fbpx
13.6 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Kevesebbet tudtak járőrözni tavaly a rendőrök Kecskeméten – derül ki a leköszönő kapitány beszámolójából

- Advertisement -

Kerti István alezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság jelenlegi vezetője kérte nyugdíj előtti rendelkezési állományba helyezését. Június 1-jétől Kiskunfélegyháza eddig rendőrkapitánya, Timafalvi László ezredes váltja. A leköszönő kapitány 2022-es beszámolójából kiderül: 2015-höz képest ötödére csökkent Kecskeméten a lakásbetörések száma,  és sokkal kevesebb az autólopás is. Tavaly viszont az ittas járművezetők által okozott személyi sérüléses balesetek száma 17-ről 47-re emelkedett, a közterületi jelenlét pedig csökkent, a közterületre vezényeltek vonatkozásában 10 százalékkal, a közterületen eltöltött órák száma 3,7 százalékkal.

Kerti István korábban a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatóságának felderítő osztályának élén állt, majd tíz éve, 2013-ban bízták meg a Kecskeméti Rendőrkapitányság vezetésével. A Kecsup-nak tavaly adott hosszabb (közös) interjút, ebben hangsúlyozta: jó elgondolásnak tartaná, ha a közlekedés oktatása, a megfelelő közlekedésre nevelés a Nemzeti alaptanterv része lehetne. Kérdeztük akkor az autós-motoros „bandázásokról”, éjszakai „versenyekről is”, ezzel kapcsolatban azt mondta:

Kerti István alezredes / Fotó: police.hu

„Lehet tenni ellene, és természetesen a mi figyelmünket sem kerülik el ezek a fiatalok, de azt látni kell, hogy ez egy általános jelenség, számtalan városban küzdenek vele, és teljesen megszüntetni mások sem tudják. (…) A lakossági panaszokban felmerülő helyszínekre odafigyelünk, kijárunk, ellenőrizzük őket. Ha kétségesnek látjuk egy-egy átépítés szabályosságát, hatósági ellenőrzésre küldjük a járműveket.”

Kiskunfélegyházáról jön az új kapitány

Az alezredes nemrég kérte nyugdíj előtti rendelkezési állományba helyezését, ez annyit jelent, hogy öt évig bármikor visszahívható. A Kecskeméti Rendőrkapitányság vezetője így június 1-jétől Kiskunfélegyháza rendőrkapitánya, Timafalvi László ezredes lesz, legalábbis az országos rendőr-főkapitány őt tervezi kinevezni a vármegyei rendőrfőkapitány, dr. Gulyás Zsolt dandártábornok javaslatára.

Timafalvi László ezredes / Fotó: police.hu

Mindez kiderül a kecskeméti képviselő-testület május 25-ei, csütörtöki ülésére készült előterjesztésből (amelyben sajnálatos módon három helyen is rosszul, Timafalfinak írják az új kapitány nevét). A közgyűlésnek véleményezési joga van a kinevezéssel kapcsolatban, a határozat-tervezet szerint támogatják az ezredes kinevezését. Timafalvi László tizenhat éven keresztül vezette a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányságot.

Sokkal kevesebb a betörés, de emelkedett a balesetek száma

Ugyancsak napirenden szerepel az elköszönő kapitány beszámolója a tavalyi évről, a város közbiztonsági helyzetéről és a megtett intézkedésekről. Pár érdekesebb megállapítás, adat Kerti István alezredes helyzetértékeléséből:

  • A tavalyi évre stratégiai cél volt a rendőrség külső és belső megítélésének javítása.
  • A lakosság biztonságérzete kedvezően alakult a társszervekkel, önkormányzatokkal, civilekkel és állampolgárokkal való együttműködésnek köszönhetően.
  • A Kecskeméten ismertté vált bűncselekmények száma tavaly 2272 volt, amely az egy évvel korábbihoz képest 9 százalékos növekedés, de 2012-höz képest negyedannyi a bűncselekmények száma.
Hasonló cikkünk:  Úszás a téli Balatonban: "igazi kikapcsolódás volt, nézelődtünk, beszélgettünk"

Fotó: police.hu

  • A legtöbb ismét a lopás volt, 1013-at regisztráltak, ez az összes bűncselekmény közel 45 százaléka, a 2012-esnek kevesebb mint a harmada.
  • Zárt gépjármű feltörés 56 volt, lakásbetörés 87, rablás 8, kifosztás 20, rongálás 82.
  • A testi sértések (73), ezen belül a súlyos testi sértése (38) viszonylag magas száma „a társadalomban érzékelhető frusztrációból fakadó agresszió megnyilvánulásai”.
  • Az autólopások teljesen visszaszorultak, 2013-ban még 75 volt, tavaly 10 (igaz, 2021-ben már csak 4, ahhoz képest kis emelkedés tapasztalható).
  • A 2015-ös negatív csúcshoz (471) képest több mint ötödére csökkent a lakásbetörések száma.
  • A bűnügyi helyzet az elmúlt évtizedet tekintve javuló tendenciát mutatott. 2012-ben 26,9 százalék volt a nyomozáseredményességi mutató, tavaly 63,9 százalék.

Fotó: police.hu

  • A személyi sérüléses balesetek száma 14 százalékkal nőtt 2021-hez képest.
  • Az ittas járművezetők által okozott személyi sérüléses balesetek száma majdnem megháromszorozódott, 17-ről 47-re nőtt.
  • A közterületi jelenlét tavaly csökkent, a közterületre vezényeltek vonatkozásában 10 százalékkal, a közterületen eltöltött órák száma 3,7 százalékkal. Ez több okra visszavezethető. A kecskeméti „hadrafogható járőrszolgálat létszám tavaly októberre 26 főre csökkent, mellyel a közterületi jelenlétet nem lehetett megnyugtatóan biztosítani”. Ezért a körzeti megbízotti állományból napszakonként 2-2 főt vezényeltek megerősítő járőrszolgálat ellátására, valamint a lajosmizsei és a tiszakécskei rendőrörs heti négy alkalommal adott járőrszolgálatot Kecskemét bűnügyileg fertőzött területein. Az akció alosztály állományát pedig heti két esetben vezényelték közterületi járőrszolgálatra a város területén.
  • „A kecskeméti járőrszolgálat leterheltségét jól tükrözi, hogy a korábbi évekhez hasonlóan az utasításra történő rendőri intézkedések száma szolgálatonként átlagosan 15-30 küldést eredményezett. (…) A nehezítő körülmények ellenére a parancsnoki körültekintéssel és szolgálatszervezéssel a rendőrkapitányság, valamint a rendőrörsök székhelyi településeinek 24 órás közterületi jelenléte alapvetően biztosított volt.”

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...