fbpx
6 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

A gyermekjogi szervezetek hiába kérik, hogy ne, sok politikus mégis gyerekeket használ politikai célokra 

- Advertisement -

Politikusok gyakran fotózkodnak 18 éven, sőt gyakran 14 éven aluliakkal is. A gyerekek szerepeltetése politikai célokra használt felületeken, mint például politikusi Facebook oldalon, kampányokban vagy éppen manipulatív hivatkozásként sincs rendben. A KecsUP-on korábban is írtunk már arról, hogy helyi kampányban jelöltekről sorozatban jelentek meg gyerekek körében készített fotók. Pszichológusok, gyermekjogi szervezetek, de az alapvető jogok biztosa is egyaránt kifogásolják azt, ha gyermekeket használnak politikai célokra.

„Tisztelet halhatatlan hősünknek, Noszlopy Gáspárnak! Ha valaki, akkor most ő a mi vezérlő csillagunk: megalkuvást nem tűrve védjük a haza békéjét és szabadságát! Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!” – osztotta meg mondatait hivatalos Facebook-oldalán még március 14-én Szemereyné Pataki Kluadia, Kecskemét polgármestere, aki a Noszlopy Gáspár parkban emlékezett meg az 1848-as forradalomról.

A városvezető március 15-re hangolódásáról az önkormányzati sajtó is beszámolt, ebből derült ki, hogy a szobor és az emlékkő környezetét a Gáspár András Technikum kadét növendékei tették rendbe, s hogy az eseményen többek között Szemereyné is beszédet tartott.

„A Kárpát-medence védelmi burkában az egész történelmünk arról szólt, hogy megpróbáltak bennünket beolvasztani mindenféle nemzetek és identitás zászlaja alá. Ez szerencsére máig nem sikerült, még mindig erősek vagyunk, még mindig azt gondoljuk, hogy büszkén kell vállaljuk azt, amit őseink leraktak itt, a Kárpát-medencében, itt, Kecskeméten és környékén.” – mondta, majd felhívta arra is a figyelmet, hogy a magyaroknak büszkén kell hirdetniük a függetlenségüket, a hazaszeretetüket.

A megemlékezésen jelen voltak a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola 1. osztályos diákjai is, akik saját készítésű zászlócskákat helyeztek el az emlékkő és szobor környezetében.

Hasonló cikkünk:  Szoboravatással, zenés programokkal, koszorúzással ünnepelt Kecskemét - videóval

A polgármester a politikusi közösségi oldalán az eseményről több fotót is posztolt – a kadét növendékekről, önmagáról és közösen a gyermekekről, annak ellenére, hogy a gyermekjogi szervezetek a hasonló politikusi cselekvések mellőzését kérik.

Nem hagyják magukra a politikusokat

Többek között felszólalt az ügyben az alapvető jogok biztosa és a Hintaló Gyermekjogi Alapítvány is. Utóbbi ráadásul elég sarkos és egyértelmű véleményt fogalmazott meg. Szerintük minden olyan esemény, amelyen egy gyerek egy politikussal találkozik és ott fotó is készül, kampányeseménynek minősül. Miután az alapítvány is tapasztalta, hogy politikusok gyakran fotózkodnak 18 éven aluliakkal, sőt gyakran 14 éven aluliakkal, ezért egy politikusoknak szóló útmutatót és egy irányelvet is készítettek, amely harmóniában van a hatályos jogszabályokkal és a választási törvénnyel.

Eszerint egy politikus nem készíthet és oszthat meg olyan felvételt sem online, sem offline, amihez nem adta minden érintett gyerek a tájékozott, önkéntes és specifikus, kifejezett hozzájárulását. Amennyiben pedig egy gyerek 14 éven aluli, úgy ez akkor sem megengedett, ha egyébként a gyerek vagy a törvényes képviselő ehhez hozzájárulását adja. A politikusok továbbá nem használhatják fel képmegosztó oldalak gyerekeket ábrázoló felvételeit, különösen ha az azokon szereplő gyerekek feltételezhetően 16 éven aluliak.

A március 14-i ünneplés kapcsán megkerestük Szemereyné Pataki Klaudiát, hogy megtudjuk, a gyerekek szülei beleegyezésüket adták-e ahhoz, hogy a fiatalokat a Facebook-oldalán szerepeltesse. A politikus mellett a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskolánál is rákérdeztünk, hogy az ünnepségen való megjelenésről a gyerekek szülei dönthettek-e. A felektől cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ, amint ez megtörténik, cikkünket frissítjük.

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...