fbpx
18.2 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Így festett az oktatási tüntetés a kormánypárti sajtóban

- Advertisement -

Tegnap több tízezer diák, pedagógus és az ügyükért kiálló tüntetett szerte az országban. A legnagyobb megmozdulás Budapesten volt. Estére, a Kossuth tér zsúfolásig megtelt. Legfőképpen azért sztrájkoltak, hogy sztrájkolhassanak, ugyanis a jogszabályi változtatások után lehetetlen helyzetbe kerültek ezen a téren a pedagógusok. És persze tüntettek mindenzért, ami ma az oktatással történik vagy éppen nem történik. Kiállás volt azok mellett a pedagógusok mellett is, akiket mostanság rúgtak ki, mert igazságérzetük miatt a sor elejére álltak és hívták fel a figyelmet az iskolákban tapasztalható gondokra.

A kormánytól független sajtó tisztességesen beszámolt az eseményekről. Egész nap (sőt már egy ideje) kiemelt helyen szerepeltek a sztrájkolással összefüggő hírek. Mi a KecsUP-nál is fontosnak tartjuk ezt az ügyet, így mi is már napok óta foglalkozunk a pedagógusokkal, kollégánk pedig a fővárosi eseményekről is töltött fel videót. Beszámoltunk kecskeméti megmozdulásokról is.

Tüntetés vs. propagadna

A kormánypárti sajtó országosan és helyileg is mintha egy másik világban élne, nem tartotta fontosnak a tüntetést, vagy ha beszámolt arról, akkor gúnnyal, élcelődéssel tették. Lássuk tehát, hogy amikor tízezrek tüntettek Budapest utcáin, tegnap este, akkor a NER-sajtóban mi jelent meg a vezető hírek között.

Nézzük az egyik zászlóshajót, a Magyar Nemzet néven megjelenő propagada terméket.

Látható, hogy a sokadik hír csupán a tüntetés. Megelőzte azt, hogy a lap szerint mi történik Németországban, volt egy kis ellenzék gyalázás, Szijjártó magyarázkodás a szankciókról, de még a sportújságírók díjazása is fontosabb volt. Arról nem is beszélve, hogy azt is lényegesebbnek találta a Magyar Nemzet, hogy a miniszterelnök elindult az EU-csúcsra.

Ezeket követően jött a tüntetés. Úgy tálalva, hogy a tömegtől nem lehetett közlekedni az utcákon. Valamint egy jobboldali újságíróra utalva az volt kiolvasható, hogy ez egy utcai balhé volt csupán.

Nézzük most a másik sokat hivatkozott Origo-t.

Az Origo-n a tüntetés idejében egy 1992-es repülőgép baleset volt a legfontosabb. És fontosabb volt a pedagógusok és a diákok ügyénél az is, hogy mi van Ronaldinhóval, mennyibe kerül egy orosz SUV, mi van a Séfek Séfével, az, hogy egy szál pulóverben fotózkodott Bódi Sylvi, hogy különös égi jelenség lesz, hogy a Vámpírok réme egyik szereplője beteg, és még egy egy sor másik hír. A tüntetés egészen lent, három sorban volt olvasható.

Hasonló cikkünk:  Ingyen jogosítványt ígér a kormány a középiskolásoknak, de egyelőre csak "pilot" jelleggel

Nézzük a fideszes körökben ugyancsak népszerű Pesti Srácokat.

Látható, hogy kiemelten foglalkoztak a tüntetéssel. De nézzük, hogyan. A legfontosabb hír volt este a tüntetéses hírek között, hogy a liberálisok pedagógusnak is alkalmatlanok. Aztán megtudhattuk, hogy a lap szerint a szülők nem tudtak a sztrájkról, a lap szerint listázták azokat, akik nem vettek részt az élőláncban, és arról is beszámoltak, hogy – a lap szerint- kalapoztak a diákoktól a helyszínen, hogy egy sztrájkalapot hozzanak létre.

És az országos kitekintésben végezetül lássuk az állami hírgyárt, a HIRADO.HU oldalt.

Az állami híroldalon a tüntetés estéjén az volt a legfontosabb hír, hogy hogyan kell kitölteni a népszámlálási kérdőívet. Itt is kiemelt helyen szerepelt, hogy Orbán Viktor elindul az EU-csúcsra. De az is fontosabb volt, hogy az oroszok drónnal támadták Kijev környékét. És persze előrébbre került az ellenzék gyalázása és a brüsszeli szankciók, amelyeket Magyarország is támogatott, csak itthon hergel ellenük a kormány. Aztán jön lentebb egyetlen mondatban a tüntetés.

Nézzük most a helyi kormányközeli sajtót. Először az önkormányzati HIROS.HU jöjjön.

A tüntetés esti óráiban semmit nem olvastunk erről az önkormányzati sajtó címlapján.

Az önkormányzat által milliókkal kitömött kormánypárti honlap, a KEOL.HU következik.

Semmi nem olvasható a médiacentrum partner sajtójában a tüntetésről.

A kormánypárti sajtóistállóhoz tartozó megyei BAON.HU.

Nem tartották annyira fontosnak a bizonyára sok megyei szülőt és diákot közvetlenül is érintő eseményeket.

Lássuk a Gong Rádió honlapját.

A rádió, amely büszkén hirdeti, hogy Budapesttől Szegedig fogható, nem vitte túlzásba a budapesti eseményről a beszámolót.

Látható, hogy a kormánypárti sajtótermékek igyekeztek kisebbíteni a tegnapi sztrájk jelentőségét. Mert azt hiszik, hogy amiről nem írnak, vagy csak keveset, az meg sem történik. Sajnos, akik ezekből a lapokból tájékozódnak, azok valóban egy párhuzamos világban élnek. Ők azok, akiket lehet azzal hergelni, hogy Brüsszel micsoda szankciókat fogad el, és emiatt rossz nekünk magyaroknak. Miközben újra és újra megszavazza Magyarország is ezeket a szankciókat (most legutóbb is). Csak ezt már nem teszik hozzá ezekben a hírekben.

 

 

 

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...