fbpx
15 C
Kecskemét
2023. május 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Európai Bizottság: egyetlen köztisztviselő sem lehetne az alapítványi egyetemek kuratóriumaiban

Több lap is megírta, hogy az Európai Bizottságnak (EB) nem felel meg a magyar kormány egyetemi kuratóriumokról szóló javaslata. A brüsszeli álláspont szerint: nem elég minisztereket, államtitkárokat és helyetteseiket kirakni a vagyonkezelő alapítványok vezetéséből, távozniuk kell onnan a parlamenti képviselőknek, állami hivatalok vezetőinek és általában a köztisztviselőknek is. Ha a köztisztviselők lemondanak állami pozíciójukról, két évig akkor sem lehetnének kuratóriumi tagok. Polgármesterekre nem vonatkozna a tiltás.

Az Erasmus-programokban valamint a Horizont Európa kutatás-fejlesztési programban akkor vehetnek részt az alapítványi kezelésbe utalt egyetemek, ha a feltételek teljesülnek – a Bizottság erről már tájékoztatta is a magyar kormányt.

További feltétel még, hogy az életfogytig garantált kuratóriumi tagságot a Bizottság kétszer négyéves időtartamra venné vissza. A módosított magyar ajánlat eredetileg kétszer hat évről szólt. A Bizottság azt is szeretné elérni, hogy egyértelmű kritériumok alapján nevezzék ki az új kuratóriumi tagokat. Az alapítványi kezelésbe vett egyetemek kuratóriumaiból már február elején távoztak a miniszterek.

Hasonló cikkünk:  Tudod, miért használnak a kaszinók zsetonokat készpénz helyett?
Hasonló cikkünk:  Jöhet az extra vízdíj a magasabb fogyasztás után - mindez a rezsicsökkentés miatt

Ahhoz, hogy a diákok ne maradjanak ki a csereprogramokból, az új finanszírozási szerződéseket még nyár előtt alá kell írni. Az EU Tanácsa 21 feltételhez kötötte a 6,3 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrás visszatartását, és ezek közül az egyik legfontosabb illetve politikailag legérzékenyebb épp az, hogy megszüntessék az összeférhetetlenséget az alapítványi tulajdonba utalt intézményekben.

via 444.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...