fbpx
Kezdőlap Kecskeméten Korlátozná a Fidesz-KDNP Kecskeméten a képviselői kérdéseket, interpellációkat

Korlátozná a Fidesz-KDNP Kecskeméten a képviselői kérdéseket, interpellációkat

Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése

Módosítaná a Fidesz-KDNP frakció a kecskeméti közgyűlés szervezeti és működési szabályzatát. Méghozzá úgy, hogy annak eredményeképpen ne legyenek automatikusan napirenden a közgyűlési üléseken azok a képviselői kérdések és interpellációk, amelyeket szabályosan nyújtottak be. Ha a Fidesz-KDNP többség elfogadja saját javaslatát (meglepő lenne, ha nem így lenne), akkor a jövőben a közgyűlési többség (most még tehát az indítványozó Fidesz-KDNP frakció) dönthetné el, hogy milyen kérdések és interpellációk lehetnek napirenden. Úgy változtatnák meg a közgyűlés munkáját meghatározó jogszabályt, hogy a közgyűlés szavaz a kérdésekről és az interpellációkról, és csak azokat tárgyalhatnák, amelyekre a többség rábólint.

További korlátozást is beépítenének a kormánypárti képviselők. A jövőben jóval kevesebb ideje maradna a képviselőknek arra, hogy indítványaikat megírják. Most még úgy szól a jogszabály, hogy a közgyűlés előtt hét nappal ott kell lennie az előterjesztéseknek a képviselőknél, hogy azokat átnézhessék. Indítványokat vasárnapig adhatnak be. A Fidesz-KDNP úgy módosítaná ezt, hogy az előterjesztések kézhezvételének napján 14 óráig lenne idejük ezeket megírni.

Hasonló cikkünk:  Korlátozott kérdések: Ez volt a "szőnyegbombázós" Tóth képviselő "bűne"

A Fidesz-KDNP azzal indokolja a kérdések és interpellációk korlátozását, hogy azt tapasztalták az elmúlt üléseken, hogy olyan témák is napirendre kerültek (még tehát automatikusan), amelyek nem érintik az önkormányzat hatáskörét. A válaszokhoz ezért máshonnan kellett begyűjteni az információkat. A kormánypárti képviselők szerint a módosítás után már csak azok az ügyek lehetnek napirenden, amelyek aktuálisak és az önkormányzatnál folyamatban lévő ügyekről szólnak.

Interpellációt és kérdést bármely képviselő írhat, így az ellenzék is gyakran él ezzel a lehetőséggel, hogy számára érthetetlen, problémás témákra világítson rá. Az általunk megkérdezett ellenzéki képviselők azt nyilatkozták, hogy egyértelműen őket korlátozná a kormánypárti indítvány.