fbpx

FRISS HÍREK

Czeglédy Csaba: Érdekből kötött alkut a koronatanú és nem is mond igazat

- Advertisement -

Folytatódott Kecskeméten a Czeglédy Csaba és társai ellen indított büntetőper. Az úgynevezett koronatanú meghallgatása volt terítéken. K. Norbert korábban maga is vádlott volt, és előzetes letartóztatásban is ült, azonban egyezséget kötött az ügyészséggel és azóta terhelő vallomást is tett Czeglédyre és többekre nézve.

Miről is szól a Czeglédy-per?

A vádirat szerint dr. Czeglédy Csaba, mint a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. igazgatóságának elnöke és tényleges ügyvezetője a 2011. évtől kezdődően egy olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizetési kötelezettségének csökkentése általános forgalmi adó adónemben, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A bűnszervezet működtetésében az ügyészség szerint 21 személy vett részt 8 iskolaszövetkezet, 2 korlátolt felelősségű társaság és 1 részvénytársaság keretében. A bűnszervezet a 2011. és 2017. év közötti időszakban általános forgalmi adó adónemben 3 milliárd 254 millió 729 ezer, míg egyéb adók és járulékok tekintetében 2 milliárd 960 millió 976 ezer forint, azaz mindösszesen 6 milliárd 215 millió 705 ezer forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. Mindezek alapján a Csongrád Megyei Főügyészség a bűnszervezet működésében való közreműködésük szerint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a vádlottakkal szemben. A főügyészség dr. Czeglédy Csabát és két társát a Humán Operátor Zrt. működésével összefüggésben elkövetett gazdasági csalás bűntettével is vádolja – olvasható az ügyészség honlapján.

Korábban az érintettek tagadták bűnösségüket, azonban időközben az egyik vádlott, K. Norbert egyezséget kötött az ügyészséggel és beismerő vallomást tett. Ennek felolvasását már tavaly megkezdték a Kecskeméti Törvényszéken, és ez folytatódott most is ügyvédi kérdések kíséretében. A terhelti tanú elmondta, hogy korábban többek között Czeglédy Csaba is felkészítette őt arra, hogy mit kell mondani a hatóságok előtt. És azt is, hogy mindig mindent jól meg tudott magyarázni, hogy mi miért nem törvénytelen. Elmesélte, hogy a börtönben töltött időszak alatt világosodott meg, hogy mégis törvénytelenségeket követtek el. Bár Czeglédy kérdésére elmesélte, hogy már akkoriban is, amikor a vád szerinti bűnszervezet működött, beszélt arról, hogy talán nem feltétlenül törvényes, ami történik, csak éppen Czeglédy Csabának nem merte ezt elmondani. K. Norbert beismerő vallomása nyomán újabb nevekkel bővült a vádlottak köre, miközben saját családtagjai megmenekültek ettől. Utóbbiról beszélt az elsőrendű vádlott az észrevételezés során.

Czeglédy: Nem most mond igazat a tanú és ezt érdekből teszi

Czeglédy Csaba szerint korábban következetesen tagadta K. Norbert, hogy törvénytelenségek történtek volna, az egyezség után pedig évekkel később ellenkező véleményen van. De nem most mondja az igazságot – tette hozzá Czeglédy. A politikus-ügyvéd szerint K. Norbert azért ment bele az egyezségbe, hogy kimentse a perből mostani feleségét (aakkoriban csak munkatársa volt) és édesanyját, aki K. Norbert elmondása szerint azt a feladatot kapta az iskolaszövetkezetek működési idejében az általa vezetett cégnél, hogy a belépő diákok aláírását ellenőrizte, hogy azok mindenhol ott vannak-e. És még azért is kötött alkut az ügyészséggel, hogy mentse a vagyonát, például egy „200 milliós” házat, amelyet Sümeg előkelő részén épített – észrevételezte Czeglédy Csaba a minapi kecskeméti tárgyaláson.

Hasonló cikkünk:  A teherautók egyelőre eltűntek, kérdés, megjavítják-e a rongált utakat Katonatelepen

Tanú: nem fűződik érdekem az egyezséghez

K. Norbert szerint a ház sosem volt az övé. Édesanyja építtette, majd betegségekor K. Norbert gyermekeinek ajándékozta. Mint mondta édesanyjának és édesapjának még több ingatlana van, nem egy értékesebb a szóban forgó háznál, tehát nem volt szüksége semmilyen vagyont sem védeni. A feleségéről szólva elmondta, hogy sosem dolgozott jelentős pozízióban a cégénél, már csak azért sem, mert ahhoz túl fiatal volt akkoriban. És amennyiben őt a bíróság elé lehetne hozni, akkor minden hasonló munkakörben dolgozót is akár. Édesanyjáról szólva elmondta, hogy az esti tévézések közbeni áláírás ellenőrzések pedig csak nem lehetnek olyan törvénytelenek.

Czeglédy: Többszörösen és súlyosan szabálytalan a mostani eljárás

Egy másik vádlott is elmondta észrevételeit. Többet között azt, hogy neki is felajánlották az egyezséget. Azonban ő nem tudná azt végigcsinálni, amit K. Norbert vállalt és tudja is, hogy nincs könnyű helyzetben. Még két másik vádlott is szót kért (Czeglédy Csaba testvére és az ő felesége). Mindketten tagadták bűnösségüket. Mint ahogy Czeglédy Csaba is már korábban tagadta, hogy bűnös lenne.

Czeglédy Csaba még azt is elmondta, hogy szerinte többszörösen és súlyosan törvénytelen a jelenlegi eljárás. Hiszen korábban, amikor képviselőjelölt volt az uniós parlamenti választáson, akkor megszüntették ellene az eljárást, miután mentelmi jog illette meg. Ez ellen a főügyészség fellebbezett és kérte a Szegedi Ítélőtáblát, hogy folytassák a pert Czeglédy ellen, ami így is történt. Csakhogy Czeglédy szerint ismét vádat kellett volna emelni vele szemben, ez azonban nem történt meg. A Szegedi Ítélőtábla szerint erre nem is volt szükség.

Az ügyészség szerint Czeglédy cége a Human Operator Zrt. két generálalvállalkozó cégen keresztül közvetített diákmunkaerőt magyarországi cégek felé. Ezek egyikét, a Pannon Humán Szerviz Kft.-t vezette K. Norbert, az ügy koronatanúja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...