fbpx

FRISS HÍREK

Romhalmaz lett Mariupol, friss műholdképek a Google Earth-ön

- Advertisement -

Miközben David Pressman amerikai nagykövet egy panelbeszélgetésen hívta fel a magyar kormány figyelmét álságos viselkedésére az orosz-ukrán háború kapcsán, a Google Earth frissítette a mariupoli műholdképeit – mintegy megerősítve a szavait. A városból alig maradt valami.

Az oroszok hónapokig ostromolták a kelet-ukrajnai Mariupolt, itt zajlottak eddig a háború legvéresebb támadásai, többek között az a rakétatámadás, ami a menedékként használt színházat érte, és amiben 600 ukrán vesztette életét. Tavaly május 20-án adták fel a védők a város utolsó bástyáját, az Azovsztal acélgyárat, majd pár nappal később az oroszok elkezdtek a helyieknek orosz útlevelet kibocsátani.

A Google Earth friss műholdfotóin is jól látszik, hogy rá sem lehet ismerni a városra, a katonák rengeteg épületet porig romboltak. A Google Earth elvileg havonta frissíti a képeit, de ez a TechCult szerint gyakran különböző okokból elmarad. Azt nem tudni, hogy a mariupoli frissítés mikor érkezett a programba, a twitterezők most kezdték észrevenni a változást.

Hasonló cikkünk:  A magyar–ukrán kettős állampolgárok jogosulatlanul kaphattak szociális juttatásokat Németországban

Az ukrán szakértők tavaly azt mondták, hogy legalább 20 000 civilt öltek meg a városban az oroszok, és az építmények több mint 90 százaléka megsérült vagy teljesen megsemmisült. A város egy romhalmaz: szétbombázott, szétágyúzott, és 430 ezerről a becslések szerint 100 ezresre fogyatkozott a lakosság.

Egy ideig a legalapvetőbb dolgok sem működtek, nem voltak elérhetők. Az ostrom eleje óta nem volt áram, gáz, víz, a helyieknek fel kellett iratkozniuk a hatóságoknál, hogy ivóvizet kapjanak, ukrán források szerint volt, hogy kétnapos várakozási idővel.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...