fbpx

FRISS HÍREK

Közgyűlés: nincs szó róla, de azt nem mondták ki, hogy ne épüljön akkumulátorgyár Kecskeméten

- Advertisement -

Nem elbeszéltek egymás mellett, hanem másként látják a kecskeméti ipar bővülésének jövőjét a kecskeméti kormánypárti és ellenzéki képviselők. Mint azt megírtuk a közgyűlési beharangozó cikkünkben, a Szövetség a Hírös Városért frakció azt kezdeményezte, hogy a kecskeméti képviselőtestület egyhangúan mondja ki: a jövőben ne támogassák akkumulátor és energiatárolással összefüggő vegyi- és veszélyes gyárak létesítését Kecskeméten és közvetlen környezetében.

Fidesz: nincs szó róla, de kalodába se dugjuk előre a fejünket 

Szemereyné Pataki Klaudia fideszes polgármester ennél általánosabb megfogalmazást tudott volna csak felvállalni, ezért azt javasolta, csupán arról döntsenek a képviselők, hogy:

Kecskeméten és közvetlen környezetében csak olyan, akár folyamatban lévő, akár a későbbiekben megjelenő beruházásokat támogassanak, amik a város érdekét szolgálják, és minden hatályos környezetvédelmi és egyéb jogszabályi előírásoknak megfelelnek.

Szemereyné ezt azzal indokolta, hogy így nem avatkoznak be a városban már működő cégek életébe és a folyamatban lévő beruházásokba sem.

Dobos József ellenzéki képviselő ekkor azt kérdezte a polgármestertől, hogy van-e olyan folyamatban lévő beruházás, ami akkumulátorgyártással összefügg?

Nem, nincs, akkumulátorgyártás nincs.” – felelte Szemereyné Pataki Klaudia, amire később még rá is erősített: „Semmilyen tárgyalások nem folytak akkumulátorgyártással összefüggésben. És nem is tervezünk a jövőben ilyet” – mondta a városvezető. Falu György alpolgármester szerint az ellenzéki felvetés nemcsak tévedésen alapul, hanem félre tájékoztat. Ő is megismételte, hogy

semmilyen akkumulátorgyártás nem lesz Kecskeméten”.

Gaál József alpolgármester már óvatosabban fogalmazott. A határozatba az akkumulátor szót ne írják be – vetette fel, ilyen korlátozást ne tegyen a közgyűlés, mert lehet egy év múlva már olyan akkumulátorok lesznek, amik egyáltalán nem veszélyesek – mondta az alpolgármester a gyors technológiai fejlődésbe vetett optimizmussal.

Vancsura Istvánnak, a Szövetség képviselőjének ez az érvelés kevésnek tűnt. Azt kifogásolta, hogy a polgármester megfogalmazása nagyon általános, hiszen ma is épülnek akkumulátorgyárak a meglévő környezetvédelmi előírások között, még akkor is, ha azt a helyi lakosok nem szeretnék. Más városokban ezért tört felszínre a konfliktus, mert nem tájékoztatták előre az ott élőket, hogy termőföldjeikre és településük határába veszélyes üzemet létesítenek. Határozatukat ezért fogalmazták meg iránymutatásul a polgármester részére, hogy ilyen típusú beruházásnak elébe menjenek – érvelt az ellenzéki politikus.

Hasonló cikkünk:  Mutatjuk a Kecskeméten bérelt lakások utáni hozamot  

A Mercedes a város vizének a 7 százalékát fogja felhasználni a gyár bővítését követően

A nem kevés indulattal zajló közgyűlési vita fősodrában kevesebb szó esett arról, mint amiről most országosan is a legtöbbet beszélnek: az akkumulátorgyárak tiszta vízigénye rendkívül magas és a tiltakozókban ez vet fel elsősorban környezetvédelmi aggályokat. A hallottak alapján ez betudható annak is, hogy akkumulátorgyár építéséről most nincs szó Kecskeméten. Egy adat azonban elhangzott arra vonatkozóan, hogy a működő kecskeméti gyárak vízmennyiségét növelik. Falu György fideszes politikus a Mercedes gyár jelenlegi vízfogyasztása kapcsán elmondta, hogy jelenleg Kecskemét teljes, tehát egy éves vízfogyasztásának a 3,5 százalékát használja el. A gyárat most bővítik, többlet vízre van szükségük, ezért kapacitásbővítést kértek. Kecskemét éves vízfogyasztásának a 7 százalékát fogja a Mercedes várhatóan felhasználni – osztotta meg információit a politikus.

Király József ellenzéki képviselő reagált, egészséges várost szeretnének, mert senkinek sem jó, ha azzal kell majd foglalkozni, ha nem megfelelő a víz minősége, vagy nincs elegendő ívóvíz, mert a külföldi beruházók elhasználják.

Az álláspontok nemhogy nem közeledtek, egészen másként látják a képviselők a hazai ipar növekedését. Leviczky Cirill kormánypárti képviselő mondta fel a narratívát: Magyarország gépgyártó központ, ami az ország szempontjából nagyon jó, hiszen munkahelyeket teremtett; Kecskeméten is. Az ellenzék hisztériát kelt, és a munkahelyek megteremtése ellen dolgozik. Az akkumulátorgyártásért nemzetközi verseny folyik, ezért az ilyen beruházások elé se állítsunk akadályt. Nem lehet előre a fejünket kalodába dugni. Minden munkahelyteremtésre irányuló beruházást támogatni kell, amit a szabályok engednek – fejtette ki a képviselő.

Az akkumulátorgyárakról szóló országos vita csak most élesedik. A kormányzati ellenkampány beindult az ellenzéki és helyi civilekkel szemben, az ellenzéki pártok (az LMP országos népszavazást, a Momentum és a Mi Hazánk pedig helyi népszavazást kezdeményezett  Debrecenben).

A kecskeméti közgyűlés az ellenzéki indítványról (ne támogassák a városba és mellé akkumulátorgyár építését) név szerint szavazott, amit a Fidesz 12 politikusa elvetett, így ez a tiltó rendelkezés nem került elfogadásra. A polgármester általános érvényű javaslatát fogadták el végül, 12 fideszes igen vokssal a 7 nem ellenzékiével szemben. Eszerint tehát nincs akadálya akkumulátorgyár építésének Kecskeméten, ha az megfelel a jogszabályi előírásoknak.

Kapcsolódó cikkünk:

Akkumulátorgyár Kecskeméten? – az ellenzék kimondatná a kecskeméti Fidesszel, ide ne épüljön

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...