fbpx

FRISS HÍREK

A kecskeméti diákok élőlánccal hívják fel a figyelmet az oktatás problémáira

- Advertisement -

November 18-ára ismét sztrájknapot hirdettek a diákszervezetek. Kecskeméten és Budapesten kívül eddig több mint 30 városból jelezték, hogy pénteken reggel élőlánccal tiltakoznak az oktatásért. A Pala mozgalom kecskeméti tagjai arra kérik az oktatás ügyéért aggódó diákokat, pedagógusokat, szülőket, nagyszülőket, felelős állampolgárokat, vonuljanak fel 18-án, 7:45-től Kecskemét 0 kilométerkőtől végig a Rákoczi úton.

A Pala mozgalom kecskeméti összekötője kérdésünkre elmondta, a kecskeméti élőlánccal a magyar oktatási rendszer problémáira szeretnék felhívni mindenki figyelmét. Céljaikat ezért A diáktársadalom 12 pontja kiáltványukban is megfogalmazták.

Minden kecskeméti iskolából megpróbáltunk bevonni diákokat” – mondja a diáktüntetés egyik szervezője. A gimnáziumok közül a Katona és a Bányai diákjai biztosan képviselik magukat, de a szervezők úgy tudják, a Református és a Bolyai diákjai is csatlakoznak a kecskeméti élőlánchoz. A szakképző iskolák közül, az EÜ, a Gáspár és a Széchényi több diákja jelzett vissza. Várhatóan tanárok és szülők is együtt vonulnak ki a diákokkal – meséli az előkészületeket a Pala mozgalom helyi összekötője.

Arra a kérdésünkre, hogyan érzi magát ma egy középiskolás a hazai oktatási rendszerben, így feleltek a kecskeméti diákok: „Legfőképpen mérhetetlenül fáradtnak, olyan mérhetetlenül le vagyunk terhelve, mert az anyag, amit egy év alatt fel kell dolgoznunk tanárainkkal, két évre is elegendő lenne. A tüntetés az egyetlen esélyünk arra, hogy egy olyan tantervet kapjunk, amely tanárnak és diáknak is megfelelő, mint mennyiségben, mint felépítésében. Vegyük a fizika és matek kapcsolatát. Fizikából szükség van a másodfokú egyenlet megoldó képletére, de matekból ez későbbi anyag, így a tanár vagy megtanítja vagy széttagolva tanít, ami későbbiekben csak bonyolítja a dolgokat. És ez csak egy példa a sok közül, egy apró probléma.

Hasonló cikkünk:  Szakképzési intézményekért is bejelentkeztek egyetemi-alapítványi és egyházi fenntartók

A diákok országos tüntetését a PSZ, a PDSZ, a Tanítanék Mozgalom, a Tanárok a tanárokért, a CKP, az ADOM Diákmozgalom, a Szülői Hang, a Szülői Összefogás, a Pedagógus Egység, illetve noÁr és az Amnesty International támogatja. A kecskeméti diákok külön hangsúlyozzák, az esemény politikamentes tüntetés, olvasható az esemény Facebook oldalán.

A diáktársadalom 12 pontja

  1. Növeljék a pedagógusbéreket!
  2. Szabad tankönyvválasztást!
  3. Hozzanak létre felelős és önálló Oktatásügyi Minisztériumot!
  4. Csökkentsék a diákok terheit!
  5. Csökkentsék a tanárok terheit!
  6. Az oktatásirányítás ne fenyegesse a pedagógusainkat!
  7. Kezdődjön meg egy érdemi párbeszéd az oktatásirányítás és a szakmai szervezetek között!
  8. Minden diáknak egyenlő esélyeket!
  9. Modern pedagógusképzést!
  10. Megbecsült pedagógusokat!
  11. Átgondolt, hosszútávú oktatási stratégiát!
  12. Állítsák vissza a pedagógusok sztrájkhoz való jogát!

TANÁR NÉLKÜL NINCS JÖVŐ!

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...