fbpx

FRISS HÍREK

Advent a várakozás megszentelése

- Advertisement -

Advent a várakozás megszentelése„, írta Pilinszky János. Sorait ifj. Gyergyádesz László a kiállítást megnyitó művészettörténész idézte a Hirös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban. A közönség sokszínűsége a terem különböző pontjain ért össze. A megnyitó előtti boldog arcok nemcsak az alkalomnak, de az időszaknak is szóltak: Advent közeleg.

ifj. Gyergyádesz László művészettörténész / Fotó: Szigeti Kármen

Ahogy a művészettörténész fogalmaz: ha Istent nem fogadnánk el emberi mivoltában, ábrázolni sem tudnánk, így valójában maga az esemény sem jöhetett volna létre. A gondolat Lőrincz Luca: Angyalok című kerámiái-együttese kapcsán vetődött fel. Az alaktalan segítőket a nőiesség légies hangsúlyozásával önti formába. Ezt a paradoxont oldotta fel a művészettörténész.

Lőrincz Luca: Angyalok c. kerámiái / / Fotó: Szigeti Kármen

Ifj. Gyergyádesz László az ünnep közeledtének üdvözlése mellett beszédében kitért arra, milyen jelentős a művész gondolata és szava saját munkájának értelmezéséhez most és a jövő számára. Izgalmas felvetés ez utalva az idő múlására, a várakozás feszültségére a jelenben, amelyet átsző a vágyott jövő. Mondanivalója utalást tesz arra, hogy olyan, mint objektív látás nincs, amely tény nem csak tudományosan igazolt de a valóság értelmezésére is kihat. Máshogyan látunk.

Hasonló cikkünk:  A teherautók egyelőre eltűntek, kérdés, megjavítják-e a rongált utakat Katonatelepen

Fotó: Szigeti Kármen

Az adventi darabok mellett még olyan művek tűnnek fel, mint Deli Gábor különleges kompozíciója, Németh Ábel vegyes technikával készült polaroid alkotása, Dr. Tóth Alisa zuhanó macskája, Szűcs Emese egyedi absztrakciója,  Nagy Otília alvó alakja, Szikora Imre élénk festék-loccsanása és Józsa Réka pillanatképei. Mindezek mellett számos alkotás között barangolhatunk a Kodály-teremben, majd ezt követően megtekinthetjük Elena Sudak kiállítása, amiről a kecsUP-on néhány napja írtunk. Ifj. Gyergyádesz László végezetül Pilinszky szavait idézte:

Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk. […] nincs nagyobb kaland, mint hazaérkezni, hazatalálni, beteljesíteni és fölfedezni azt, ami a miénk.

Ez a művészet feladata is.”– zárta beszédét a művészettörténész.

November 11 és december 4 között a tárlat ingyenesen megtekinthető a Hirös Agórában.

Szigeti Kármen

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...