fbpx

FRISS HÍREK

Hallotta, hogy az Arany János utcában házasságközvetítő nyílt? Mégis miről ír a Kecskerégen?

- Advertisement -

Hallott róla, hogy az Arany János utcában házasságközvetítő iroda nyílt? Hogy vele szemközt működött a Kecskeméti Közlöny irodája? Hogy egy keménykalapos, szemüveges, sovány fiatalember kalapáccsal és vésővel járta a kecskeméti üzleteket? Hogy a sorozatos betöréseknek a tanulsága az volt, hogy a kecskeméti üzletek többségének biztosítása sem volt? Tudta, hogy Juhász Ferenc detektívfelügyelő munkájában milyen jelentőséggel bírt a fényképezés? Hogy egy rab akrobata ügyességgel megszökött a kecskeméti fogházból, aki az ereszcsatornán mászott le? És azt, hogy mióta világ a világ, működtek házasságközvetítő irodák – Kecskeméten is.

Halla Böske úr sztorija a város színes története, Dénes Józsefé a szerencsétlen szegény fiatalé, aki nem lelt sem otthonra, sem apára. Történetüket ide kattintva olvashatja a kecskeregen.hu oldalon.

…hol?

Kecskerégen – Kecskeméten régen

Ma is sokakban előbújik a kíváncsiság és keresik az elfelejtett városi történeteket, családi hovatartozásukat, elvándorolt/bevándorolt/elhunyt közösségeik tagjait, elbontott vagy lerombolt városrészükben épült házak, szobrok, kegyhelyek fennmaradt emlékeit s képeit. A múlt iránti érdeklődésünk nem változik, az mindig is létezni fog, a múlt képkockái itt vannak velünk. Láthatjuk is ezeket azokban a több ezres tagságú kecskeméti online csoportokban, ahol a fotókon keresztül mesélik el Kecskemét társadalmának mindennapjait.

Hasonló cikkünk:  Kisöpörte az éjjeli eső a szaharai homokot – mégis mit keres itt Kecskeméten?

A Kecskerégen Kecskemét és vidéke közel régi és nem túl régi történeteiről szól; olykor tanulságos, néha lazább stílusban, vagy olyan témákban, amiknek tartalma sorsfordító változások időszakából származnak, amik akár jelenünkre is hatottak. A Kecskerégen író/mesélő/beszélő közösségének szándéka az is – olvasható bemutatkozójukban, hogy az eddig nem hallott vagy mozaikosan ismert történetek összegyűjtésével hozzájáruljanak változó világunkban kecskemétiségünk érzéséhez, megismeréséhez, elbeszéléséhez –; közvetve kritikusabb történelemszemlélethez, hiszen kellő forráskritika nélkül a történelem könnyen válik manipulatív eszközzé, pusztán jól csengő szavakká a politika kezében.

A Kecskerégen szerkesztői – Barna Imre és Falusi Norbert – havonta legalább két írással fognak jelentkezni, de a vendégszerzőkével együtt ennél több is olvasható lesz Kecskemét új, színes, érdekes helytörténeti online újságjában. Írásaik forrásanyagát korabeli újságokból, levéltári dokumentumokból, kiadatlan kéziratokból, és vagy interjúkból merítik.

A Kecskerégen az Áramlat Alapítvány kiadásában jelenik meg, a cikkek megjelenéséről a beharangozót a kecsup.hu újságban is fogjuk promotálni.

Látogasson el a kecskeregen.hu oldalra.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...