tulajdonú társaság jelenleg nem is tervezi a geotermikus energia távhőrendszerbe integrálását.

Gazdaságosabbnak ítélték a biomassza hasznosítását / Fotó: kecsup.hu

Megkerestük Nagypál Sándor volt alpolgármestert is, aki elkötelezett pártolója volt a geotermia helyi hasznosításának. Válaszában türelmet kért, cikkünk megjelentetését ezért egy ideig visszatartottuk. Amint kapunk választ, publikáljuk egy következő írásunkban.

Bedugaszolt tervek, elszállt rezsiárak

A kecskeméti Homokbánya térségében geotermikus távhőkörzet kialakítását tervezték néhány éve alacsony hőmérsékletű fűtéssel. Az eredeti tervek szerint a projekt 2020 végére valósult volna meg. 2016-ban került szóba egy másik terv a Beretvás közhöz közeli területen, ahová egy geotermikus energiaellátáson alapuló minta-ökolakópark kialakítást álmodták meg. A fűtési rendszert és a meleg vizet geotermikus hulladék hővel biztosították volna, az elektromos energiát pedig napelemekkel, saját rendszerrel, akkumulátorokkal, a közcélú villamos hálózat igénybevétele nélkül.

A föld hőjének hasznosítását célul kitűző kecskeméti tervek tíz év alatt elszálltak, ahogy a lakossági rezsiárak is az égbe szöktek. Az energiaválságban a korábban beígért 20 százalékos költségcsökkentés nagyon is jól jött volna most a kecskemétieknek. A városnak ugyan 2023 őszig van megkötött gázszerződése, de már rövid távon is hasznos lenne a magas gáz- és villanyárak ellenére az energiapiacon újabb, lehetőleg helyi és környezetbarát energiamódokat találni. Egyelőre viszont marad a gáz és mindenki reméli, hogy mielőbb elül a válság.

Ez a cikkünk is érdekelheti: 

Milyen környezetkímélő energiaforrást válasszunk Kecskeméten?

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csoportosan küldtek el dolgozókat a kecskeméti Mercedes-gyárból

Olvasónktól értesültünk arról, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban hirtelen, az előzetes kommunikációval ellentétesen közölték több kölcsönzött munkavállalói csoporttal, hogy...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...