fbpx

FRISS HÍREK

Augusztus 29-e volt a hetényi bekötőút építésének záródátuma, el sem kezdődött

- Advertisement -

A város honlapján az áll, idén augusztus 29-e volt a hetényi bekötőút projektjének záródátuma, de mindenki tudja, hogy az építés még el sem kezdődött, noha a lakosság évek óta várja az utat.

A hányattatott sorsú, a lakosság által igencsak várt bekötőútról a KecsUp is többször írt. Három éve nyáron volt egy igen forró hangulatú lakossági gyűlés, az alapján sokan azt hitték, közel van az első kapavágás, és hamarosan megszűnnek a főleg reggeli csúcsforgalomban tapasztalható torlódások, amelyek miatt gyakran már az S-kanyartól, vagy akár a Hetényegyháza táblától csak araszolni lehet a városközpont felé. Szemereyné Pataki Klaudia fideszes polgármester a Baonnak 2019 szeptemberében még úgy nyilatkozott, hogy optimális esetben 2020 májusára lesz aláírt kivitelezési szerződés, és indulhat a munka.

2022. augusztus 29-e volt a hetényi bekötőút projektjének záródátuma / Fotó: kecsup.hu

Aki ezt a városvezetői kijelentést készpénznek vette, csalódnia kellett. Tény, hogy a Covid miatt 2020-ban lelassult az élet. De 2021 márciusában is csak ott tartott a projekt – miként ezt is megírtuk a KecsUP-on, hogy megvolt az engedélyezési tervek elkészítésének nyertese, a Mélyépterv ENVIRO Kft., amelynek feladatai közé tartozott többek között a kisajátítási nyomvonal meghatározása. A tervezett út ugyanis magánterületeket érint, így azokat meg kellett vásárolnia az önkormányzatnak (43 ingatlanról volt szó). A tervezési szerződést 2020 augusztusának végén írta alá a nyertes cég, és a munkát ettől kezdve 90 napon belül kellett elvégezni. Ha előbb nem is, 2020 november végére tehát meg kellett lennie a tervnek, és utána kezdődhetett az engedélyezési eljárás. 2021 márciusában azt írta az önkormányzati sajtó, hogy az év egyik nagy útfejlesztési projektje lesz a hetényi bekötőút kialakítása.

1,2 milliárd forint állami fejlesztési forrást kapott Kecskemét a gazdaság-újraindítási alapból az út megépítésére. / Fotó: kecsup.hu

Az olvasónak ez alapján is az a benyomása támadhatott, hogy 2021-ben tényleg elkészül az út, hiszen a város szempontjából kiemelt fontosságú. Pár hónap múlva, 2021 júliusában pedig azt közölte a Kecskeméti Lapok, hogy

1,2 milliárd forint állami fejlesztési forrást kap Kecskemét a gazdaság-újraindítási alapból az út megépítésére. A polgármester úgy nyilatkozott, hogy a kisajátítások befejeződtek, a közbeszerzést a nyár folyamán írják ki, az aszfaltozási munkák várhatóan a következő év (tehát 2022 – a szerző) első felében valósulhatnak meg.

Ez sem jött össze. Noha a város honlapján az olvasható, a projekt várható záró dátuma 2022. augusztus 29., még csak el sem kezdődtek a munkálatok.

Valószínűleg sokan érdeklődtek ennek okáról, egyáltalán az építkezés időpontjáról Papp Zoltánnál, Hetényegyháza önkormányzati képviselőjénél, mert múlt szombaton (szeptember 3-án) a következő posztot tette közzé a Békés Segítő Hetényegyházi Közösség Facebook-csoportban:

Hasonló cikkünk:  Az aktív látogatói szemléletre alapoznak a Kecskeméti Vadaskert fejlesztésénél (videóval)

“A hetényegyházi bekötővel kapcsolatban elmondom amit tudok:

  • kivitelezés közbeszerzése megtörtént
  • technikai jellegű kormánydöntésre várnak…. melynek határideje szeptember 23.
  • ezt követően gyors tervezés
  • majd kivitelezés.

Előre láthatólag november elején kezdik kiszedni a tükröt”

Papp Zoltán fideszes önkormányzati képviselő

Hogy még milyen tervezésre van szükség, amikor már a kivitelezőre vonatkozó közbeszerzés is lezajlott, az sajnos nem derül ki a bejegyzésből.

A poszt mindenesetre bizakodásra adhat okot (újra) a hetényieknek, de a projekt eddigi ütemét figyelembe véve nem tennénk rá nagy összeget, hogy novemberben valóban már dolgozni is fognak a munkagépek.

A romtemplom lett lesz a becsatlakozás

A napokban bejártuk az út tervezett nyomvonalát, ahol most még földút húzódik. Az látszik, hogy korábban az útmenti növényzetet már ritkították, de azóta a sávot benőtte a gaz.

Még földúton járunk / Fotó: kecsup.hu

A bekötő a 445-ös északi elkerülőbe az Árpád-kori templomromtól körülbelül száz-százötven méterre fog becsatlakozni. Az itt lévő körforgalom szintben jó három méterrel magasabban van a környező kukoricatáblától, a Hetényegyháza felé néző ága értelemszerűen egyelőre le van zárva. Kérdés, az építkezés után mi lesz a sorsa a város legrégebbi, 11. századi egyházi épületének maradványaival (a templom a tatárjárás során pusztulhatott el), hiszen míg eddig a szántóföldek között békésen megbújt, a közeljövőben egy forgalmas út húzódik majd a közelében. Remélhetőleg egy méltó tereprendezést, megközelítést és megfelelő kitáblázást kap, így talán a helyiek és a kirándulók közül is többen felfedezik majd. Annál is inkább, hiszen errefelé kanyarog a Mária Út zarándokút is, melynek egyik pihenőhelye éppen a templomrom.

Errefelé kanyarog a Mária Út zarándokút is / Fotó: kecsup.hu

2 kilométeren aszfaltoznak

A tervek szerint a temető felé vezető négy méter széles utat hat méteresre szélesítenék, 550 méter hosszúságban, a burkolatot megerősítenék, és 1,5 méter széles járda is épülne (bár korábban 2,75 méter széles gyalog-és kerékpárútról volt szó).

A bekötőút a temető után 100 méterrel jobbra kanyarodva, az egykori ládaüzem mellett halad majd el, jórészt a mostani földút nyomán. Itt is hat méter széles, két forgalmi sávú aszfaltút a terv, 1365 méter hosszúságban az északi elkerülőbe való becsatlakozásig. Ahhoz, hogy a bekötőút jól használható legyen, ki kell szélesíteni és meg kell erősíteni a Helikon utcát, amely a közvetlen összeköttetést jelenti Hetényegyháza főútjával, a Kossuth Lajos utcával.

Hogy mikor valósul meg a hetényiek által már nagyon várt út, egyelőre még bizonytalan.

Építkezésre várva / Fotó: kecsup.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...