fbpx
4.9 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Lejer: támogatjuk a megújuló energiát, de ezért ne vonjunk ki termőterületeket – sajtótájékoztató a tervezett napelempark beruházásról

- Advertisement -

Folytatódott a Csukás-éri-főcsatorna mellé tervezett napelempark vitája. A tervezett nagyszabású beruházásról tartott sajtótájékoztatót Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és Lejer Zoltán, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakcióvezetője a kecskeméti Városháza előtt.

A kormány elhibázott energiapolitikája jelentős szerepet játszik a mai energiaválságban.– mondta Schmuck Erzsébet.

A zöld párt már korábban is felhívta a kormány figyelmét arra, hogy nem függhetünk az orosz energiától, és a megújuló energiaforrások felé kell fordulnunk. Amíg a szélerőművek alkalmazásában és a geotermikus energia kiaknázásában nincs előrelépés, a napenergiát alkalmazó állami intézkedések aggasztó eredményeket mutatnak.

Az a meggyőződésünk, hogy a napelemeknek elsősorban a háztetőkön a helye, és nem a zöldterületeken, termőföldeken.” – fejtette ki Schmuck. Az LMP nem tudja, miért a nagy napelemfarmokat támogatja a kormány, miközben nem bővíti az ehhez szükséges hálózatot. A napelemparkokat nem a megfelelő helyre telepítik, több esetben is helyi védettségű természeti területekre.

“A bizottság támogatja a megújuló energiát, de ezért ne vonjunk ki termőterületeket.”

– vette át a szót Lejer Zoltán, aki a Csukás-éri-főcsatorna partjára tervezett napelempark újabb fejleményeiről számolt be. A 40 hektáros terület az országos ökológiai folyosó része, és fontos a Homokhátság vízgazdálkodási stratégiájában. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés kormánypárti többsége a megye Területrendezési Tervét múlt pénteken azért módosította, hogy a 44-es főút mellett fekvő területen napelempark létesítése céljából úgynevezett egyedileg meghatározott megyei övezetet alakítsanak ki. Miközben ez az övezet 2017 óta természeti területként van nyilvántartva.

Hasonló cikkünk:  Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

A megyei közgyűlés anyagával kapcsolatos kérdéseit eljutotta az MVM-hez és a kecskeméti városvezetéshez is. Legkorábban a januári közgyűlésen lesznek megvitatva – fűzte hozzá Lejer.

Schmuck Erzsébet egy felszólítással zárta a sajtótájékoztatót: “Ismételten felszólítjuk a kormányt, hogy terjesszen be egy új energiapolitikai koncepciót, valóban megújuló energiával, a megfelelő helyeken.

A Csukás-éri-főcsatorna záportározó természeti területéről, a beruházással járó energetikai problémákról, és a barnamezős területről, ami alternatívaként szolgálhat, a KecsUP részletesen az alábbi cikkben ír:

Beépítésre nem szánt, természeti területen építenének napelemparkot Kecskeméten

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...