fbpx

FRISS HÍREK

A Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei különleges virágokat számoltak

- Advertisement -

Az Alföldön, így a Kiskunságban is ritka, védett pécsvidéki aszatokat számláltak Bácsszentgyörgyön. A szakembereket is meglepte a faj helyi állományának nagysága, ugyanis korábban nem volt a teljes területre kiterjedő felmérés.

Az alig 30 hektár kiterjedésű legelőn összesen 2150 tövet regisztráltak, amely alapján a faj legnagyobb Duna-Tisza közi populációja itt található. A löszgyepi növény- és állatfajok megőrzése szempontjából kulcsfontosságú a terület megóvása és további legeltetéssel történő hasznosítása.

Kiderült, hogy több más, a térségben szintén igen ritkának mondható védett növény is él ezen a területen. A közösségi jelentőségű, Natura 2000 jelölőfajnak számító kisfészkű aszat és a budai imola is szép számban van jelen a bácsszentgyörgyi legelőn.

A pécsvidéki aszat (Cirsium boujartii), amely alapvetően löszgyepekhez kötődik, jól tűri a legeltetést, hiszen a szárán, levelein és a fészekvirágzatán is szúrós képletek találhatóak, melyeket a legelő állatok nem kedvelnek. A növény a Tiszántúlon egyetlen, a Duna-Tisza között két előfordulása ismert. Bácsszentgyörgyön kívül Hajós mellett van még egy állománya.

Hasonló cikkünk:  Nyomoznak a milliárdos Covid-gyorstesztek beszerzésére szerződött, majd felszívódott cégek ügyében

via Berek

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...