fbpx

FRISS HÍREK

Kiböjtölték, több mint 10 év várakozás után bankautomatát telepítettek a Vacsi közben

- Advertisement -

Kiböjtölték a Vacsi közi lakosok Kecskemét népszerű városrészében; több mint 10 év várakozás után bankautomatát telepítettek a Vacsi köz – Nagy Lajos király körút sarkán lévő boltok mellé. ATM automatáról írni hírt nem szoktak, kivéve, ha azt kifosztják vagy éjszaka lábra kel. A Vacsi közi most nem csak azért kivétel, mert az itt élők már a 2010-es évek elejétől kérték az akkori városrészi képviselőt, lobbizzon az ATM automatáért, hanem, mert az utóbbi hónapokban a politikának ezt is sikerült felfalnia.

Az elmúlt 15 évben többen és többször kezdeményezték az ATM telepítését, ami már nagyon régóta van a Vacsi közhöz hasonló családi házas övezetben, például a Petőfivárosban és a Hunyadivárosban, de itt mindeddig mindenki fennakadt a bankokon. Így járt a fideszes Sztachó-Pekáry István is, aki 13 éven át, 2006-tól 2019-ig volt a Vacsi köz és Külső-Bethlenváros képviselője. A négy évenkénti önkormányzati választásokon a jelöltek ugyan mindig megígérték, hogy majd a következő ciklusban megoldást nyer a lakossági igény, de azok elmúltával az aktivitás általában alább hagyott. A 2019-es, legutóbbi voksolás sem múlt el az ATM ígérete nélkül, de különösebb figyelem nem övezte már az ismételt választási szlogent.

Valami mégis megmozdult

A ’19-es önkormányzati választáson mindenki meglepetésére a fideszes jelölttel szemben az ellenzéki színekben induló Tóth Szilárd (Szövetség) szerzett többséget. A városrész lakói közül, akik tagok az 5500 tagot számláló Vacsiköz-Kecskemét Facebook csoportban, még 2019. novemberben találkozhattak a posztok között Tóth bejegyzésével, amiben beszámolt arról, hogy egyeztetést kezdett a Magyar Postával és az OTP Bankkal a Vacsi közi térségbe tervezett bankautomata költségeiről és a telepítés jogi-biztonsági előírásairól.

Teltek múltak a hónapok, ezért azt gondolhatták az itt élők, hogy ismét elakadt az automata ügye, mire a következő év áprilisában Tóth arról tájékoztatott, hogy az OTP Bank nyitott egy új páncélozott automata kihelyezésére a Rózsavölgyi téren. A több szereplős ügyintézést akkor a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások is lassították, és ebben az időszakban nem is ez volt a legkardinálisabb kérdés. Félő volt tehát, hogy itt meg is áll dolog. Az ATM ügye azonban a háttérben, ha lassan is, de csordogált. Tóth tárgyalt a Városházán, egyeztetett az OTP kirendelt munkatársával, akit időközben másik személy váltott.

Hasonló cikkünk:  Lefotózták a Fidesz leendő képviselő-jelöltjeit, a "stylist" az önkormányzat kommunikációs vezetője volt

A politika a célegyenesben ugrott elő

2023. január végén a Vacsiköz-Kecskemét Facebook csoportban több poszt is megjelent arról, hogy a Rózsavölgyi téren az ATM kihelyezése most már megvalósulhat 2023 első félévében. A hírt elsőként a fidesz közeli Ladányi Kovács Zoltán, a Bethlenváros Lakói Egyesület elnöke osztotta meg, aki nem mellesleg az önkormányzati tulajdonú fesztiválszervező cég ügyvezetője és saját cégével nyert az önkormányzattól megbízást fesztiválszervezésre 2022-ben. Érkeztek is a kommentek; voltak, akik hitetlenkedve fogadták az ATM-ről szóló bejelentést, vagy egyszerűen csak örültek, és mások megköszönték Tóth Szilárdnak a közbenjárását. Tóth később megerősítette az időpontot és a helyszínt, és azt, hogy az ATM valóban tervezési és engedélyezési eljárás alatt áll.

Ladányi Kovács válaszul újabb posztot tett közzé a városrész online csoportjában azzal, hogy Tóth képviselő „politikai ügyet kreál” az ATM ügyéből és az OTP akár el is állhat a kihelyezéstől. Kettejük között szó szót nem követett, de Ladányi posztja alatt többen is megjegyezték, hogy az elmúlt három év fejleménye az ATM, Tóth csinál legkevésbé belőle politikai kérdést, az előző képviselő, Sztachó-Pekáry pedig nem járta ki az utat, és különben is, elég sokáig vártak már a helybéliek a bankautomatára.

Néhány napja Ladányi Kovács posztolt egy fotót, amin egy betonalap előtt áll, ahová majd az automata kerül. Majd újabbat magáról, ahol éppen leemelik a kamionról a bankautomatát, amihez azt is oda írta: „Mindenekelőtt szeretném nyomatékosítani az OTP kérését, hogy ez nem politikai ügy!” Hogy ezt miért hangosította ki a minden bizonnyal képviselői szándékkal politizáló Ladányi azt az olvasó fantáziájára bízzuk, miközben az online csoport olvasói láthatták, hogy az utóbbi néhány hétben milyen sokat szerepeltette magát az ATM ügyében.

Később, amikor a helyszínen jártunk és még dolgozott az OTP alvállalkozója az ATM bekötésén, arra a kérdésünkre, hogy készíthetünk-e fotót, azt kérték, hogy biztonsági okok miatt addig ne, amíg zajlanak a munkálatok; utána viszont semmi akadálya.

Mindent összefoglalva, a Vacsi közi lakosok kiböjtölték az elmúlt több mint 10 évet. Ma már ATM bankautomata működik a városrészben, miután 2019 után sokszori lobbizásra végül csak engedett a bank a lakosság igényének.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...