fbpx

FRISS HÍREK

Bács-Kiskunban tizenöt iskolában lehet sztrájk hétfőn a státusztörvény ellen

- Advertisement -

A Pedagógusok Szakszervezete megyei elnökétől megtudtuk, a hétfői határidőig Bács-Kiskun megyéből tizenöt iskola körülbelül száz pedagógusa jelezte, hogy részt vesz az április 24-ei sztrájkban, amelyet a szakszervezetek a tervezett közoktatási státusztörvény ellen hirdettek meg.

Április 17-e hétfő délután 4 óráig kellett jelezni a sztrájkolni kívánó pedagógusoknak szándékukat az intézményvezetők felé. Kajtár Hajnalka, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) megyei elnöke a KecsUpnak elmondta, információi szerint Bács-Kiskunban 15 iskolában összesen körülbelül száz pedagógus kíván élni a munkabeszüntetés jogával. Az viszont majd csak hétfőn dől el, valóban ennyi tanár és tanító fog-e sztrájkolni, mert lehet, hogy néhányan még meggondolják magukat.

Mi lehet a visszakozás oka?

Kajtár Hajnalka szerint nem túlzottan nagy számban, de előfordul, hogy az intézményvezetők részéről egyfajta nyomásgyakorlás érvényesül a kollégái felé, hogy jobb lenne, ha eltekintenének a sztrájktól. Egyes igazgatók annyira meg kívánnak felelni a tankerületnek, hogy ha lenne is sztrájk, azt láthatatlanná teszik: tanítás nélküli munkanapot rendelnek el.
Az is előfordulhat, hogy az iskola alkalmazotti közössége is megosztott a kérdésben, a többség nem ért egyet a tiltakozó akcióval, a néhány munkabeszüntetést fontolgató pedagógus pedig – valahol ez érthető is – nem szívesen vállalja kollégáival a konfrontációt.
Ha az iskolaigazgató gátolja a sztrájkot, akkor a pedagógusok jogorvoslati eljárást indíthatnak, ilyenkor a szakszervezeti elnök elmondja a teendőket, de az eddigi tapasztalatok szerint az érintettek végül soha nem élnek ezzel a lehetőséggel, mert nem akarják megkockáztatni az újabb konfliktusokat, munkahelyük esetleges elvesztését.

Kevesen vállalják már be a sztrájkot

A résztvevő iskolák (Kecskemétről egyelőre három) és a tanárok száma alacsonynak mondható. Kajtár Hajnalka szerint ennek az oka egyrészt a fásultság: a pedagógusok egyszerűen belefáradtak a szervezkedésbe, mozgolódásba. Ami érthető is, hiszen ebben a tanévben többször volt sztrájk, polgári engedetlenség, élőláncok, flashmobok, sok-sok beszéd elhangzott és facebook poszt megíródott – mégis nem látszik, mindezzel mit tudnak elérni, meghallják-e a szavukat. Másrészt pedig közeledik a tanév vége, az utolsó dolgozatok, az érettségik, vélhetően a tanárok egy része úgy gondolkodik, akárcsak egy óra kiesésével nem kívánja nehezíteni a diákok felkészülését. Figyelembe kell venni azt is, hogy sok tanár éppen osztálykirándulásra viszi a gyerekeket.
A sztrájkhoz csatlakozók kis létszáma ellenére a PSZ megyei elnöke úgy véli, ennél sokkal több elégedetlen pedagógus van.

De miről is szól a státusztörvény?

A kormány tervei szerint idén június 1-jétől minden közoktatásban dolgozót – tehát az egyházi, alapítványi, magánintézmények dolgozóit is – egy egységes jogállási törvény hatálya alá terelnének. Ez automatikus lenne, a tanároknak nem kellene semmit aláírni. Aki viszont ilyen körülmények között nem vállalja a munkát, az új kinevezés közlésétől számítva 5 napig kérheti jogviszonya felmentéssel történő megszüntetését.
Kajtár Hajnalka elmondta: az önmagában pozitív lenne, ha a pedagógus-társadalomra egy külön törvény vonatkozna, de a törvénytervezet tartalma a szakszervezetek szerint nagyon sok ponton elfogadhatatlan. Többek között:

  • Az eddig heti 32 óráról 48 órára emelné a tanárok tanítással lekötött munkaidejét.
  • Elrendelhetővé tenné a vasárnapi munkavégzést, valamint a tanév meghosszabbítását július 15-ig.
  • A szabadságok száma ugyan 46-ról 50-re nőne, de ebből 15-öt a munkáltató igénybe vehetne például táboroztatásra.
  • Korlátozná a tanárok szólásszabadságát, megtiltva, hogy a pedagógusok bármilyen formában kritikusan szólaljanak fel a közoktatás állapotával kapcsolatban, legyen ez akár egy tüntetés, interjú vagy blogbejegyzés, ilyenért fegyelmi eljárás is indulhatna.
  • Elvenné a nevelőtestületek szakmai autonómiáját, a fontos döntéseket átadva a tankerületeknek. Az iskolák, óvodák ezentúl nem dönthetnének önállóan a saját működési rendjükről, pedagógiai programjukról.
  • A pedagógus technikai eszközei – amelyek nagy többségben saját tulajdonukban vannak – ellenőrizhetőek lennének.
  • A tanárok hatvan éves korukig kötelezhetőek lennének továbbképzésre.
  • A próbaidőt hat hónapra emelnék.
  • A tervezet megnehezítené a szakszervezetek munkáját, csak akkor tekintenék reprezentatívnak egy iskolában a szakszervezetet, ha a dolgozók legalább tíz százaléka tagja lenne, ez akadályozná a szakszervezetiseknek járó munkaidőkedvezmény igénybevételét.
  • A munkáltató a munkaszerződést egyoldalúan módosíthatná a próbaidő, a besorolás, a havi illetmény összege és annak eltérítése kapcsán.
Hasonló cikkünk:  A biodíszlet szerepén innen és túl – Nőnap és előkampány Kecskeméten

Tömeges felmondások?

Az aHang által indított petícióban eddig közel 4700 pedagógus jelezte, hogy elhagyná a tanári pályát, ha június 1-től érvénybe lépne a státusztörvény. Kajtár Hajnalka szerint ez nem fog bekövetkezni, de ha fel is mond 2-3 ezer tanár, pont a törvény és a munkaidőt jelentősen megnövelő teljesítmény-értékelési rendszer miatt nem rendülne meg a köznevelés – olyan értelemben nem, hogy a maradók többet dolgozva a hátukon vinnék tovább. Viszont az oktatás minősége ismét újabb szintet esne.

„Szépen csilingelő összegek vannak beígérve, de míg a törvény tervezetét már olvashattuk, nem látszik, mikor érkeznének meg ezek a magasabb fizetések. Sokat beszélünk erről a kollégákkal, sokan háborognak, félnek. És a legnagyobb baj, hogy nem világos, ez a törvény miben fogja a gyerekek érdekét szolgálni. Mert erről kellene szólni minden változtatásnak, hogy a diákok minél jobb és korszerűbb oktatásban részesüljenek” – összegzett Kajtár Hajnalka.

Az uniós pénzekre várva

A pedagógusok átlagfizetésének emelésére fordítják az Európai Uniótól várt 800 milliárd forintot, ami 75 százalékos béremelést, azaz 800 ezer forintos átlagbért jelentene 2025-re – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán. Rétvári Bence azt mondta, hogy a költségvetésből januárban már megelőlegezték a tervezett időarányos béremelések 10 százalékát és amint megérkeznek az uniós források, akkor a különbözetet visszamenőleg kifizetik.
„A státusztörvény se lehet akadálya a kifizetéseknek, mert annak az a lényege, hogy a pedagógusok saját jogállást kapjanak. Ez biztosíthatja, hogy aki többet és jobban dolgozik, azoknak magasabb fizetése legyen” – fogalmazott az államtitkár az MTI szerint.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...