fbpx

FRISS HÍREK

Iskolaösszevonások ellen tiltakoztak, több kecskeméti középiskola pedagógusa nem kap év végi juttatást

- Advertisement -
  • Ebben az évben az elmúlt évektől eltérően a Kecskeméti Szakképzési Centrum (KSZC) három középiskolájának több tucat pedagógusa nem kap többletfeladatokért adható juttatást. Pont azokban, ahol a tanárok petícióval és fórumokon tiltakoztak az iskolák összevonása, a rövidített órák, a módosított tanrend ellen, tehát nem azért, mert nem végeztek többletfeladatokat. Az is csak informálisan jutott el hozzájuk, hogy ennek oka az: nem voltak lojálisak és együttműködők.
  • A pedagógusok kollektív büntetésről beszélnek, szerintük azokon a kollégákon és iskolákon akarnak példát statuálni, akik a leghangosabban ellenezték a KSZC iskoláinak kényszerű összeköltöztetését – tudtuk meg azokból a beszélgetésekből, amit az érintett iskolák pedagógusaival folytattunk.
  • Összesen hat KSZC technikumban történt változás, a Szent-Györgyi Albert, a Gáspár András, a Kada Elek, a Kandó Kálmán, a Széchenyi István és a Gróf Károlyi Sándor mindennapjait érintik a költözések és/vagy a rövidített, 35 perces órák. Olyan épületekből kellett költözniük az iskoláknak, amelyek energiafelhasználása korszerűtlen – nyilatkozta Ignácz Bence, KSZC főigazgató az önkormányzati TV-ben.

Megszorítás a szakközépiskolákban

A kormány szeptember elején írta elő, hogy 25 százalékos energiafelhasználási csökkentést kell az állami szerveknek végrehajtani. Iskolák összevonásáról ekkor még nem esett szó, csak arról, hogy a középiskolákban legalább 18 fokot biztosítani kell. Előzetes egyeztetésre nem került sor az átszervezésekről, a tanárok, a diákok és a szüleik sem tudták mire készüljenek a fűtési szezonban. Annyit lehetett hallani, hogy vizsgálják a KSZC kilenc tagintézménye közül melyeket lehet összeköltöztetni.

Október 13-án bombaként robbant a hír, hogy az egészségügyis diákok és tanárok közösen tüntetnek a Kecskeméti Szent-Györgyi Albert Technikum udvarán. “Eüsök vagyunk, maradni akarunk!” – skandálták a tanulók, akiket arról értesítettek, hogy a város másik részében található Gáspár András Technikumba kell költözniük. Papp Zoltán igazgató és a Fidesz önkormányzati képviselője kérdésünkre az összevonásról azt mondta:

nincs iskolavezető, aki örülne egy ilyen költözésnek, de utasítást hajt végre.

Iskolák összevonása ellen egészségügyis diákok és tanárok közösen tiltakoztak a Kecskeméti Szent-Györgyi Albert Technikum udvarán – 2022. október 13. / Fotó: kecsup.hu

A demonstrációt másnap reggel iskolafórum követte. A diákok elsőre nem kaptak szót. Többszöri győzködést követően Leviczky Cirill KSZC kancellár, fideszes önkormányzati képviselő, ha nehezen is, de megadta a szólás jogát. Az egészségügyiből, Gáspárból, Kandóból és Károlyiból alakult diákokküldöttség 12 pontból álló petíciót nyújtott át a KSZC vezetői részére. Feszült légkörben, a zsúfolásig telt aulában a középiskolások azzal érveltek, félnek, hogy az érettségi előtt hátrányba kerülnek, a saját iskoláikban akarnak tanulni továbbra is 45 perces órákon és joguk van az egyenlő elvárásokhoz egyenlő oktatásban részesülniük.

A KSZC vezetése válaszul rövid közleményben arról tájékoztatott, az iskolai összeköltözések időpontját november 2-ig kitolják a további megoldások mérlegelése érdekében. A KSZC diákjai október 18-án, Kecskeméten még nem látott méretű diáktüntetést tartottak. Több százan vonultak fel a városközpontan, közösen diákok, szülők, tanárok és az oktatásért aggódó helyi polgárok. „Tanárt, fűtést, iskolát!”, „Diákok vagyunk nem robotok” – írták tábláikra a demonstrálók. Online petíció is készült, amit több mint 1200 KSZC-s diák, szülő, tanár írt alá.

Értesítés hiányában

A belvárosi tüntetéssel egy időben zajlott az a fórum a Kandó Kálmán Technikumban, amit a tanárok kezdeményeztek a diákok és a szülők bevonásával. Azt akarták elérni, hogy a munkarend változása nélkül, vagyis iskolaösszevonások és kétműszakos oktatás helyett, kerüljenek bevezetésre a költségcsökkentő intézkedések (fűtési idő korlátozása, meghatározott minimum hőmérséklet, épületrészek lezárása) a KSZC oktatási intézményeiben. A Széchenyi István Technikum pedagógusainak többsége sem támogatta az összevonásokat, a pedagógus kollektíva több mint fele írta a tiltakozó petíciót.

Ha ilyen átalakításról van szó, a KSZC vezetésének jogszabályi kötelezettsége lett volna, hogy az érintetteket, tehát a munkavállalókat, a diákokat, a szülőket előre tájékoztassák. Vélhetőleg ezt úgy képzelték el, ahogy arról többször nyilatkoztak is, hogy tájékoztatták az igazgatókat, akik értesítették az érintetteket.” – meséli a KSZC tanára. „Hivatalosan mi nem kaptunk levelet, a munkavállalókat nem szólították meg, azon kívül, hogy kaptunk egy új órarendet. A módosított tanrendről és az összevonásról szóló értesítőt a szülőknek is utólagosan küldték ki” – vette át a szót kollégájától a pedagógus.

A délutáni tanítás szerintük ellehetetleníti az eredményes oktatást. Sok a bejáró diák, nekik alig marad idejük. Sok BTMN és SNI gyerek van, akik pluszidőt igényelnek, a 35 perces órák ezt nem teszik lehetővé. Ahol bevezetésre került a delélőtti és délutáni oktatás, ott lehetetlen megtartani a gyógytestnevelést, a tehetséggondozást és kimarad a felzárkóztató és a fejlesztő óra is. Sok pedagógus arra kényszerül, hogy a szűkös jövedelmét másodállással egészítse ki, de ha változik a munkarend, elveszti a kiegészítő forrását – ecsetelik az oktatásban uralkodó körülményeket.

Amikor elkezdtünk dolgozni szeptemberben, egy normál rendről volt szó. A mostani helyzetet azért nehéz elviselni, mert a pandémia időszakában minden iskolára ugyanazok a szabályok vonatkoztak. Most az iskolákra vonatkozóan ellentétes szabályok érvényesek. Megosztottság van. 45 perces órák a gimnáziumokban, míg a szakképzési centrum intézményeit részben összevonták és 35 perces tanórákat írtak elő. Természetesen itt nem arról van szó, hogy a tankerületes diákoknak is rossz legyen.

Friss hír, hogy az egyházi fenntartású intézmények pótlólagos forrásokat kapnak az államtól a megnövekedett energiaköltségek kompenzálására. A szakképzésben pedig 25%-ot meg kell takarítani. Talán elvárható lenne, hogy minden diák, a szakképzésben tanulók is egyforma feltételek között tanulhassanak.  Különösen érvényes ez a 12. osztályosokra, akik a járvány által leginkább sújtott korosztály.” – fejti ki véleményét a KSZC tagintézményének oktatója.

Hasonló cikkünk:  500 érvényes ajánlással polgármesterjelölt lehet Kecskeméten

 

Kiszámolták, körülbelül egy hétnyi órával csökken a tanidő. Arra a kérdésre hogyan pótolják majd a kiesett órákat, a KSZC vezetése azt felelte, majd tanórán kívül, szakkörként vagy online megkapják a diákok – fogadták értetlenül a pedagógusok a választ, akik több alternatívát is megfogalmaztak hogyan lehetne megtakarítani 25 százaléknyi energiát az iskolaösszevonások és a rövidített órák elkerülésével. Például, vezessék be a három hét jelenléti és az egy hét online oktatást. Indoklásul kértek energetikai számításokat is. Sem a tanárok javaslata, sem a kérésük nem talált meghallgatásra.

Diákok nyomás alatt

A diákok tudomására jutott olyan eset, hogy a Kecskeméti Szakképzési Centrum egyik iskolájában tevékenykedő diákönkormányzatost kirúgással fenyegették, ha bármilyen demonstrációban részt vesz. Ez bele is került abba a petícióba, amit a diákküldöttség a kancellár és főigazgató részére adott át a Szent-Györgyi Albert Technikumban tartott iskolafórumon. Nem maradt szó nélkül az a diáktüntetés sem, amin csak Kandós diákok jelentek meg október 28-án 8 és 10 óra között. Előző délután azt a fülest kapták, akik a reggeli akcióban részt vesznek, iskolarendőrök igazoltathatják.

Elvárható, hogy minden diák, a szakképzésben tanulók is egyforma feltételek között tanulhassanak. / Fotó: Diáktüntetés Kecskemétén, 2022.10.18., kecsup.hu

A gróf Károlyi Sándor iskolában Orbán Dominik végzős tanuló került a vezetés látószögébe, akit ugyan megválasztottak az iskola diákönkormányzat (DÖK) elnökének, végül pozícióját nem tölthette be. Dominik tagja a diákküldöttségnek, felszólalt az iskolafórumokon és az októberi diákmegmozdulásokon. A Károlyi DÖK elnöke akkor mondott le, amikor az iskolaösszevonások elleni tüntetés kitört, mert nem vállalta a várható konfliktusokat. Elnökválasztásra került sor. A diákok Dominiket választották meg, de adminisztrációs okokra hivatkozva megakadályozták, hogy elnöki székét elfoglalja.

Kérdésünkre elmondta, a diákok sikerének érzi, hogy elérték, maradhatnak az iskolájukban. Ezt nem mondhatják már el a Széchenyis vagy a Kadás diákok – fűzte hozzá, akiknek költözniük kellett. 35 perces órákat tartanak, 5 perces szünetekkel, a termek hidegek, nagyon szigorúan veszik a 18 fokot, a tornateremben és az öltözőkben egyáltalán nincs fűtés. Az osztályból többen is felfáztak, lányok is. Nem bánta meg, hogy diáktársaival felvállalta véleményét. Azt nem gondolta volna viszont, hogy ezért nyomás alá kerülnek, fenyegetést kapnak és rosszallóan néznek majd azokra a diákokra és tanárokra, akik iskoláikért kiálltak.

Elmaradt év végi juttatás

A Kecskeméti Szakképzési Centrum 2016-ban alakult. Az elmúlt években a tagintézmények oktatói számíthattak év végi külön megbízásra, amit azért kaptak, mert többletmunkát végeztek. Ez nem alanyi jogon jár, hanem adható. A keret, amiből kigazdálkodják, többek között bérmaradványból származik – tudjuk meg a pedagógusoktól. Ebben az évben nem azért nem kapnak, mert nincs rá elegendő forrás. Nem azt közölték velük, hogy az energiaválság miatt senkinek nem tudnak fizetni, spórolni kell és kérik a kollégák megértését. Az pedig fel sem merült, hogy ezt a keretet forgassák be a fűtésbe.

Kategorikusan kijelentették, hogy a lojalitás és az együttműködés hiánya miatt nincs juttatás.

– mesélik a pedagógusok, akik büntetésként élik meg a megvonást.

Nem véletlen, hogy ez a három iskola került büntetés alá, hiszen itt kerültek megszervezésre azok a petíciók és fórumok, ahol nagy számban jelentek meg tiltakozó szülők és diákok. Ezek az események nem arról szóltak, hogy a KSZC vezetői, a kancellár és a főigazgató kiadnak egy utasítást, amit mindenki szó nélkül tudomásul vesz. Ellenkezőleg, az akkor még csak tervezett intézkedések ellen nagyon kemény kritikák hangoztak el. Az intézkedések a diákok ellen hatnak, amivel nagyon sokan nem értettek egyet.” – idézték fel az egy hónnappal ezelőtti történéseket.

Kerestük a KSZC főigazgatót, a kancellárt és a technikumok igazgatóit, hogy mivel indokolják az év végi juttatások szelektív módon történő kiosztását. Arra is rákérdeztünk hogyan biztosítják a SNI és a BTMN gyerekek számára a plusz időt. Választ egyik helyről sem kaptunk. Az érintettek annyit megtudhattak Ignácz Bence önkormányzati sajtónak adott válaszából, hogy a számok terén meg tudnak felelni a kormány által előírt megtakarításoknak. Nem terveznek online tanrendet – folytatta a főigazgató. Az intézkedéseknek az volt a fő célja, hogy elkerüljék az online oktatást. „Fent tudjuk tartani a jelenléti oktatást, és biztosítani tudjuk a felkészülést akár a tanévre, akár a vizsgákra a végzősök esetében.” – mondta Ignácz.

Tehetetlen düh

Az ember a tehetetlen dühöt érzi. Ellehetetlenül az oktatás ezzel a diktatórikus intézkedéssel. És mert kiállunk a véleményünk mellett, nem érhetne senkit sem retorzió.” – beszél az oktató keserű hangon, kollégája bólogat, akiket arról kérdeztünk, mégis miért mesélik el a történetüket. „Elhangzott az, hogy nem voltunk lojálisak – folytatják egymással párhuzamosan. Az oktatók munkakörébe nincs az leírva, hogy lojálisak legyenek. Az van leírva, hogy a legjobb tudásunk szerint oktassuk a diákokat.

Ezek vészjelzések. Mert a helyzet csak rosszabb lesz.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...