fbpx
6 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Folyamatos kihívást jelentenek a fatolvajok Bács-Kiskun megyében és Kecskeméten

- Advertisement -

A mostani fűtési szezonban jóval mélyebbre kellett nyúlniuk a családoknak az energiaárak drasztikus emelkedése miatt, annak ellenére is, hogy enyhe telünk volt.

  • A kecskeméti polgárőröknek mégis már az év első napján akadt munkája; három férfit kaptak rajta, amikor engedély nélkül fát vágtak ki a Márihegyben.
  • Kiskunhalason több millió forintnyi kárt okoztak a tolvajok, ahol 100 lopott fa ügyében tett feljelentést ismeretlen tettesek ellen a település polgármestere.
  • Baján 2022 novemberétől 2023. február 13-ig szinte napi rendszereséggel járta az erdőket az a tolvaj, aki felpakolta kocsijára a főleg már mások által kitermelt faanyagot. Ezeket rendszerint még aznap, magánszemélyeknek el is adta. A gyanú szerint közel 30 köbméter fát hordott el az erdőkből.

A Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetségének (BKMPSZ) tapasztalatai szerint a falopások száma így sem volt kiemelkedően magas. Továbbra is gondot okoz viszont az, hogy általában nem kapják tetten a kisebb mennyiséggel távozó fatolvajokat, így ezek az esetek döntően felderítetlenek is maradnak.

Megnőtt a tűzifával betározó háztartások száma

Januárban 30 százalékkal kevesebb földgáz fogyott, mint 2022 elején – derül ki a MEKH havi jelentéséből. A közműhatóság ennek okait a magas árakban és az enyhébb időjárásban látja. Már tavaly augusztusban arról szóltak a hírek, hogy rengetegen vásárolnak tűzifát Magyarországon. Hiába volt az enyhe tél, a kereslet nem csökkent, annak ellenére sem, hogy háromszorosára nőtt a hazai tűzifa ára, ami főként a szegényebbeket sújtja.

Sok százezer háztartás van Magyarországon, ahol kizárólag fával fűtenek, a KSH kimutatása szerint 4,4 millió háztartásból 800 ezerben fűtenek fával; és elenyésző számban szénnel. 700 ezer háztartás szilárd és gáztüzelésre egyaránt alkalmas, vagyis választhat, hogy melyik opció a legmegfelelőbb az adott időszakban. A mostani szezonban megnőtt azon háztartások száma, akik úgy döntöttek, hogy betárolnak fából is, ami annak is köszönhető, hogy az egyébként megdrágult tűzifát hatósági árassá tették, összegezte az Agroinform.

A magas faárak, a megélhetés nehézségei és a rezsiválság következményeként naponta hallunk falopásokról. Megugrott vajon a számuk Kecskeméten és Bács-Kiskun megyében is? Ennek jártunk utána, miután február közepén összehangolt járőrözést is tartottak a polgárőr egyesületek, a rendőrség és a Kecskeméti Városrendészet munkatársai Kecskemét külterületein.

Vidéken többször és több fát lopnak, élőt és kivágottat egyaránt

Hogy pontosabb képet kapjunk, megkerestük előbb a megyei polgárőr szövetséget (BKMPSZ), több kecskeméti polgárőr egyesületet, a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt-ét (KEFAG) és a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányságot. Utóbbi részletesebb adatokért a Központi Statisztikai Hivatalhoz (KSH) irányított, és innen tovább a Belügyminisztériumhoz és a Legfőbb Ügyészséghez releváns bűnügyi információkért. Arról kérdeztük az állami szerveket és a polgárőröket, mennyi falopás történt Kecskeméten és Bács-Kiskun megyében az elmúlt 3, 6, 12, illetve 24 hónapban.

A KEFAG Zrt. kezelésében lévő, Kecskemét közigazgatási határához tartozó erdőterületeken nem volt jellemző korábban sem falopás, így mostanság sem tapasztaltak illegális fakitermelést. Eltekintve attól a hat esettől Kecskeméten kívül, amik a cég által kezelt erdőterületen az elmúlt félévben történtek – válaszolta megkeresésünkre Sulyok Ferenc, KEFAG vezérigazgató. Ha az erdészek valakit falopáson érnek tetten, ekkor rendőrségi feljelentést tesznek. Amennyiben a lopás nem az engedéllyel kitermelt fakészletből történik (pl. erdei rakodóról), hanem élőfa engedély nélküli kitermelésével jár, akkor ezt a bejelentést továbbítják az erdészeti hatóság (a Kormányhivatal Erdészeti Osztálya) számára is. A lopásnak értékhatártól és egyéb körülményektől függően szabálysértési vagy büntetőjogi jogkövetkezményei vannak, valamint a KEFAG Zrt. felé erdővédelmi bírság is kiróható.

Rendelkezésünkre állnak rendőrségi statisztikai adatok is. A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén 2021-ben összesen 31 olyan bűncselekményt regisztráltak, amelynek a tárgya élőfa lopás volt (ebből egy történt Kecskeméten), és 36 olyan bűncselekményt, amelyet tűzifa ellopásával követtek el (ebből kettő történt Kecskeméten). 2022-ben 35 regisztrált élőfa lopás volt és 37 tűzifa lopás. Ezekből 2-2 Kecskemét területén történt – kaptuk válaszul a megyei a rendőr-főkapitányságtól.

Hasonló cikkünk:  Hirtelen "sivatag" közepén találta magát a béka

A Legfőbb Ügyészség által közölt regisztrált bűncselekményekből további részleteket tudunk meg, kivétel 2022-re vonatkozóan, mert itt az adatok még feldolgozás alatt állnak. 2020-ban tehát Bács-Kiskun megyében összesen 95 fatolvajlást regisztráltak, ebből élőfa (akác, fenyő) lopás 46 volt (két esetben Kecskeméten), faáru 7 volt (egyszer Kecskeméten), tűzifa 42 volt (egyszer Kecskeméten). 2021-ben összesen 74 esetben történt falopás a megyében, ebből élőfát 31 esetben tulajdonítottak el (háromszor Kecskeméten), faárut hétszer, tűzifát 36 alkalommal (kétszer Kecskeméten).

A férfi a gyanú szerint közel 30 köbméter fát hordott el az erdőkből 2022 őszétől. / Fotó: police.hu

Fontos, hogy ezek az adatok nem azt mutatják be, hány bűncselekmény történt egy évben, hanem azt, hogy hány cselekményt érintően történt jogi döntés és ezek bekerültek a statisztikai adatszolgáltatás rendszerébe. Lehetnek ezért olyan esetek, ahol még folyamatban van a büntetőeljárás, vagy a legrosszabb esetben nem került kézre a bűnelkövető.

Munkában a polgárőrök, többre lenne szükség belőlük

Dr. Fekecs Dénes, a BKVMPSZ elnöke a falopásokkal kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy a polgárőrség tapasztalatai szerint a falopások száma az elmúlt 1-3 évben nem volt kiemelkedően magas más jogsértésekhez képest Bács-Kiskun megyében. 25 esetben értek tetten önállóan, illetve rendőrséggel közösen falopáson elkövetőket. Ezen felül több esetben adtak jelzést rendészeti szerveknek falopásra, illetve illegális fakereskedelemre utaló jelenségről. A polgárőrség közterületi járőr- és figyelőszolgálata során döntően bűnmegelőzési tevékenységet végez, mintegy elriasztva a jogsértőket működési területéről. Ezen túlmenően gondoskodó jelleggel kíséri figyelemmel a rászorulókat, különösen az idős egyedül élő személyeket és segítséget nyújt számukra a szociális gondoskodás biztosításához – tette hozzá Fekecs.

Kerestük Mák Kornél megyei fideszes képviselőt tapasztalatairól, aki a Kadafalvi Polgárőr Egyesület elnöke, de érdeklődésünkre cikkünk megjelenéséig nem reagált. Válaszolt viszont Koskár István kadafalvi lakos és polgárőr, aki elmondta, nem tapasztaltak az elmúlt fűtési szezonokhoz képest magasabb illegális fakitermelést a kecskeméti külterületen. A jellemző az, hogy 2-3-4 ölesebb fát csapnak ki a tolvajok, és ezeket a bűncselekményeket már csak utólag látják, amik regisztrálásra sem kerülnek. A polgárőrök, ha ilyet tapasztalnak, annyit tudnak tenni, hogy visszamennek a helyszínre hátha rajta kapják az illetőt, aki esetleg a környéken próbálkozik ismét fát kivágni – meséli Koskár.

A fülön csípettek között voltak, akik élőfát és mások a már kivágott, összegyűjtött fát lopták el; ilyen esetben akár 2-3 köbméter fát is eltulajdonítanak. Január elején egy fiatal párt fogtak el, akik a Ladánybenei út melletti halomba rakott fával akartak távozni – osztotta meg tapasztalatait Dobos József, a Hírös Polgárőr Egyesület elnöke, ellenzéki képviselő. Nem feltétlenül a legszegényebbek lopnak – véli a polgárőr, a tolvajok ugyanis általában autóval, olykor utánfutóssal járják az erdőket. Tetten érni őket nem könnyű, több polgárőrre és rendőrre lenne szükség. Kecskeméten kívül a baj jóval nagyobb, a falvak melletti erdőkben az utóbbi időben megszaporodtak a falopások – mesélték egymás között a polgárőrök, amit Dobos velünk is megosztott. Növekszik azonban a szegénységgel magyarázható tolvajlások száma Kecskeméten is. Csirkét, juhot is ellopnak, néhány hete egy kamrát törtek fel, ahonnan kolbászt, húst, szerszámokat vittek el – magyarázza Dobos.

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...