fbpx

FRISS HÍREK

Lemondana két óvodájáról is az önkormányzat

- Advertisement -

Meglehetősen nagy a felháborodás a szülők, de még a pedagógusok között is azért, mert az önkormányzat lemondana két óvodájáról is. Mindkettő a Ferenczy Ida Óvodához tartozik. A szülőkkel és a dolgozókkal már közölték a lehetséges változásokat, csütörtökön pedig a közgyűlés eldönti, hogy a Szent Miklós utcai egység és a Csongrádi utcai egység kikerüljön-e az önkormányzati feladatellátásból. Az utóbbi megszüntetnék, az előbbi fenntartói jogát átadnák egy cégnek, amely Montessori-elveken működő magánóvodát nyitna az épületben.

Kevés a gyerek, nincs pénz a felújításra

A közgyűlési előterjesztés két indokot hoz fel arra, hogy a város miért akar megszabadulni ezektől az óvodáktól. Az egyik, hogy mindkét épület jelentős felújításra szorul, erre azonban nincs uniós pályázat és saját forrás sem. A másik, hogy az önkormányzati óvodák mellett megszaporodtak az egyházi és más fenntartású óvodák, így több lett a hely, óvodás korú gyermek viszont az anyag szerint egyre kevesebb van. Különösen így van ez a Ferenczy Ida Óvoda esetében, ahol mintegy 150-nel kevesebb a gyerek, mint amennyire van engedélyezett helyük.

A Csongrádi utcai óvodát ezért felszámolná az önkormányzat, a dolgozókat és a gyerekeket a következő tanévtől a Mátis Kálmán utcai óvoda venné át, de a szülők a helyek figyelembe vételével más óvodát is választhatnak. A Szent Miklós utcai óvoda fenntartói jogát pedig az Öko-Hámor Környezetvédelmi Nonprofit Kft. vehetné át, amely Központi Montessori Óvoda néven vinné tovább a működtetést. Azzal, hogy vállalja az épület felújítását is. Átvennék a gyerekeket és a dolgozókat is. De arra is van lehetőség, hogy az eddigi csoportokat a közeli Juhar utcai óvodában helyezzék el.

Az önkormányzat nem válaszolt kérdéseinkre

Kerestük az illetékes alpolgármestert, hogy adjon magyarázatot arra, mi szükség van a változásra, és arra is, hogy ki és milyen alapon tárgyalt már előzetesen is az óvodák jövőjéről. Ezt kérdezi egyébként Engert Jakabnétól az ellenzéki Bodrozsán Alexandra is. Egészen pontosan azt, hogy „Hogyan lehetséges közgyűlés előzetes döntése/tájékoztatása nélkül, hogy végleges, eldöntött tényeket közölnek a szülőkkel és a dolgozókkal?” A csütörtöki közgyűlésen talán lesz ezekre válasz. Érdeklődtünk az épületek sorsáról is, de válaszokat nem kaptunk.

Nem volt hajlandó nyilatkozni a Montessori óvodákat üzemeltető cég ügyvezetője sem

Szintén érdeklődtünk Kun Judittól, az Öko-Hámor Kft. ügyvezetőjétől, aki aláírhatja majd a megállapodást Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterrel a Montessori-elvű óvoda létrehozásáról. De nem válaszolt kérdéseinkre azzal, hogy ez egy folyamatban lévő ügy. Így nem tudtuk meg tőle azt sem, hogy havonta mennyibe fog kerülni az ellátás az óvodában. Erről egyébként különböző számok terjengenek a városban. Van aki havi 150 ezerről tud, mások 200 ezer forint körüli összegről beszélnek.

Hasonló cikkünk:  A víztisztítás útját járták be a diákok a kiskanalak gyűjtőhelyén, azaz a szennyvíztelepen (galériával)

Tüntetnek a szülők

Egy érintett szülő leveléből az derül ki, hogy egyik pillanatról a másikra kerültek olyan helyzetbe, amit nem tudnak elfogadni. Szerették a családias hangulatú Szent Miklós utcai óvodát. Hogy mindenki ismert mindenkit, a pedagógusok úgy bántak a gyerekekkel, mint sajátjaikkal. Nagyon sajnálnák, ha ennek vége lenne. Azt is érthetetlennek tartják, hogy dolgozók és szülők egyszerre tudták meg, mi a terv az épülettel. Méltatlannak érzik a helyzetet. Egy másik levél, amit kaptunk, arról szól, hogy

február 15-én tiltakozást szerveznek a városháza elé 16 órára.

Azt írják, hogy kétségbe vannak esve. Kevesen vannak, de bíznak benne, hogy közügy lehet ez a kérdés, ezért minél szélesebb körben akarják elterjeszteni, hogy nem lehet csak úgy kitenni valakit egy épületből. Az egyik szervező a KecsUP-nak ezt mondta:

Nincsenek nagy reményeink, bár volt város, ahol végül megállították ezt a csapatot, de ott sokkal több gyermekről volt szó. Úgy látjuk, hogy erős önkormányzati hátszéllel történnek a háttérben a dolgok. Velünk lényegében már tényeket közöltek, és alá is kellett írni egy nyilatkozatot arról, hogy adatainkat kezelhetik a változás során. Volt egy tájékoztatás, de azon leginkább azt hangsúlyozták, hogy angol nyelven tanulhatnak a gyerekek, de a Montessori-elvekről alig mondtak valamit. Megkérdeztük, mennyibe kerül gyerekenként egy havi ellátás, és azt mondták, hogy 150 ezertől 220 ezerig is elképzelhető. Úgy éreztük, hogy hálásnak kell lennünk azért, hogy a gyerekek mehetnek más óvodába is, de leginkább persze a francba. Nagyon ezt érezzük – mondta el a tüntetés egyik szervezője.

Tehát ma 16 órakor lesz a csendes demonstráció a városháza előtt, amelyre 15:45 perctől várják a résztvevőket. Élőben közvetítjük majd a Facebook oldalunkon.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...