fbpx
29.2 C
Kecskemét
2024. június 26., szerda

FRISS HÍREK

Nem Fringelünk az idei tavaszi fesztiválon

- Advertisement -

Hosszú éveken át megszokhattuk, hogy a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál részeként megrendezésre kerül a Kecskemét Fringe összművészeti társrendezvény is, amely elsősorban a fiatalok alkotói kultúráját igyekezett bemutatni, egyúttal inspirálni. A tavasz friss, ropogós, rügyező zsongását is magában hordozó eseményt sajnos nem találjuk az idei programkínálatban.

A nagyobb rendezvények sorsát persze az elmúlt évek járványhelyzete erősen befolyásolta, így a Kecskemét Fringe Fesztivált sem lehetett megrendezni. A koronavírust ugyanakkor mára sikerült annyira megszelídíteni, hogy újra lehetséges közösségi eseményeket tartani, így a most hétvégén elstartoló 2023-as Kecskeméti Tavaszi Fesztivál is sok érdekes programmal várja a kikapcsolódni vágyókat.

Sajnos a Fringe nélkül, és bár hivatalos bejelentése nem volt, a szervezők egy beszélgetésben már korábban kimondták, hogy városunkban a Fringelésnek az eddigi formában vége. Zum Erika és Szilágyi Áron, a Kecskemét Fringe két ötletgazdája és egyben főszervezője saját maguk elfáradásáról is beszéltek, de az is szóba került, hogy alkotói-résztvevői oldalról ugyanúgy érezték ezt a megfáradást. Csökkent a jelentkezők száma, és egyre kevesebb új művészeti produkció született.

Fotó: Kecskemét Fringe facebook oldala

Alulról jövő kezdeményezés volt a Fringe, amelyet szervezeti szinten karolt fel a Hírös Agóra, és igyekezett leginkább pályázati forrásokból megteremteni a financiális feltételeit – mondta el nekünk Szabó Csaba, a Hírös Agóra ifjúságfejlesztési szakmai vezetője. Azt is megerősítette, hogy a korábbi formájában valóban megszűnt a Kecskemét Fringe, de ha a fiatalok felől érkezne egy újabb kezdeményezés, szívesen állnának egy hasonló összművészeti fesztivál mellé.

Hasonló cikkünk:  Háromról két műszakra áll át a Mercedes-gyár júliusban, kérdés még, hány dolgozótól válnak meg

Az utolsó Kecskemét Fringe esemény 2021 nyarán zajlott: egy teljes napot felölelő színes kavalkád keretében mutatták meg a fiatalok, hogy milyen is egy összművészeti együttlét. Slam poetry, színjátszás, tánc, zene, de a filmkultúra, divat, vagy éppen a képző- és iparművészet sem hiányozhatott a Kecskeméti Fringe több mint egy évtizedre visszanyúló múltjából, palettájáról.

Bízzunk hát az újrakezdésben, a fiatalok kezdeményezőkészségében, és az alkotásaikat megmutatni akaró lelkesedésükben, hogy valamikor a közeljövőben újra létrejöhessen egy kifejezetten nekik kitalált összművészeti örömködés. De addig is látogassuk a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál aktuális programjait, amelyek a következő két hét során számtalan, és igencsak változatos kulturális feltöltődésre adnak lehetőséget.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Papucs, törölköző, pléd sincs biztonságban a kecskeméti strandon?

A Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdaparkban tapasztalható lopásokra figyelmeztető poszt terjedt el a Facebook-on. Talán javul majd a helyzet, július...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...