fbpx
6 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Eltűnt a lőszergyártó gépsor a vámraktárból, senki nem tudja kinek és hol hajtja a hasznot

- Advertisement -

Papp Csaba, a Borsodi Általános Gépgyár Kft. (BSGÉP) ügyvezetője nyilatkozott a 24.hu-nak, amiben saját szemszögéből foglalta össze azt a bonyolult sztorit, amiben az egy műszakban 25 millió darab, 7,62×39 milliméteres Kalasnyikov-lőszert gyártó gépsor eltűnt, és az illetékes hivatalok állítólag nem tudják, hová került.

„A titkosszolgálatok által az országból kiszorított GRU-ügynök oroszok perelhetnek Budapesten azért, hogy áruljam el, hol van egy NATO-kompatibilis lőszergyártó gépsor, amit én hoztam be a szintén NATO-tag Törökországból, miközben évek óta bizonyára valamelyik NER-es akrobata keresi szénné magát rajta” – mondta Papp.

Körülbelül 2 dollárba kerül most egy töltény, három műszakban 75 millió töltény jöhet le a gépsorról, az egy év alatt 150 millió dollár, vagyis úgy 52 milliárd forint. Ha töltényenként 0,3 centes előállítási költséggel számolunk, akkor 44 milliárdos profitot kaszálhat az, aki működteti a gépet.

Miután a költségvetési csalás gyanúja miatt indított eljárás jogerősen – előzetes mentesítéssel – lezárult, és a bíróság nem állapított meg esetében költségvetési kárt vagy egyéb tartozást az állam felé, Papp Csaba úgy döntött, hogy kéri a tölténygyártó gépsort, és kártérítést is akar, hiszen az eddig nem neki hozta a hasznot. Az elmaradt profit abból kiindulva, hogy 2018-ban veszett nyoma a gépsornak, a fenti kalkuláció alapján akár 200 milliárd forint is lehetne.

A perek során nem derült ki, hogy hol van a lőszergyártó gépsor, és kinek termel. Amikor merényletet követtek el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadója ellen, és az első ukrajnai hírek szerint magyar gyártmányú töltényekkel lőhettek az autójára, azonnal megkeresés érkezett ukrán oldalról a BSGÉP-hez: kinek adtak el a magyar Kalasnyikov-töltényekből? A töltényhüvelyen lévő jelzésről ugyanis beazonosítható a gyártó.

A költségvetési csalásról szóló perben több ellentmondás is látszódott:

  • valótlan volt az ügylet, amihez az uniós, illetve állami támogatás kapcsolódott.
  • Mégsem valótlan, mert megvalósult a projekt, bár 2015 december végéig kellett volna leszállítani a gépsort, de ez csak 2017 májusában teljesült.
  • Megvalósult a projekt, igaz, később és az eredeti tervekhez képest másképp, viszont mégsem működik a lőszergyár.
Hasonló cikkünk:  Milyen a nyilvánosság helyzete a vidéki önkormányzatoknál?

A gyártósor holléte kérdés, annyi biztos, hogy miután a BSGÉP elvesztette a haditechnikai külkereskedelmi engedélyét, a NAV vámraktárában helyezték el a gépsort. Ott azonban már nincs, Papp Csabát arról tájékoztatta az adóhatóság, hogy már 2018-ban „kitárolták” a raktárból. Emiatt nemrég újabb nyomozás kerekedett, Papp feljelentést tett hivatali visszaélés és sikkasztás miatt.

A fővárosi kormányhivatal határozata szükséges ahhoz, hogy egy haditechnikai eszközt el lehessen szállítani a vámraktárból. Ezt egy grémium döntése alapozhatja meg, melyben egy sor szervezet, köztük a titkosszolgálatok, a külügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság delegáltja képviselteti magát.

Papp kérdésére, hogy milyen engedély alapján hova és kinek szállították el a gépsort, a kormányhivatal azt közölte: „a vitás státuszú eszközök polgári jogi státuszának rendezése, illetve tulajdoni igényének rendezésében való közreműködés” nem tartozik a hatáskörébe. Ezt a BSGÉP ügyvezetője úgy értelmezi, hogy a NAV által fiktívnek minősített lőszergyártó gépsort az adóhatóság raktárából kormányhivatali engedéllyel ismeretlenek elvitték, és a kormányhivatal nem hajlandó elárulni, kinek adta oda más tulajdonát. Márpedig enélkül a BSGÉP nem tud kártérítésért folyamodni, ahhoz tudnia kellene, ki használja a gépet, hol gyártják a töltényeket, ki húz belőle hasznot.

A fővárosi kormányhivatalt érintő hivatali visszaélés miatt tett feljelentés nyomán elrendelték a nyomozást, a budapesti rendőrfőkapitány azonban elfogultságot jelentett be arra hivatkozva, hogy munkakapcsolatban áll a kormányhivatal vezetőjével, így nemrég a Készenléti Rendőrség hatáskörébe utalták azt. Közben az Alkotmányvédelmi Hivatal által az EU-ból kiutasított, moszkvai illetőségű orosz állampolgár szabadon pereskedhet a Fővárosi Törvényszéken a NATO-kompatibilis lőszergyártó-kapacitás hollétét kutatva.

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...