fbpx
23 C
Kecskemét
2023. május 30., kedd

FRISS HÍREK

A gyermekjogi szervezetek hiába kérik, hogy ne, sok politikus mégis gyerekeket használ politikai célokra 

Politikusok gyakran fotózkodnak 18 éven, sőt gyakran 14 éven aluliakkal is. A gyerekek szerepeltetése politikai célokra használt felületeken, mint például politikusi Facebook oldalon, kampányokban vagy éppen manipulatív hivatkozásként sincs rendben. A KecsUP-on korábban is írtunk már arról, hogy helyi kampányban jelöltekről sorozatban jelentek meg gyerekek körében készített fotók. Pszichológusok, gyermekjogi szervezetek, de az alapvető jogok biztosa is egyaránt kifogásolják azt, ha gyermekeket használnak politikai célokra.

„Tisztelet halhatatlan hősünknek, Noszlopy Gáspárnak! Ha valaki, akkor most ő a mi vezérlő csillagunk: megalkuvást nem tűrve védjük a haza békéjét és szabadságát! Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!” – osztotta meg mondatait hivatalos Facebook-oldalán még március 14-én Szemereyné Pataki Kluadia, Kecskemét polgármestere, aki a Noszlopy Gáspár parkban emlékezett meg az 1848-as forradalomról.

A városvezető március 15-re hangolódásáról az önkormányzati sajtó is beszámolt, ebből derült ki, hogy a szobor és az emlékkő környezetét a Gáspár András Technikum kadét növendékei tették rendbe, s hogy az eseményen többek között Szemereyné is beszédet tartott.

„A Kárpát-medence védelmi burkában az egész történelmünk arról szólt, hogy megpróbáltak bennünket beolvasztani mindenféle nemzetek és identitás zászlaja alá. Ez szerencsére máig nem sikerült, még mindig erősek vagyunk, még mindig azt gondoljuk, hogy büszkén kell vállaljuk azt, amit őseink leraktak itt, a Kárpát-medencében, itt, Kecskeméten és környékén.” – mondta, majd felhívta arra is a figyelmet, hogy a magyaroknak büszkén kell hirdetniük a függetlenségüket, a hazaszeretetüket.

A megemlékezésen jelen voltak a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola 1. osztályos diákjai is, akik saját készítésű zászlócskákat helyeztek el az emlékkő és szobor környezetében.

Hasonló cikkünk:  Amerikai Apache helikopterek tűntek fel Kecskeméten

A polgármester a politikusi közösségi oldalán az eseményről több fotót is posztolt – a kadét növendékekről, önmagáról és közösen a gyermekekről, annak ellenére, hogy a gyermekjogi szervezetek a hasonló politikusi cselekvések mellőzését kérik.

Nem hagyják magukra a politikusokat

Többek között felszólalt az ügyben az alapvető jogok biztosa és a Hintaló Gyermekjogi Alapítvány is. Utóbbi ráadásul elég sarkos és egyértelmű véleményt fogalmazott meg. Szerintük minden olyan esemény, amelyen egy gyerek egy politikussal találkozik és ott fotó is készül, kampányeseménynek minősül. Miután az alapítvány is tapasztalta, hogy politikusok gyakran fotózkodnak 18 éven aluliakkal, sőt gyakran 14 éven aluliakkal, ezért egy politikusoknak szóló útmutatót és egy irányelvet is készítettek, amely harmóniában van a hatályos jogszabályokkal és a választási törvénnyel.

Hasonló cikkünk:  Hogy néz ki a tökéletes futóbicaj?

Eszerint egy politikus nem készíthet és oszthat meg olyan felvételt sem online, sem offline, amihez nem adta minden érintett gyerek a tájékozott, önkéntes és specifikus, kifejezett hozzájárulását. Amennyiben pedig egy gyerek 14 éven aluli, úgy ez akkor sem megengedett, ha egyébként a gyerek vagy a törvényes képviselő ehhez hozzájárulását adja. A politikusok továbbá nem használhatják fel képmegosztó oldalak gyerekeket ábrázoló felvételeit, különösen ha az azokon szereplő gyerekek feltételezhetően 16 éven aluliak.

A március 14-i ünneplés kapcsán megkerestük Szemereyné Pataki Klaudiát, hogy megtudjuk, a gyerekek szülei beleegyezésüket adták-e ahhoz, hogy a fiatalokat a Facebook-oldalán szerepeltesse. A politikus mellett a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskolánál is rákérdeztünk, hogy az ünnepségen való megjelenésről a gyerekek szülei dönthettek-e. A felektől cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ, amint ez megtörténik, cikkünket frissítjük.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...