fbpx

FRISS HÍREK

Hurka és ünnepély – Beszélgetés Bárdos Ferenccel a 40 éves a Médium Filmklubról

- Advertisement -

A Médium Filmklub idén 40 éves. Az ország legnagyobb filmklubja 1983 óta működik Kecskeméten. Bárdos Ferenc, a klub alapítója és a filmklub vezetője szerint a film ünnep, és a közművelődésben is fontos szerepe van a filmkedvelő közösségeknek. A Médium Filmklub múltjáról kérdeztük az alapítót, de a beszélgetésben felmerültek a tömegkultúra termékei és a különbség hurka és popcorn között.

Mindig szívszerelem volt

Bárdos Ferenc az Ifjúsági Otthon, majd a Hírös Agóra (akkor még Erdei Ferenc Művelődési Központ) munkatársa, később pedig annak igazgatója volt. Alapító tagja Sára Sándorral és Schiffer Pállal a Magyar Filmklubok Szövetségének, valamint a közművelődésért felelős Kulturális Központok Országos Szövetségének elnöke volt. Jelenleg a KKA(Kecskemét Kultúrájáért Alapítvány) titkára és a Médium Filmklub elnöke.

Bárdos Ferenc / Fotó: 2017.kaff.hu

Bárdos Ferenc a fiatal tehetségek támogatásáért és a hazai intézményi közművelődésért dolgozott. Ebben a munkában kiemelt helye volt a filmeknek.

“Nekem mindig szívszerelmem volt a film. Ez a szakmám szerint ugye a közművelődés eszköze is volt egyben, közösségteremtő és -alakító lehetőség. És még most is a legolcsóbb szabadidős tevékenység moziba járni.”

Már gyerekként megtanult vetíteni a Gyöngyös melletti kis faluban, ahol felnőtt. Az édesapja tanár és iskolaigazgató volt. “Ugye az igazgatónak mindenhez kellett értenie akkor, a művházat is vezette, és a mozivetítéseket is ő látta el annak idején a helyi moziban.” Az egyetemen filmklubokba járt a barátaival és a szakdolgozatát is filmből írta Réz András konzulensi és Király Jenő filmesztéta  szakmai vezetése mellett az ELTE-n.

Zártkörű filmmúzeum

A Médium Filmklub tagja volt a Bázis-Klubok filmes hálózatának, ami az egész országot lefedte, “hogy minél jobban hirdessük, terjesszük az igét.” Eredetileg filmmúzeumként működött. A Magyar Filmintézet archív gyűjteményéből válogatott filmeket vetítettek a Művelődési Központban – zárt körben – amiket akkor nem lehetett másképpen elérni.

“Próbáltunk végigvenni az összes korszakot, stílust, műfajt, D. W. Griffith Türelmetlenségétől kezdve olasz neorealistákig.” 

A szezonális műsorrend mellett a klub szervezte a vasárnap esti Deák Filmklubot a kecskeméti kollégistáknak, valamint az idősebb korosztály részére a Nyugdíjas filmklubot. Magyar rendezők és filmesztéták, mint Réz András vagy Báron György látogattak a városba, hogy beszéljenek a vetítések előtt. “Anno le tudtunk ülni, sörözni, beszélgetni a látottakról.” A klub zártkörűsége összetartóbb közösséget formált.

Büszkén beszélt arról, hogy sokan a kezdetek óta filmklubosok, és a mai napig eljönnek a vetítésekre. Látott embereket felnőni és formálódni a 40 év alatt. “Varga Zoli barátom, Dr. Varga Zoltán valamikor filmklubos volt, most már a filmtudományok doktora és egy kicsit a Médium filmklub filmesztétája is.”

Grafika a Médium Filmklub tavaszi műsorához / Fotó: malommozi.hu

A film szeretete összetart

Ahogy a filmtörténeti gyűjtemény végére értek, a közönség nőtt, és a filmklub vezetője a frissen megjelent alkotásokból kezdett összeállítani évi két sorozatot. A Médium Filmklub ma is tavaszi és őszi programmal készül a több, mint 150 fős közönségének. A létszámcsúcsot 2016-ban érte el, amikor 400 fő vásárolt bérletet az őszi sorozatra. 

Bárdos nem beszél túl sokat a számokról, a közönség igényeire többet gondol. A nagyobb összetartás jeleként tíz évvel ezelőtt hivatalosan is civil szervezetté alakult a filmklub. A Médium Filmklub Civil Társaság ügyvivője Bárdos Ferenc. A nagy létszám és a jobb minőségű technikai felkészültség miatt tartja a vetítéseket a Malom Moziban 2017 óta. Még a Covid járvány idején is kaptak filmajánlót a klubtagok. Hírlevélben értesültek arról, mit érdemes az otthoni TV csatornákon nézni. Bárdos Ferenc azóta is küld heti hírlevelet a tagoknak.

Hasonló cikkünk:  Petőfi unokatestvérének szépunokájának tetszett Rákay Philip filmje

“Nem magamnak válogatom a filmeket. Van negyven év tapasztalat, nagyjából ismerem a közönséget. Melós vállalkozótól az ügyvédig, nyugdíjasokig  mindenki van itt, de a film szeretete összetartja a csapatot.”

Sajnos egyre kevesebb a támogatott művészfilm a most megjelenő filmek között. Bárdos art mozi élményt szeretne adni a közönségnek, “nem a multiplexekben történő misztikus, sci-fis, horroros, zombis, marveles filmeket.”

Amikor bejött a multiplex

Szerinte nem számít a műfaj, ha a rendező gonddal alkot, és a munkája mélyen megérinti a nézőt. Nehezen emelne ki személyes kedvenceket, de három filmet ajánl mindenkinek:

Andrzej Wajda: Hamu és Gyémánt

Sergio Leone: Volt egyszer egy vadnyugat

Jiří Menzel: Sörgyári capriccio

Poszterek: Danijel Zezelj és Jillian Adel – Hamu és Gyémánt; Oliver Barrett – Volt egyszer egy vadnyugat; Joanna Gorska és Jerzy Skakun – Sörgyári capriccio

“Menzellel volt még alkalmam találkozni, amikor Kecskeméten járt egy bemutatón. Ajánlom a Sörgyári capricciot és sokszor vissza is nézem. Megvan benne ez a hrabali életérzés.”

A Menzel filmeket könnyen fogyaszthatónak tartja, de pont ezért ideális bevezetés lehet a “profi módon megcsinált, értékes művészi alkotások” világába. Tímár Péter Csinibabáját hasonlóan azoknak ajánlja, akik a multiplex mozik mai kínálatából tekintenének valami új felé.

“Mikor a multiplex bejött, azt éreztük, hogy valami megváltozott. A rendszerváltás után jött a popcorn-ropogás és kólaszürcsölés. Előtte nem volt ilyen a filmek alatt.”

Magyarországon sokat változott a film befogadásának kultúrája 40 év alatt. Amikor a Médium Filmklub klasszikus filmeket vetített, ezek az alkotások még nem voltak elérhetőek online streaming szolgáltatóknál. A 90-es évektől a filmszínházakban egyre nagyobb szerepet kaptak a fogyasztói szokások. Ma az interneten már megtalálható a legtöbb művészfilm is, de a befogadás minősége torzult, amíg a vidéki mozikban kevesebb komoly alkotást játszanak.

Bárdos Ferenc filmklubjának kevésbé érinti a közönségét az online filmezés kérdésköre, talán a korosztály miatt is. A streaming miatt nem csökkent a nézőszám, a Médium Filmklub közönsége szeret moziba járni. 

“A mozinak van egy hatása, nem véletlen volt filmszínház a neve. Arra készülni kell, és várakozásnak van egy belső ünnepélyessége. A film az a manifesztum, ami kiszolgálja az érzéki világot.”

Bárdos Ferenc zárásként ismét a Sörgyári capricciot hozza fel. A kerti tavaszi ünnep jelenete érzékletesen ábrázolja a gazdag étkezés örömét, ami hatással van ránk. A vetítés előtt felkészülünk a filmre. A közös várakozás után odafigyelünk az alkotásra, ami megérint minket, és levezetésként együtt dolgozzuk fel a látottakat.

“A filmben ott roppan a hurka, a kolbász, isszák a nagy söröket. Utána illő elmenni együtt hurkázni és sörözni. Ez így esik jól.”

Jelenet Jiří Menzel: Sörgyári capriccio c. filmjéből / Fotó: aktualne.cz

 

Filmjelenetek forrása: aktualne.cz

Filmposzterek forrása: criterion.com; darkcitygallery.com; polishposter.com

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...