fbpx
13.4 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Épül a hetényi bekötőút, de kérdés, mi lesz a Helikon utcával

- Advertisement -

A hetényi bekötőút befejezésének várható dátumát újra módosították, most ezév december 31. Viszont a leendő bekötőhöz vezető Helikon utca jelenlegi állapotában biztos nem lesz alkalmas nagyobb forgalom elvezetésére, hiszen két autó nem fér el egymás mellett, a szegélye töredezett és kátyúkkal, gödrökel teli.

A hányattatott sorsú, a lakosság által évek óta várt hetényi bekötőútról a KecsUp is többször írt. Aki kíváncsi a nem kevés előzményre, annak tavaly nyári összefoglaló cikkünket ajánljuk. Röviden csak annyit, hogy az évekkel ezelőtt belengetett, 2021-re is megígért projekt záródátuma 2022. augusztus 29-e lett, ám addig el sem kezdődött a tényleges útépítés. Mostanra átírták a város honlapján a dátumot 2023. december 31-re. És most már tényleg látszódnak a nyomai az előkészületeknek, ottjártunkkor éppen a kiszedett fatuskókat hordták el teherautóval. A temetőhöz vezető út mellett pedig széles sávban kiszedték a növényzetet, ennek sajnos több nagy fa is áldozatul esett. A hiros.hu arról írt, hogy május közepéig a kivitelező Colas Zrt. szakaszosan veszi át a területet, ahol régészeti feltárás is zajlott.

Tart a tereprendezés a hetényi bekötőút nyomvonalán / Fotó: Hraskó István

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester az MTI-nek nyilatkozott múlt héten. Elmondta, hogy 1,937 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a város a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán. Mint ismert, a cél Hetényegyháza, az M5-ös autópálya, valamint az északi elkerülő, azaz a 445-ös főút között kapcsolatot biztosító út kiépítése és a meglévő útszakaszok fejlesztése, korszerűsítése.
Az eddig ismert tervek szerint a temető felé vezető négy méter széles utat hat méteresre szélesítik, 550 méter hosszúságban, a burkolatot megerősítik, és 1,5 méter széles közös gyalogút-kerékpárút is épül. A bekötőút a temető után 100 méterrel jobbra kanyarodva, az egykori ládaüzem mellett halad majd el, jórészt a mostani földút nyomán. Itt is hat méter széles, két forgalmi sávú aszfaltút a terv, 1365 méter hosszúságban az északi elkerülőbe való becsatlakozásig.

Hat méterre szélesítik az utat és lesz gyalog-kerékpárút is – emiatt viszont sok fát ki kellett vágni / Fotó: Hraskó István

Ahhoz, hogy a bekötőút jól használható legyen, ki kell szélesíteni és meg kell erősíteni a Helikon utcát. Ugyanis a bekötőúttól, a vasúti átjárótól ez jelenti majd a közvetlen összeköttetést Hetényegyháza főútjával, a Kossuth Lajos utcával. Aki járt akárcsak egyszer is erre, tudja: jelenlegi állapotában a Helikon biztos nem lesz alkalmas nagyobb forgalom elvezetésére. Egyrészt nincs annyira széles, hogy két autó biztosan elférjen egymás mellett. Így ha szembetalálkozik két gépkocsi (és erre gyakran van példa), akkor valamelyiknek (vagy mindkettőnek) le kell húzódnia. Másrészt a szegélye (már ahol van) rendkívül töredezett, kátyús, az út mellett pedig nagy gödrök is kialakultak. Így egy másik autós elengedése nem is annyira egyszerű mutatvány – akárcsak a reggeli csúcsforgalomban a Helikon utcáról balra kikanyarodni a Kossuth utcára. Erre a csomópontra is ráférne egy alapos felújítás az úttest hibái miatt.

Hasonló cikkünk:  Módosították a műszaktervezést a Mercedes-gyárban, de a vállalat közlése szerint csak átmenetileg

Nem könnyű kifordulni a Kossuth Lajos utcára a Helikonról / Fotó: Hraskó István

Megkérdeztük az önkormányzatot, lesz-e a Helikon utcában útjavítás, szélesítés, és ha igen, mikor, megvalósul-e akkorra, amikor a bekötőút elkészül? Érdeklődtünk, a telektulajdonosok előkertjét ez miként érinti, mennyivel lesz keskenyebb, kapnak-e majd erről tájékoztatást? Azután is tudakozódtunk, lesz-e tábla lesz kihelyezve a Helikon-Kossuth utcák csatlakozásánál, terveznek-e súlykorlátozást, esetleg közlekedési lámpát? Választ egyelőre nem kaptunk a Polgármesteri Hivataltól, ha ez megtörténik, frissítjük cikkünket.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester egyébként egy Baon-nak még 2019 őszén adott interjúban ígéretet tett erre, szó szerint azt mondta: „Az önkormányzat saját hatáskörében annyit tud tenni, hogy a Helikon utcát rendbe teszi, kiszélesíti, így biztonságos lesz a kétirányú gépjárműforgalom.”

Király Józsefet (Szövetség), a városüzemeltetési és fejlesztési bizottság elnökét is felhívtuk, aki elmondta: a Helikon utca felújítása, szélesítése, a meglévő közművek felülvizsgálata régóta tervben van, és mindenképpen mihamarabb meg kell oldani. Ez a város feladata (tehát nem a Magyar Közúté), bízik benne, hogy az év végéig ez megtörténik. Király József úgy tudja, a Helikon-Kossuth találkozásánál lámpa nem lesz.

Helikon utca / Fotó: Hraskó István

Vajon mennyien használják majd?

A polgármester az MTI-nek adott nyilatkozatában kiemelte, hogy az új bekötőút elősegíti a településrészen található vállalkozások, valamint Kecskemét déli gazdasági övezetének egyszerűbb megközelíthetőségét a környező településekről érkező munkavállalók számára, továbbá jelentősen tehermentesíti az 5218-as, Kecskemétet Kerekegyházával összekötő utat. Kérdés, ténylegesen a forgalom mekkora részétől szabadul meg az 5218-as Hetényegyháza és Kecskemét közötti szakasza, hiszen a hetényiek, miklóstelepiek, úrihegyiek valószínűleg továbbra is a régi útvonalon fognak járni, mint ahogy azok a kerekegyháziak is, akik Kecskemét központjába tartanak (persze aki az autópályára akar felmenni, vagy a város északi részén van dolga, annak jelentősen megkönnyíti a dolgát a bekötő).

A Helikon utcán nem fér el egymás mellett két autó / Fotó: Hraskó István

Szó volt korábban egy, a városrészt északról elkerülő útról, amely Hetényegyháza belső részét tehermentesítené, de erről szintén a polgármester a Baon-nak azt mondta: ez állami hatáskör, mert Kerekegyházát kapcsolná be az autópályába, és ha a kisváros iparilag, gazdaságilag úgy fejlődik, hogy indokolttá válik az M5-ösbe bekötése, akkor az állam fog erről dönteni; a kecskeméti városvezetés etéren csak lobbizni tud, de az önkormányzat saját költségvetéséből nem fogja megvalósítani az elkerülőt.

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...